Axxell
Utbildningskatalogen
Händelser
<<  September 14  >>
 Må  Tis  Ons  Tor  Fre  Lö  Sö 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Axxell bloggar

feb 10
Rasmus Blomqvist
Skapad av: Rasmus Blomqvist Placerad i Allmänt  
Taggad i: Hoijs , docpoint , Axxell City

DocPoint 2009 gick av stapeln ett par veckor sedan och var den största dokumentärfilms festivalen ordnad i Finland.

 För mig började DocPoint ganska trögt, första filmen imponerade inte och det tog ett par dagar för att komma in i festivalstämningen. När jag väl kom in i den fann jag mig själv springa från en visning till nästa allt vad jag orka för att hinna i tid. Kanske det berodde på att jag personligen tyckte att kvaliteten av filmerna blev bättre efter ett par dagar, eller så också behövde jag ett par dagar att vänja mig vid evangemanget. Det jag själv tror att påverka mest var en ändring av inställning mot hela saken. Man kan ju fråga sig vad det är för fel med att se på filmer dagarna i ända, dricka ett par öl i gott sällskap och äta ohällsosammt? Inte så mycket. Det att man kan kalla det hela för skola gör ju det hela även läckrare.

 I sin helhet fungerade DocPoint. Till en början ansåg jag att det skulle ha varit bättre att ha alla föreställningar samlade på ett ställe, att de sku ha t.ex. hyrt en del av Tennispalatsi (vilket knappast skulle ske även om de skulle vela det) och hålla allting där. Men när jag väl hade varit på festivalen ett tag började jag tycka att det var bra att det var utspritt trots allt. Man besökte biografer som man vanligtvis inte går till och så fick man lite röra på sig mellan filmerna. Alla vet ju att vaihtelu virkistää! Det att vissa av dessa ställen har helvetiska stolar att sitta på en längre stund, är en annan femma.

 

 DocPoint erbjuder filmer som man kanske annars aldrig skulle höra talas om. Själv skulle jag knappast ha hört talas om "The English Surgeon" om jag inte skulle ha sett den på DocPoint. Det är en av filmerna som jag skulle rekommendera från festivalen. Om ni tror ni har sett allt, pröva med en hjärnoperation gjord med en vanlig Bosch borrmasking (en sån som ni säkert hittar i ert eget förråd där hemma). Något så surrealistiskt är ovanligt t.o.m. i de flesta spelfilmerna och detta är verklighet. Så förutom att visa filmer som man kanske inte annars skulle komma i kontakt med, öppnar dokumentärerna (i bästa fall) tittarens ögon om hur saker befinner sig runt om i världen. Ett liv utanför ankdammen kanske?

 Retrospektivt kan jag säga att DocPoint överskred alla mina förväntningar. Jag vet inte riktigt vad jag väntade mig, men så här bra var det i varje fall inte. Bra stämning, bra filmer och intressanta föreläsningar. Skulle kunna säga att allting var bra, om det inte vore före de helvetiska stolarna...  men det heter ju "No pain, no gain."

Kommentarer (0)Add comments

Skriv kommentar

busy