Axxell
Utbildningskatalogen
Händelser
<<  April 14  >>
 Må  Tis  Ons  Tor  Fre  Lö  Sö 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Axxell bloggar

sep 14
Tomas Björkroth
Skapad av: Tomas Björkroth Placerad i Kimito | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Satt idag på möte med samarbetsgruppen för landsbygdspolitik, "luonto- ja maisemanhoidon teemaryhmä".

Mötet väckte en del intressanta frågor; bl a diskuterades vilka möjligheter det nya nationella Skogsprogrammet 2015 ger för temagruppens arbete. Sett ur Brusabys synvinkel ställer jag mig frågan "vad bör vi lyfta ut ur programmet som vi via vår skogsbruksutbildning kan erbjuda skogsstuderanden"?

- Och programmet svarar: Det är viktigt att öka företagskunnandet överlag. Likaså är det s k "gröna kunnandet (mångsidigt och hållbart utnyttjande av naturen) en värdefull resurs. Inlärning i arbetet liksom läroavtalsutbildning kommer att öka inom branschen. Sist, men inte minst viktigt ur Brusaby-synvinkel konstaterar programmet att tilläggsutbildning, nätverkande och (internationellt) samarbete bör utvecklas.

I grund och botten är det ändå kunnandet som är det mest värdefulla. "Osaaminen on korvien välissä", som ordförande sammanfattade mötet.

Med mig fick jag också

sep 08
Tomas Björkroth
Skapad av: Tomas Björkroth Placerad i Kimito | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Brusaby erbjuder tjänster och service också åt utomstående. Pegasus erbjuder ridkurser och -timmar, det är många som kommer till Brusaby för att äta lunch och djursidan erbjuder både veterinärtjänster och trimning.

God mat äter jag på Brusaby varje dag och någon kan väl tänka att min sakkunskap inte räcker till för att avgöra nivån på varken trimningstjänster eller ridlektioner. Igen är det alltså inte fråga om vad man vet utan vem man känner. Sagt och gjort, det är vår strävhåriga tax Doris som får agera försökskanin denna gång.

 

En nyppad Doris.

Resultatet låter vänta på sig ett par timmar, den tid det tar att nyppa (strippa) en stor tax med tät päls. Doris har aldrig tyckt om att bli nyppad, inte heller denna gång. Men tassarna är fint rakade, svansen vackert plockad och ansiktet "städat".

Studerandena har fått praktik, jag har fått ett jobbigt jobb gjort på jobb, s a s, och Doris vet att det nu igen dröjer en tid innan nästa behandling. Win-win, alltså.

Efter två veckor av intensiva studier, inom vårt nyetablerade "säkerhetspass", har nästan alla nya studerande på medielinjerna avklarat sina första kurser på Axxell City. Förra veckan avslutades med en övernattning i Noux-skogarna under självbyggda vindskydd. Studerande var indelade i två grupper, som orienterade sig fram till olika uppgiftskontroller. Bara en liten regnskur råkade vi ut för, i övrigt ypperligt vandringsväder. Vissa mindre motgångar har visat personernas verkliga sidor och detta i sin tur har hoppeligen lett till att människor vågar tala öppet till varandra. Huvudmålet med denna "gruppdynamiska" övning är ju trots allt att öppna kommunikationsvägarna mellan alla i gruppen. För att vi skall kunna samarbeta effektivt under året bör vi kunna tala och lyssna på varann.

Nu börjar studerandet på allvar inom respektive medielinjers program; kamerateknik för Medietekniklinjen och dokumentärfilmsstilar för Dokumentärfilmslinjen.

Denna vecka är annars också ganska fullspäckad på Axxell City. Klassrummen fyllda med studerande; 27 på medielinjerna, 9 på skrivarkurs, 8 + 7 på bildkonstkurser och 24 på lärarfortbildningen "Video i klassen". Dessutom har vi intern revision på torsdagen.

Ett passande motto för veckan kunde vara: "ingen mossa växer på rullande stenar", så här efter skogsvandringen ;-)

Hälsar, Tomba 

aug 31
Tomas Björkroth
Skapad av: Tomas Björkroth Placerad i Kimito | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Det är koll på kvaliteten på livsmedel i Finland. Inte bara i hälsogranskning av malet kött i köttdiskarna, vilket kanske är vad man ser framför sig som konsument, utan hela kedjan igenom. Korna på Brusaby Gård producerar omkring en halv miljon liten mjölk årligen och de som har hand om mjölken innan den hamnar på dina och mina frukostflingor är måna om att veta kvaliteten på mjölken.

Och vilken fin mjölk våra kor producerar! Häromdagen fick jag framför mig en uppföljning av antalet bakterier som mäts i varje mjölkparti innan det går vidare i kedjan (se nedan, "leverantör" är Brusaby gård, grafen kommer från Länsi-Maito). Då du nästa gång häller mjölk i glaset kan du alltid hoppas på att det är Brusabymjölk du dricker!

aug 31
Joel Sjöberg
Skapad av: Joel Sjöberg Placerad i Allmänt | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Löv kråkor: dom är vänliga vegetarianer med löv liknande vingar, deras favoritmat är äppel men dom är också attraherade av blommornas doft(mest rosor).Deras ägg läggs i bon på marken nära blommor.En löv Kråka är ungefär lika stor som en katt och väger ca.11 KG.

aug 31
Martin Gestranius
Skapad av: Martin Gestranius Placerad i Pargas | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

...och snart lunch =)

aug 31
Sandra Ström
Skapad av: Sandra Ström Placerad i Pargas | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Ni vet känslan man får efter ett bra möte? Den känslan har jag nu. Det känns som om jag just nu är oövervinnlig. Ingen akilleshäl här inte.

aug 30
Carl Sergelius
Skapad av: Carl Sergelius Placerad i Allmänt | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 
Hello People , 
aug 29
Filippa Nyberg
Skapad av: Filippa Nyberg Placerad i Allmänt | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Vem fan sko va o ork skriv i nån blogg

aug 29
Tomas Björkroth
Skapad av: Tomas Björkroth Placerad i Allmänt | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Jag har arbetat som enhetschef här på Brusaby sedan början av augusti. Då jag går igenom filer och material som min företrädare Anders lämnat efter sig, hittar jag också ett antal inspirerande blogginlägg, vilka jag läser med stort intresse. Också med bloggen tänkte jag alltså hugga i där Anders slutade. Fast jag får börja med det som lätt, en kort presentation av mig själv.

Många i min bekantskapskrets ställde antingen frågan 'vart?', eller (i bästa fall) 'varför?' då de hörde att jag skall börja jobba i Brusaby. För mig personligen började rekryteringsprocessen med ett långt samtal med Anders där han berättade om Brusaby och sitt arbete. Ju mer han berättade, desto bättre lät det och på den vägen är jag.

Jag har alltid tyckt om att arbeta i en omväxlande miljö där många saker är på gång samtidigt. Så är Brusaby ju också (äntligen) en verklig koppling till min utbildning (FM med biologi som huvudämne). Samtidigt tror jag ju starkt på naturbruk som en av de verkligt betydande branscherna i Finland. Där vill jag vara med!

Jag kommer från en projektvärld där jag arbetade som projektkonsult och egen företagare i nästan tio år. I praktiken gick arbetet mest ut på att antingen skriva projektplaner och ansökningar om finansiering eller att rapportera olika projekt för att få ut finansieringen man blivit beviljad. Mest korta uppdrag som krävde en god allmän överblick men där man inte såg så mycket av det själva utförande arbetet, egentligen. Intressant, i synnerhet då det gällde större samarbetsprojekt men i det långa loppet många hörn att vara med på utan att vara med "på riktigt" någonstans.

Min senaste anställning var som projektledare och marknadsföringsansvarig (Norden) på landskapets turistorganisation Turku Touring. Innan det hann jag med anställningar på Åbolands Turistförening (sedermera en del av Region Åboland), Skärgårdshavets naturskola och Penningautomatföreningen.

Efter att ha bott min barndom och ungdom i Björneborgstrakten och studerat i Åbo flyttade jag för några år sedan till min födelseort Pargas. Där bor och trivs hela vår familj; min fru Sari och våra tre barn; Kajus, Frans och Amos. Till familjen hör också vår tax Dåris (jo, vi skriver med svenskt å) som skall bli min jakthund bara hon ens i jaktsituationer kunde låta bli att vara den kelsjuka familjehund hon egentligen tycks vara. Förutom jakt går min fritid åt till barnens hobbyn; i synnerhet fotboll men också ishockey och handboll, bl a. Så löper jag en del, seglar, fotograferar och lagar mat. Bland annat.

Jag tycker om bloggar; förutom en utmärkt informationskanal får skrivaren utlopp för en annan typ av kreativitet vad arbetet annars kräver. Bloggen är ett utmärkt media för att diskutera saker som kanske tangerar jobbet men inte direkt ligger på bordet med post-it lappen påklistrad. Jag har tidigare använt arbetsplatsbloggen som en testbänk för tankar och idéer, med varierande framgång.

Nu är jag uppe i 3 000 tecken så jag kommer att återkomma till bloggen, information och varierande framgång.