Axxell
Utbildningskatalogen
Händelser
<<  September 14  >>
 Må  Tis  Ons  Tor  Fre  Lö  Sö 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Assistenthundsvalpen Heppu i Brusaby berättar

Jag är valpen Heppu från Brusaby och jag utbildas till assistenthund. I min blogg kan du följa med min vardag på Brusaby!
maj 04
Heppu
Skapad av: Heppu Placerad i Kimito | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Fredagen den 27:e april var det alltså vår dimission!

Först såg vi på en kort "film" om assistenthundar, mej såg man några sekunder när jag var på stadsträning. Sedan berättade tränarna lite om oss hundar som nu blev klara, sedan delades rosor och diplom ut till våra skötare.

Min blivande matte och hennes man kom oxå till dimissionen - de är SÅ trevliga! :) Jag har ju träffat dem förut, då jag var hos dem för att hälsa på, men Nina träffade dem nu för första gången. Jag fick ett STORT fint ben som dimissionsgåva. Nina och nya matte pratade o pratade... Och jag försökte göra mitt allt för att få uppmärksamhet. Till sist fick jag en kakbit som jag åt upp i rekordfart!

Till allra sist togs det foton av oss hundar med skötare. Det var visst en liten utmaning att få ett bra gruppfoto, för genast som vi alla hundar var på plats och fotografen försökte få vår uppmärksamhet blev vi ivriga att gå fram till henne, jag var kanske ivrigast... Men sen då vi fått några bra foton fick vi springa omkring fritt och leka med varandra! Det var nog det bästa! Skötarna hade nog svårt att hålla reda på vem som var vem av oss, när vi var smutsiga och dregliga :) Tjaa, förutom jag då, som är den enda ljusa hunden...

Sista dagen tillsammans med Nina tog vi det bara lugnt. Jag blev kvar i skolan nu då Nina ska på resa. Snart far jag på läger tillsammans med min nya matte och sedan flyttar jag hem till henne. Min nya matte väntar så ivrigt på att få mej hem till sej! Hon berättade att Someros tidning kommer att skriva en artikel om mej, för jag är den första assistenthunden där! Det passar mej fint att bli en lokal kändis!

Även om Nina inte är min skötare längre och jag inte bor hos henne mera, känns det inte så vemodigt, eftersom jag vet att hon kommer att få komma o hälsa på mej ibland, plus att jag vet att jag kommer att få ett jätte bra nytt hem. Hon tycker nog att sängen kommer att kännas lite tom då jag inte tar upp hälften av den längre, men hon vänjer sej nog...

Det var allt för mej gott folk! Tack för att ni har varit med o läst min blogg! Jag önskar alla allt gott! Ta väl hand om varandra!

önskar

assistenthunden/aputassu Heppu

apr 20
Heppu
Skapad av: Heppu Placerad i Kimito | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

I går, på torsdag (19:e april) hade jag och 7 andra hundar från skolan slutprov, och vi ALLA klarade det!!! Jiiihaaa!!! Förutom jag var det alltså Hugo (brorsan), Ulle, Grizzly, Gunnar, Ike, Vilma och Venla. GRATTIS till oss alla!!!

Efter slutprovet var vi alla hos veterinär och jag konstaterades helt frisk!! Allt detta fick jag festa med ett fint ben! Det åt visserligen Ninas familjehund upp, men jag var lika glad ändå! :)

27:e april är det dimission. Då åker jag o Nina till Brusaby. Då blir det kaka, även för oss hundar! Men det betyder också att jag snart inte längre får åka till Nina till Liljendahl där jag trivats så bra. Det blir nog lite sorgligt, men jag får det nog säkert bra sen hos min nya matte oxå.

6 :e- 11:e maj är det "luovutusleiri". Det är ett läger där våra nya ägare får lära känna oss och uppleva vad vi kan. Det ska bli roligt att vara där med alla kompisar o leka (jo, vi ska nog hinna leka oxå - massor!) i flera dagar!

Tiden har gått jätte snabbt! Tänk - det är inte länge sedan jag rymdes att sova i Ninas knä, idag ryms bara mitt huvud i hennes famn...

Dagen till ära tog vi ett fint kompisfoto, Nina och jag.

Ha det bra!

 

mar 28
Heppu
Skapad av: Heppu Placerad i Kimito | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Hej på er!

Hälsningar från Liljendal! Här har vi nu varit ganska många veckor, Nina och jag, då Nina gör sin inlärning i arbete. En vecka då det inte gick bussar och hon inte kunde åka till sin inlärning i arbete -plats, fick hon ta hem en hund från IA:n i stället och träna henne hemma. Den hunden hette Fiona, en vit herdehund (bilden). Vi blev inga bästa vänner, men vi kom nog överens helt bra. Fast liiiiiiiiiite avundsjuk måste jag ju nog medge att jag var då en helt främmande hunde kommer och får så mycket uppmärksamhet... Lat var hon oxå, då vi var i skogen med Nina, sprang jag omkring som vanligt, men Fiona bara lade sig bredvid Nina och tittade på. De två sista nätterna Fiona var hos oss "tråmades" hon oxå i sängen med mej och Nina. Suck.

Men vad pulkåkning är roligt!! Eller alltså att springa bredvid då Nina och hennes kompis åkte! Då blev det att röra på sig en hel del. Medan Nina gick upp med pulkan, hann jag springa minst 5 ggr upp och ner för backen. Att det ska ta sån tid för mänskor att komma upp!!?! Jag fick prova på att dra pulkan upp oxå, men det var nog ganska tråkigt, så jag lämnade den sen...

Den 12:e mars fick jag åka för att hälsa på min kommande ägare/matte. Allt gick jätte bra. Hon har två katter, men katter är inget problem för mej, jag gillar katter, det är de som brukar ha problem med mej. De sticker sin väg alltid då jag ska börja leka med dem. Undrar varför?

Sen är det hääärligt nu då våren är här! Det betyder att Nina har plockat fram sin cykel och så har vi varit på cykel-tur, d.v.s. hon cyklar och jag springer bredvid. Fart ska det va'! Men sedan träffade vi på en bekant från byn, en annan labbis, som jag tycker sååå mycket om. Nina steg av cykeln och höll ögonkontakt med mej ända tills min kompis var rakt framför mej, då måste jag bara ge mej och gå fram för att hälsa. Men ganska bra gick det väl i alla fall :)

Den 19:e april blir det "slutprov" för mej och mina andra assistenthundskompisar. Då får vi med spänning se hur det går för oss! Håll tummarna då!

Ut med er nu i vårvädret! Njuuut av den värmande solen!

hälsningar och svansviftningar av

Heppu

feb 12
Heppu
Skapad av: Heppu Placerad i Kimito | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Hej på er!

Nu har jag fått reda på att om jag klarar sista assistenthundsprovet så får jag flytta till Somero. Det är en kvinna som blir min nya matte. Hon kan ännu gå rätt bra men jag ska hjälpa henne och ge stöd åt henne då hon går. Ibland rör hon sig också med en eldriven rullstol. Hon bor på landet och tycker om att vara i skogen och bl.a. plocka svamp.

Jag tycker det låter jätte bra och hoppas på att jag får ett fint hem. Jag tycker ju så om att bo på landet och springa i skogen! Det är klart att jag kommer att sakna Nina och hennes familj i Liljendal, men kanske vi träffas ännu någon gång. Nu ska vi passa på att njuta av varandra de månader vi har kvar tillsammans.

Ha det så gott gott folk!

feb 01
Heppu
Skapad av: Heppu Placerad i Kimito | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Så går den tiden - nu är det bara några månader kvar och så ska jag ut i arbetslivet som assistenthund. I slutet av maj ska jag på det slutliga provet. Då ska jag visa allt vad jag kan. Klarar jag det blir jag en riktig assistenthund.

Nina ska på inlärning i arbete i början av februari och då får jag åka med. Jag kan allt jag behöver kunna redan så bra, så jag behöver inte tränas i skolan.

En stund sedan fick jag ett sår i tassen då jag var ute i rasthagen och lekte med Hugo. Jag märkte själv inget, men Nina märkte det eftersom såret blödde. Gissa vad som sen hände?! Jo, jag fick en TRATT runt nacken, så att jag inte ska kunna slicka såret! Den är vidrig! Den är bara i vägen! Ush! Hoppas jag slipper den snart!

På veckoslutet fick jag leka med en Berner sennen -valp. Vi sprang massor omkring och jagade varandra och hade roligt! Väl inne i huset försökte berner sennen visa att det var hans hus och morrade åt mej, men jag tog det lugnt bara och höll mej undan. Och som jag gissade så tog det inte så länge så förstod han att jag inte var ett hot för hans revir och så kunde vi leka inom hus oxå!

Nej nu måste jag rusa vidare! Ha det så bra gott folk! Njut av vintervädret och solskenet!

nov 30
Heppu
Skapad av: Heppu Placerad i Kimito | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Jag och Nina har fått höra av många mänskor att de sett oss i tidningen (Loviisan sanomat), det var intervjun som vi var med om för några veckor sedan. Vi hade en hel sida i tidningen! Jag och Nina tycker att det var en jätte bra artikel och är nöjda!

 

Snart blir det vinter igen och kallt är det redan så min nos har ändrat färg från nästan hel svart till ljusrosa. Det är ganska roligt att nosen alltid ändrar förg till sommaren och vintern :)

 

Nina har praktik ännu en vecka och sedan ska vi tillbaka till Kimito. Åååh, det ska bli så roligt att träffa alla hundkompisar igen och få leka lite. Hemma i Liljendahl finns inte riktigt någon kompis att leka med, jag är väl lite häftig av mej så de flesta blir rädda för mej och går undan...

 

Jag och Nina brukar vara mycket i skogen, det är hääärligt att springa omkring där och söka perfekta käppar åt mej. En gång hittade jag en liten gran som jag sprang omkring med, granen var större än jag så Nina tyckte det såg ganska roligt ut...

 

Ha det gott och njut av julförberedelserna!

nov 03
Heppu
Skapad av: Heppu Placerad i Kimito | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Hejsan-svejsan!

Så går den tiden. Hösten är redan långt framskriden och jag har inte haft tid att skriva, så brådis har det varit!

Mitt sista år i Brusaby har börjat, d.v.s. om jag klarar proven... Men det gör jag säkert! Jag är så duktig och lär kunna nästan allt jag behöver kunna. I januari får vi veta vem jag skall fara till, d.v.s. vem som blir min nya husse eller matte då jag blir klar.

På sommarlovet njöt jag för fullt! Jag simmade, solade och allt det där man brukar göra på sommaren. Jag var oxå på ett brandkårsläger i Molpe! Där fanns inte så många hundar, men där fanns en berner sennen -valp som jag lekte med ibland. Där fanns oxå två schäfrar som skällde mycket, men dem brydde jag mej inte om. Såklart var oxå Ninas familjs hund Murkku med som jag hade sällskap av.

När skolan började hade jag lite svårt att koncentrera mej... Det VAR ju så ROLIGT att komma tillbaka och känna på alla dofter igen, men nu har jag vant mej.

En tråkigt grej hände dock... Innan sommarlovet började, hade jag en bit som lossnat från en av framtänderna i underkäken. När vi kom tillbaka så talade Nina med lärarna om min tand och så fick veterinären titta på den. De kom fram till att tanden måste tas bort. Så, jag for till tandläkaren i Helsingfors för att ta bort min tand :( Men det roliga var att min bror Hugo var samma dag till Helsingfors o ta bort en tand han oxå! Så nu saknar jag en tand i underkäken och Hugo saknar en tand i övre käken!

Nina är nu på IA (inlärning i arbete) i Liljendal och jag får vara med! Det betyder att vi kan bo hemma i 2 månader. Nina tränar med mej de vanliga uppgifterna som en assistenthund ska göra för att jag inte ska glömma det. Vi fick inga extra uppgifter.

I tisdags var det en dam från Loviisan Sanomat som ville intervjua mej och Nina. Artikeln hon skriver kommer att handla i huvudsak om MEJ!! Det kommer i tidningen idag! Hon frågade alla möjliga frågor om mej och min skolning!

Hejssvejs, nu ska jag fara vidare igen, men sätter med en glad bild av mej från i somras!

Ha det gott!!

maj 25
Heppu
Skapad av: Heppu Placerad i Kimito | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Nå nu gick det ju så snopet att det inte blev något Brusaby race för min del... Jag fick inte delta eftersom jag under träningarna tyckte det var mycket roligare att leka o busa med de andra kompisarna på banan... Lika gick det för min bror Hugo. Jag sprang visst i misstag i min iver också på träningarna ut på banan även då det inte var min tur att springa, så jag skäms nog lite... Men jag fick mitt straff, jag fick inte vara med. Men Nina ger nog lite godis åt mej som tröstepris i alla fall :)

Det är bara en vecka skola kvar och Nina har dejour den här veckan, vilket betyder att vi är i skolan fram till sommarlovet. Jag har just fått ett fästing-halsband som jag ska ha på mej i sommar för att inte fästingarna och myggorna ska tycka så mycket om mej. På torsdag får vi veta vad vi allt ska träna under sommaren.

Vill ni veta hur många portioner jag får från en matsäck torrfoder på 15 kg? Svaret är dryga 30, så det betyder att jag äter slut en säck på en månad! Ändå är jag smal som en pinne!

Trevlig, solig och glad sommar till er allihop! Jag hör av mej igen i höst!

Heppu

maj 21
Heppu
Skapad av: Heppu Placerad i Kimito | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Hej igen på dej!

De senaste veckorna har varit ganska lugna. Hundskolarna har varit borta (på s.k. luovutusleiri, där de färdigt skolade hundarna får lära känna sina blivande hussar och matten) så jag har varit ledig under dagarna då Nina varit i skolan. Lugnt o skönt.

Jag har oxå fått vara mera ut o cykla igen! Eller alltså jag cyklar ju inte utan Nina cyklar och jag får springa bredvid. Minst en gång per veckoslut far vi på en cykeltur. Det går fint, men Nina brukar stiga av cykeln då det kommer en annan hund, för säkerhets skull säger hon...

Igår, på fredagen (20.5) var det de äldre hundarnas dimission. De är nu färdigt skolade och går ut i arbetslivet. Om ett år den här tiden är det min tur. Tänk vad tiden går snabbt! Undrar vad jag sedan ska få för en ny husse eller matte!? Det kommer nog att kännas konstigt i början. Men vi får ta det sen. Som hund tar man dagen som den kommer! Det är bäst så.

Tisdagen den 24:e maj är det Brusaby Race! Jag ska var med igen i hundloppet! Du kommer väl o heja på mej? Den här gången ska jag försöka koncentrera mej lite bättre. Idén är ju den att jag ska springa raka vägen, från startlinjen till mållinjen där Nina väntar på mej, det snabbaste jag kan. Ifjol glömde jag visst lite bort mej på vägen, det var ju så roligt att springa med alla kompisar så jag började lite leka med dem på vägen... Men Nina tänker öva med mej, så jag ska nog fixa det i år! Faaaast, huvudsaken är att vi har roligt! Vi får se hur det går :)

Om två veckor blir det sommarlov! Den kommer vi att spendera i Östra Nyland, förutom 3 veckor i Tammerfors där Nina ska sommarjobba. Vi kommer att njuta, simma, sola, äta glass och allt som hör sommaren till. Och så ska vi förstås lite träna också på det som ska tränas. Fullständig semester som blivande assistenthund har man aldrig, men det är bra, för då skulle ju risken finnas att det skulle bli tråkigt.

Jag skriver igen då jag hinner, i alla fall måste jag ju berätta hur det gick för mej i Brusaby Race för alla dem som inte har möjlighet att komma o se på mej!

Ha det gott!  

apr 21
Heppu
Skapad av: Heppu Placerad i Kimito | Kommentarer (0)
Taggad i: Otaggat 

Hej på er alla!

Hoppas ni har det bra! Det har i alla fall jag!

Och vilket härligt väder! Alla otäcka vattenpölar börjar vara borta och man kan springa omkring o leka utan att bli våt! Förra veckoslutet var det ju alldeles fantastiskt härligt väder! Nina hade dejour i Brusaby och vi stannade därför här. På lördagen var jag och Nina och några andra från internatet mitt ute på åkern och jag och Onni och Eddie, vi fick springa omkring och leka. Helt super!

På söndagen fick jag vara "prov-kanin" för en 4H-kurs som skulle lära sig att sköta djur. De fick lära sig hur man bl.a. klipper klorna, borstar en hund och (ve och fasa) hur man putsar öronen på en hund. Ush, det kan sen vara äckligt att få öronen putsade! Ännu en lång stund efteråt måste jag gå o skaka på huvudet. Yäckh! Men gladast var jag nog ändå över att inte vara i den grupper där barnen fick lära sig att bada en hund!

På söndagen fick jag uppleva en annan ny grej, Annu tog mej med o cykla. Jag fick springa bredvis alltså. Jag hade en sele på och hon höll i kopplet medan hon cyklade. Det var riktigt roligt! Annu ropade några kommandon bara åt mej hur jag skulle göra och det gick så bra så! Som om jag gjort det 100 gånger förut! Hoppas jag får prova på det igen!

Igår blev jag vägd. Förut har jag vägt 30 kg men nu var jag bara 28,35 kg. Jag borde nog definitivt få mera mat tycker jag! Jag är nog lite spinkig... Jag får nu 9 dl mat om dagen. Min bror får bara 4 dl, men ändå är jag den klenare av oss. Tänk vad det kan vara olika!

Men nu ska jag fara o fira påsk! Och det ska ni oxå!

Önskar er alla en riktigt härlig och skön påsk!