Axxell
Utbildningskatalogen
Händelser
<<  September 14  >>
 Må  Tis  Ons  Tor  Fre  Lö  Sö 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Axxell bloggar

Daniel Kouvo bloggar
okt 19
Daniel Kouvo
Skapad av: Daniel Kouvo Placerad i Allmänt | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Tråkiga Powerpoint presentationer, låter det bekant?

Gör det lite mera intressant, pröva Prezi istället!

Prezi är ett snyggt, lättanvänt och innovativt presentationsverktyg, något helt annat än Powerpoint. Du kan dessutom få det gratis och det fungerar direkt i en webbläsare. Allt du gör i Prezi sparas i ditt Prezi konto, vilket innebär att du enbart behöver logga in till prezi.com för att skapa nya, editera och visa dina presentationer. En Prezi presentation kan dessutom integreras till en webbsida, en blogg, en nätbutik, en e-learningplattform osv.

Som studerande eller personal i Axxell kan du registrera ett avgiftsfritt studerande-/lärarkonto på prezi.com och därmed få tillgång till ännu mera funktioner och lagringsutrymme för dina presentationer. Det kan du göra här.

Låt dej inspireras av denna Prezi presentation och ta därefter chansen att registrera dej och låt kreativiteten flöda! :)

 

 

sep 26
Daniel Kouvo
Skapad av: Daniel Kouvo Placerad i Allmänt | Kommentarer (1)
Taggad i: Otaggat 

 

Tänkte försöka lägga lite tid på att skriva in tips om smarta verktyg och funktioner som kan underlätta och effektivera IT-arbetet (och göra det mer roligt). Här kommer det första inlägget!

 

Veckans tips blir några smarta snabb-/kortkommandon för tangentbordet som definitivt effektiverar datoranvändandet. Kommer flera senare, men den här gången koncentrerar jag mej på Windows tangenten (du vet, den med Windows flaggan):

 • Windows tangenten + L  -  Låser Windows. Bra då du t.ex lämnar din dator inloggad men avlägsnar dej från den.

 • Windows tangenten + R  -  Öppnar Run (eller Kör på svenska) fönstret där du snabbt kan starta t.ex program. Några exempel på vad du kan skriva i Run fönstret:
  • calc - Öppnar kalkylatorn (bra t.ex då man snabbt behöver tillgång till kalkylator)
  • notepad - Öppnar Notepad (bra t.ex då man snabbt behöver anteckna något)
  • wordpad - Öppnar Wordpad (bra t.ex då man snabbt behöver anteckna något)
  • mspaint - Öppnar Paint (bra t.ex då man snabbt behöver klistra in någon bild)
  • winword - Öppnar Word
  • excel - Öppnar Excel
  • powerpnt - Öppnar Powerpoint
  • outlook - Öppnar Outlook
  • explorer - Öppnar Windows Explorer (filhanteraren)
  • wmplayer - Öppnar Windows Media Player
  • firefox - Öppnar Mozilla Firefox
  • chrome - Öppnar Google Chrome

   Finns även många fler.
 • Windows tangenten + E  -  Öppnar Windows Explorer (filhanteraren)

 • Windows tangenten + Tab (tabulatorn)  -  Visar i en 3D vy vilka fönster/program som är öppna. Du kan hoppa mellan fönster/program genom att hålla Windows tangent intryckt och med tabulatorn hoppa vidare. Windows tangenten + Shift + Tab ger samma möjlighet men byter fönster i omvänd ordning. Fungerar ej i Windows versioner äldre än Windows Vista.
 • Windows tangenten  -  Öppnar Start menyn
 • Windows tangenten + D  -  Minimerar alla fönster/program och visar Desktop (skrivbordet). Trycker du en gång till, öppnas alla fönster/program igen och du återgår till där du befann dej innan.
 • Windows tangenten + F  -  Öppnar filsökning. Med denna kan du snabbt och enkelt söka filer och mappar på din dator eller i ett nätverk.
 • Windows tangenten + Pause/Break  -  Öppnar System properties, där du bl.a kan se vad din dator har för processor, vilken Windows version du kör, hur mycket minne du har tillgång till i datorn osv.

 

Efter en ca.5 timmars resa anlände vi till Kuopio-Halli där TaitajaMästare 2011 anordnas. Åkte upp hit med närvårdargänget i den trogna Rut (Axxell skåpbil). Framme i Kuopio-Halli blev det ackreditering och domarmöte. Jag fungerar som domare i tävlingsgrenen Produktion av webbsidor. Så småningom anlände även de tävlande till tävlingsområdet och de fick en chans att bekanta sej med utrustningen. Själva tävlingen startar imorgon. Just nu är jag i hotellet, ca.10 km från tävlingsområdet. Det snöar ute. Ingen trådlös nätkontakt existerar i det här hotellet och inga instruktioner för Internet-koppling finns. Chansade dock med att koppla bort en nätverkskabel från hotellrummets TV och kopplade in den i en RJ45 kontakt i väggen där det stod "A 6" och voilà så fungerade Internet. Hotellrummet luktar åldringshem och under TV:n finns koppling för teleslinga, men helt ok ställe och hotellet heter ju KunnonPaikka så får väl lita på det ;) Klockan 18 är det dags för öppningsceremoni.

nov 15
Daniel Kouvo
Skapad av: Daniel Kouvo Placerad i Allmänt | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Har så mycket att göra att tiden inte vill räcka till. Det var en tid sen jag skrev något blogginlägg och nu funderar jag på att ta upp bloggandet igen. Tänkte mej något i stil med veckans IT-tips eller något liknande. Det kanske jag skulle ha tid med! :)

Får se vad det blir!

sep 17
Daniel Kouvo
Skapad av: Daniel Kouvo Placerad i Allmänt | Kommentarer (1)
Taggad i: Otaggat 

Ja visst är det ju fredag idag. Men och andra sidan, kanske det inte är det när du läser det här blogginlägget... eller kanske ändå? :)

Om du är osäker, så finns det ett jättesmart verktyg på Internet, en hemsida där du kan kolla om det är fredag eller inte. Det definitivt bästa med sidan är att den piggar upp om man kollar på den på en fredag! :)  ..och andra sidan kan man bli rätt besviken då den berättar att det inte är fredag :(

http://isitfriday.biz/

 

Det här gillar jag verkligen. YouTube Play är ett samarbete mellan YouTube och Guggenheim Museum i New York. En expertjury väljer ut de bästa och mest kreativa videoklippen från YouTube Play och dessa videoklipp kommer att visas i Guggenheim Museum i New York i oktober, samtidigt som de även visas i Guggenheim museum i Berlin, Bilbao och Venedig.

Vilken toppenidé att blanda ihop internet och museum till ett stort konstverk och att inspirera folk till kreativitet.

Tiden att få med sina alster pågår fram till 31 juli.

Läs mer på http://www.youtube.com/play 

 

Den sista tävlingsdagen körde igång tidigt på morgonen.

 


Populär samling vid kaffetermosen

 


En videokanon riggas för att de tävlande skall kunna presentera sina hemsidor

 


Alla samlas framför den vita duken för att följa med presentationerna

 


Joonas Tiala från Kokkolan Kauppaopisto presenterar sin hemsida

 


Mikko Paukkonen från Savon ammatti- ja aikuisopisto presenterar sin hemsida. Mikko tog silver i grenen produktion av webbsidor.

 


Linda och Agneta tittar förbi och följer med presentationerna en stund

 


Kommentarer från domarna

 

 


Petri Tikkala från Koulutuskeskus Sedu presenterar sin hemsida

 


Juha Koskinen från Jyväskylän ammattiopisto presenterar sin hemsida. Juha tog brons i grenen produktion av webbsidor.

 


Toni Soininen från Etelä-Karjalan ammattiopisto presenterar sin hemsida. Toni tog guld i grenen produktion av webbsidor.

 


Flyget hem! :)

 

Den andra tävlingsdagen började 9.30, vilket var riktigt skönt, så fick jag lite mera tid att njuta av morgonen och frukosten :)


Mikko Paukkonen från Savon ammatti- ja aikuisopisto och Juha Koskinen från Jyväskylän ammattiopisto designar en animerad annons.

 


En XBOX360 och lite tillhörande spel hade dykt upp på domarbordet :)

 


Petri Tikkala från Koulutuskeskus Sedu programmerar ett spel för sin hemsida samtidigt som han lyssnar på musik. En energidryck och en semla väntar på bordet.

 


Xboxen blir populär :)

 


Samtidigt presenterar Linda en dokumentkamera

 


Koncentrerade miner

 


Här testas en Wacom tablet - en pekskärm som man kopplat till en bärbar dator och styr med en penna istället för mus och tangentbord

 


Mikko Paukkonen från Savon ammatti- ja aikuisopisto testar spelet "Avaruus Mönkijäisten Hyökkäys" som han programmerat under dagen

 


Domararbetet pågick fram till ca.19.45