Axxell Brusaby i Kimito

Brusaby är naturbruksenheten på Kimitoön i Åbolands skärgård. På Brusaby finns smådjurshus med ett stort sortiment av djur, smådjursklinik, hittedjursmottagning och assistenthundar, undervisningsstall, lantbruk med mjölkkor samt tillgång till stor skogsareal.

Naturbruksutbildningar för varje smak

För ungdomar erbjuds grundexamensutbildningar till hästskötare, djurskötare, landsbygdsföretagare och skogsarbetare/ skogsserviceproducent.

Vuxenstuderande kan välja mellan kortkurser och utbildningar som förbereder till hela eller delar av examen. Vi har förberedande utbildningar för grundexamina, yrkesexamina och specialyrkesexamina. Utbildningarna varierar från heltidsstudier på Brusaby till flerformsstudier, vilka förverkligas som närstudier på Kimito eller på annan lämplig ort, som distansuppgifter samt som inlärning i arbete.

tryck på bild för att öppna galleri

Vuxenutbildning

Axxell Brusaby erbjuder dig flera olika utbildningar inom naturbruks- och friluftsområdet. Utbildningarna varierar från några veckors kurser till fleråriga utbildningar som förbereder för examen. Det mesta av den utbildning vi anordnar är anpassat för dig som arbetar eller studerar vid sidan om och utbildningarna bedrivs som deltidsstudier med betoning på närstudier under veckoslut. Några utbildningar bedrivs också som heltidsstudier. Frilufts- och naturfotografiutbildningarna anordnas med hela Norden som kursplats och för deltagarna fungerar studierna oftast bra oavsett bostadsort.

Vuxenutbildning i Kimito

Ungdomsutbildning

I Brusaby kan du som ung studera olika grundutbildningar inom naturbruksområdet. Du kan studera till hästskötare, djurskötare, landsbygdsföretagare eller skogsarbetare-skogsserviceproducent. Studietiden är normalt tre år. Alla ungdomsstuderande har möjlighet att bo på vårt internat kostnadsfritt och du får också tre mål mat om dagen utan kostnad.

Ungdomsutbildning i Kimito

Folkhögskolutbildning

Axxell Brusaby erbjuder folkhögskolekurser inom en mängd  naturnära ämnesområden, tex har vi kurser om traditionella naturvänliga garvningsmetoder. Kurserna ordnas med några få undantag med Brusaby intill Kimito centrum som bas. Brusaby erbjuder en lugn och vacker miljö med djur och natur som granne. Vi erbjuder inkvarterings- och matmöjligheter på plats.

 

Folkhögskoleutbildning i Kimito

Campus Brusaby

Visste du att boende och mat är gratis på Brusaby för ungdomar? Vill du läsa vår studieguide? Vill du veta mera om möjligheten till kombistudier? Hur arbetar vi inom studerandehälsan och vem är skolkurator? Klicka på Läs mer för mera information.

Läs mera

Anläggningar

Axxell Brusaby erbjuder dig flera olika utbildningar inom naturbruks- och friluftsområdet. Utbildningarna varierar från några veckors kurser till fleråriga utbildningar som förbereder för examen. Det mesta av den utbildning vi anordnar är anpassat för dig som arbetar eller studerar vid sidan om.

Läs mera

Djuren i Brusaby

På Brusaby finns det en hel del djur spridda på ett ganska stort område. I det nyrenoverade stallet finns plats för 36 hästar. I ladugården, som ligger ca 1,5 km från campus, finns ca 55 mjölkkor samt ca 50 tackor med lamm. Närmast skolan finns smådjurshuset och lilla djurhuset. I lilla djurhuset finns höns och kaniner. I närheten av lilla djurhuset finns även åsnor och getter. I smådjurshuset finns olika gnagare, fiskar, fåglar och olika exotiska djurarter.

Läs mera

Hittedjursmottagning i Brusaby

Brusaby sköter om Salos och Kimitoöns hittedjur. Kommunen/staden informerar sina invånare om hur hittedjursärenden skall skötas.

Känner du igen något av de nyligen upphittade djuren nedan så kan du kontakta oss (vardagar kl 8 - 16), telefon 044 739 7118.

Följ länken nedan för bilder på hittedjur

Läs mera

Hundskolning

Brusaby är det enda stället i Finland var det skolas assistenthundar. Som bäst finns det 20 labradorer av olika åldrar under skolning. Skolningsmetoden går ut på positiv förstärkning dvs. klickerträning. En blivande assistenthund börjar skolningen redan som valp och vid ca 2 års ålder tar de sitt steg ut i arbetslivet.

Läs mera

Smådjurskliniken

Skolan har en egen välutrustad djurklinik, som går under namnet Brusaby Smådjursklinik. Kliniken har öppet under eftermiddagarna från måndag till torsdag, då kommunalveterinär Minna Hakala tar emot patienter. Studerande får då delta i det varierande arbetet under handledning av både veterinär och lärare.

Läs mera

Brusaby Trim

Vi erbjuder vardagstrimningar (EJ utställningstrimningar) och kloklippning för hundar och kloklippning för gnagare. Trimningarna/kloklippningarna görs av ungdomar och vuxna som studerar till djurskötare, därför skall djuren gå att hantera utan nedsövning.

Läs mera

Kontaktuppgifter

Brusabyvägen 2
25700 Kimito
tfn 0290 01 7275
fax 0290 01 7999
brusaby@axxell.fi

Hittedjursmottagningen, tfn 044 739 7118

Smådjurskliniken, tfn 0290 01 7915 (måndag-torsdag kl. 12.30-15.00)

Brusaby Trim, tfn 0290 01 7919

Personalens kontaktuppgifter

Videopresentation av ungdomsutbildningarna