Axxell
Utbildningskatalogen
Händelser
<<  September 14  >>
 Må  Tis  Ons  Tor  Fre  Lö  Sö 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Axxell bloggar

sep 24
Harald Antskog
Skapad av: Harald Antskog Placerad i Helsingfors  
Taggad i: Reportage , Media , Dokument , Axxell City

  Just före lunch gick jag i tisdags in på Facebook för att snabbt kolla hur världen ser ut. Jag förväntade mig inte att hitta en värld i dylik turbulens. Kommentarerna var till en början försiktiga, typ "inte igen" och den försynta motfrågan som någon ställde var "vadå, vad har hänt" och svaret på den frågan var kolla nyheterna. Vilket jag gjorde och då gick det upp för mig att inte ens ett år efter Jokela så har vi råkat ur för ännu ett skottdrama i en skola i Finland. Vad är det som händer i vår värld. Småbarns pappa som jag är blev jag illa berörd. Tankar om en osäker framtid fäster sig i mina tankar.

Efter Jokela kom jag ihåg att jag gick in på Wikipedia för att kolla vad det var för ett ställe och fann att sidan var uppdaterad med information om skottdramat fem timmar efter händelsen. Av nyfikenhet gick jag in på BBC.co.uk och CNN.com och märkte att Kauhajoki blivit en global nyhet medan situationen ännu pågick. På facebook fanns det ca kl.12.15 redan två grupper en "light a candle for the victims" med 55 medlemmar. Dessutom fanns det en annan diskussions grupp om incidenten. I skrivande stund har gruppen över 15.000 medlemmar. Det har dessutom dykt upp alternativa grupper.

I medias behandling av situationen får jag en flash back till Jokela incidenten. Det är liknande grafik och man behöver bara byta ut fakta. I dessa internet drivna tider så är det viktigare att vara snabbt är att ha rätt fakta. Allt eftersom informationen kommer in så uppdateras historierna på nyhets sidorna på internet världen över och sakta får vi eventuellt reda på vad som verkligen har hänt. Pappers tidningen verkar omåttligt långsam i detta tidevarv men ger en tillbaka blick, en i sammanhanget mera eftertänksam version av vad som hänt.

Vanliga civila internet användare är aktivt med och driver medieverkligheten idag. Det är vanliga användare som uppdaterar Wikipedia, diskuterar i chatt grupper, gör videoinlägg på youtube och sprider informationen som de traditionella media sedan hakar på. Då blir det lätt mycket spekulationer och lite fakta.

Men vilken är medias roll i sammanhanget. Spelar olika former av media olika roller? Nyhetsmedians roll är att snabbt informera omvärlden. Informationen kommer ändå ut till allmänheten via privata observatörer så det finns ingen orsak för medierna att hålla tillbaka information som redan är tillgänglig. De traditionella medierna verkar långsamma och tröga i sammanhanget när nyheter tutas ut i realtid medan händelserna fortfarande fortgår.

Dokumentärfilmarens roll i sammanhanget är kanske att vara eftertänksam. Att studera trender och att fundera över de djupare aspekterna av händelserna. Båda behövs, vi har en rätt att bli informerade men vi kanske också behöver reflektera över andra aspekter genom en djupare analys. Diskussionerna om Jokela incidenten dog, sist och slutligen, ut relativt snabbt, vad händer denna gång?

Jag skönjer samma diskussioner som efter Jokela. Media söker syndabockar, media söker förklaringar men frågan som kvarstår är, vilken bild ger media av händelsen? I dagens tidevarv så måste varje media konsument vara kritisk och medveten. Kanske är det en del av de traditionella mediernas jobb att gallra ut det väsentliga ur bloggar för den breda allmänheten. Alla kan spekulera, men alla har inte möjlighet att kolla fakta även om detta också har blivit lättare genom internet. 

Tankar om att folk inspireras genom medierna att göra dylika våldsdåd kommer upp i diskussion med axxell city studerande under en samling på onsdag förmiddag. Diskussioner om hur nyhetsmedierna "gottar" sig i dylika tragedier ventileras. Händelsen har inte undgått någon men alla berörs inte av informationsförmedlingen på samma sätt.   

Länkar till en del av mediavärldens behandling av Kauhajoki:

Al-jazeera:

http://english.aljazeera.net/news/europe/2008/09/2008923141243515946.html

BBC

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7632661.stm

CNN

http://www.cnn.com/2008/WORLD/europe/09/24/finland.school.shooting/index.html

France24 english

http://observers.france24.com/en/content/20080923-finland-massacre-youtube-video-student-warning

France24

http://observers.france24.com/fr/content/20080923-etudiant-tueur-youtube-fusillade-finlande-youtube-videos

Expressen

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1310522/elina-forsov-sig-hennes-vanner-mordades

Aftonbladet

http://www.aftonbladet.se/nyheter/skolmassakern/article3382697.ab

Ilta sanomat

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1592522

 

 

Kommentarer (0)Add comments

Skriv kommentar

busy