Axxell
Utbildningskatalogen
Händelser
<<  September 14  >>
 Må  Tis  Ons  Tor  Fre  Lö  Sö 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Axxell bloggar

  Ett 40-tal personer från Axxell City, Yrkeshögskolan Novia, Arcada och mediebranschen deltog i filmvisningen och föreläsningen med den kanadensiska dokumentärfilmaren Peter Wintonick på Axxell City onsdagen den 21 januari 2009.

  

Före föreläsningen visade Peter sin senaste dokumentär "PilgrIMAGE" som han gjort tillsammans med sin mediestuderande dotter. I filmen reser de runt till platser som har varit viktiga genom filmens och konstens historia för att försöka hitta en gemensam nämnare. Det handlar om hur vi bör vara medvetna om vår historia för att gå framåt. Morgondagens dokumentärer kan vara en blandning mellan konst och verklighet. Filmen som konstform är under ständig förändring och har alltid varit det. Idag är inte tekniken hindret utan fantasin. "PilgrIMAGE" är en personlig ganska lätt film om vad det är som har påverkat och inspirerat Peter genom hans konstnärskap som dokumentärfilmare och vad som har påverkat hans dotter. I slutändan så är det viktigt att inse att man skall ta varken sig själv eller sin konst på för stort allvar.

Genom föreläsningen efter filmvisningen förklarade Peter om hur han ser på dokumentärfilmen som ett globalt medium. Att vi som människor styrs av vår kultur och våra myter. En del av dessa myter är universella och det är det som göra att en till synes lokal liten dokumentärfilm kan intresserad många människor på en global skala. Om ämnet eller personerna i filmen kan beröra andra människor på det universella planet så har man en film som kan fungera internationellt.

Peter poängterade också att man som dokumentärfilmare skall ta vara på och odla det man är besatt av. Mycket handlar det om att man brinner för sin idé för att få den gjord. Ofta är idéerna enkla men gäller att få upp ögonen för dem, att inse vad som kan bli en bra film. Inspirationen kan komma från tidningar, Internet eller från vad man upplever i livet. Tekniken är idag tillgänglig för de flesta så det är inte där hindret för en kreativ och bra film finns.

Peters vision om framtiden är att den traditionella tv:ns tid är förbi om ca 5 år. Dokumentärfilmen är på väg bort från de traditionella distributionskanalerna som tv och eventuellt DVD. Det blir allt mera frågan om "on demand", att se vad man vill när man vill via Internet. Att göra sina filmer tillgängliga för gratis för att få ekonomiskt stöd från privat personer och organisationer för att finansiera sin nästa film. Att livet som dokumentärfilmare inte är lätt kom också fram. Det handlar om en livsstil menar Peter.

Kommentarer (0)Add comments

Skriv kommentar

busy