Axxell
Utbildningskatalogen
Händelser
<<  September 14  >>
 Må  Tis  Ons  Tor  Fre  Lö  Sö 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Vårdnadshavare

Vårdnadshavare och kontakten till läroanstalten

Att vara vårdnadshavare till en tonåring som inleder yrkestudier kan vara utmanade. Mirjam Kalland, känd forskare och generalsekreterare för Mannerheims barnskyddsförbund, har uttryckt detta som att ha en stor gädda på svirvel. Man skall hålla fast och ge efter samtidigt för annars kan linan gå av.

Från Axxells sida önskar vi att föräldrar och vårdnadshavare aktiv tar del av ungdomarnas skolgång. Er ungdom har en egenlärare på skolan och det är främst den läraren som håller kontakt med er eller vise versa. Håll gärna kontakt med egenlärare, berätta gärna om tidigare erfarenheter, t.ex. inom specialpedagogiken, speciellt om de varit till fördel för er ungdom.

I samband med föräldramötena som infaller i början av september får ni information om studieregisterprogrammets del för studerande och vårdnadshavare - WILMA. På Wilma kan vårdnadshavare följa med närvaro och prestationer. 

Närvaro

Den studerande skall delta i all undervisning. Om den studerande är sjuk eller har någon annan orsak till frånvaro, skall den studerande alltid själv meddela skolan per telefon 0290 01 7893.  Meddelande skall ske innan skoldagen inleds.

Vi önskar att resor och andra evenemang planeras in när skolan har lov. Visst kan man ansöka om frånvaro, men i det årskuslösa systemet där kurserna går i 8-veckors perioder så utgör redan en kort frånvaro en stor procent av undervisningen. För frånvaro som beror på resa odyl. har lärarna ingen skyldighet att hjälpa de studerande med extra uppgifter.

Är den studerande frånvarande utan att meddela tolkar vi det som olovlig frånvaro. Olovlig frånvaro diskuteras med den studerande, vid upprepning kontaktas vårdnadshavaren. 

men samarbetet har ett slut .....

Samarbete mellan skolan och vårdnadshavarna tar officiellt slut den dag då studerande fyller 18 år. Efter den dagen ger vi inte längre ut uppgifter till vårdnadshavaren om den studerande. Vi får heller inte kontakta er om det är något vi oroar oss för. För att samrbete inte skall ta abrupt slut träffar vi gärna er som vårdnadshavare tillsammans med den studerande innan 18-årsdagen. Kontakta den studerandes egenlärare och boka tid för en diskussion så görs en avstämning av läget innan myndighetsgränsen passeras.

LJ 4.8.2009