Axxell
Utbildningskatalogen
Händelser
<<  September 14  >>
 Må  Tis  Ons  Tor  Fre  Lö  Sö 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Aktuellt - Helsingfors

Här hittar du aktualiteter gällande specifikt Helsingfors enhet, se aktuellt i den övriga menyn för aktualiteter från hela Axxell.

Dokumentärfilm är en livsstil

Rasmus-BlomqvistDokumentärfilmsstuderande Rasmus Blomqvist har jobbat häcken av sig. När jag träffade Rasmus i maj var det våravslutning med betygsutdelning vid Axxell City, men också dokumentärfilmspremiär. Rasmus slutarbete: dokumentärfilmen "Second Opinion" skall visas för första gången och i en och en halv månad har han jobbat utan en enda ledig dag för att slutföra sitt filmprojekt. Nu får vi se resultatet: en film om en motorcykelentusiast som under en mc-resa i Spanien råkar ut för en olycka där hans armar skadas så allvarligt att en återställning anses osannolik.

Handledaren Harald Antskog avslöjar att Rasmus ambitioner varit höga och att han valde en arbetsmetod som är mycket utmanande: "Second opinion visar en dokumentärfilmform som sällan används i Finland; en form där man iscensätter verkliga händelser istället för det snävare intervjuformatet". För att resultatet skall bli lyckat måste man hålla många bollar i luften och planera manus och varje scen noggrant. Rasmus berättar t.ex. att en filmsekvens där ett flyg landar, ett femsekundersklipp i själva filmen, är ett resultat av flera timmars arbete med allt från att ansöka om lov att få filma ett flygplan till att söka ett lämpligt ställe.

Men resultatet är lyckat. Mycket lyckat visar det sig, då en i publiken under frågestunden efter filmen ställer samma fråga som jag skrivit ner i mina papper: hur har han lyckats följa med huvudpersonens händelser, hur hann han filma läkarkonsultationer och rehabiliteringar och så vidare? Det hann han inte. Han var 14 år då olyckan skedde, men resultatet var så verkligt att de flesta av oss trodde att vi såg på något som hänt nyligen och aldrig anade att själva olyckan hade skett för 8 år sedan.

Dokumentärfilmslinjen vid Axxell ordnas som folkhögskolestudier som kännetecknas av en fri och kreativ studiegång där de studerande i stor utsträckning kan påverka studieinnehållet och helt och fullt koncentrera sig på sitt intresseområde. Axxell City lockar till sig en ivrig skara samhällsintresserade ungdomar som på Rasmus vis vill förmedla ett budskap eller känslor med hjälp av film. Eller blir de kanske samhällsintresserade på vägen, vem vet? Förutom dokumentärfilm kan man också studera medieteknik eller skrivandets och målandets konst vid Axxell City på G18 i hjärtat av Helsingfors. Hur länge väljer man själv: ett år, två eller tre. Rasmus som nu studerat i två år kommer i höst inte att lämna Axxell utan istället inleda ett tredje år av filmstudier och berättar varför: "De två första åren har jag specialiserat mig på innehållet och hur man berättar en historia på ett bra sätt. I höst tänker jag skaffa mig kunskap om den tekniska biten och kameraarbetet. Och så ger han ett tips åt dig som funderar på att börja studera dokumentärfilm: Det egna intresset är viktigast i studierna - vill du, så lär du dig massor under ett eller två år. Det viktigaste är att du väljer att göra saker du känner ett stort intresse för".

Vera Schoultz, 18.8.2010.

Se trailern till Rasmus dokumentärfilm "Second Opinion" här: http://www.youtube.com/watch?v=1Qmepv_e8js