Axxell
Utbildningskatalogen
Händelser
<<  September 14  >>
 Må  Tis  Ons  Tor  Fre  Lö  Sö 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Databehandling

Är du intresserad av att få en god grundutbildning inom företagsekonomi och IT?
Vill du i framtiden jobba på ett företag med intressanta arbetsuppgifter eller kanske starta eget företag?
 
Svarar du ja, så skall du söka till oss! Vi utbildar företagsamma människor! Du kan söka till oss direkt efter högstadiet eller när du är lite äldre och kanske redan vuxen. Livet består ju av livslångt lärande!

Målet med datanomstudier är att få en bra och allmänbildande grundutbildning inom företagsekonomi och IT samt ett bra yrke! Som datanom blir du expert på digital kommunikation. Du lär dig använda datorns olika funktioner och arbetar med många varierande program. En datanom lär sig programmera, bygga nätverk och hemsidor och marknadsföra via multimedia, men får också kunskaper i grundläggande företagsämnen. Ubildningsprogrammet är "Programmering". Efter studierna kan du ge dig ut i arbetslivet eller studera vidare på högskola eller universitet.

Databranschen växer i allt snabbare takt. Innovationer och nya lösningar uppkommer fortlöpande. Den snabba utvecklingen kräver av arbetstagarna kontinuerlig uppföljning av kundbehoven, den teknologiska utvecklingen och förkovring av den egna yrkeskunskapen.

Datakunniga personer behövs alltså i dag inom alla branscher, både inom privata företag och inom kommuner och stat. Du kan till exempel fungera som datastödperson, expert på nätverk, Internet och e-handel och som webbplanerare.

Rasmus Werling studerade till datanom och blev färdig våren 2008.

rasmus_werling.jpg”- Jag valde den här utbildningen, eftersom jag alltid har varit intresserad av datorer och kommer att jobba med dem i framtiden. Jag valde dessutom att kombinera studierna, så att jag skrev både yrkesexamen och studentexamen. Jag är mycket nöjd med den utbildningen jag fick!

- Under kurserna lärde vi oss om bl.a. webbdesign, databaser, programmering och nätverk. Kort sagt lärde vi oss grunderna inom flera olika områden inom IT. Skolan är överlag väldigt trivsam och det var lätt att bli bekant med klasskompisarna och hitta nya vänner. Vi hade flexibla tidtabeller och bra studieomgivning. Under arbetspraktikerna får man bekanta sig med arbetslivet och lära sig hur olika företag fungerar. Själv fick jag väldigt bra erfarenheter från praktiken och genom dem har jag också fått sommarjobb.

- Nu har jag startat eget företag och säljer mina tjänster till andra företag. Jag studerar också nuförtiden på Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs på utbildningsprogrammet ”informationsbehandling” .

Det bästa med en examen inom databehandling är att det leder till goda möjligheter i arbetslivet eller till fortsatta studier på högskolor och universitet. Många dörrar öppnas efter en datanomexamen! Ta din chans!

Ansökan

Gemensam ansökan ordnas 24 februari - 14 mars 2014. Ansökan sker online på sidan www.studieval.fi.  Ansökan sker online på sidan www.studieval.fi .

Enhetens ansökningskod är 0412. Datanomutbildningens ansökningskod är:

  • grundskola 133
  • student 240

Vi tar emot ansökningar endast via gemensamma elevansökan till hösten 2014! Om det finns studieplatser kvar efter gemensamma elevansökan kan du söka direkt till skolan!

Vill du söka till oss under läsåret ta då kontakt med oss på skolan eller skicka in din ansökan via nätet. Telefonnummer 0290 01 70. För att börja studera till datanom bör du ha avklarat grundskolan och fått ett avgångsbetyg därifrån. Om ditt modersmål är annat än svenska, genomgår du ett språkprov hos oss före antagningen.

Studierna

Du som avlägger datanomexamen läser ämnen huvudsakligen inom digital kommunikation inom utbildningsprogrammet programmering, men också ämnen som är viktiga i affärslivet, som företagsekonomi, bokföring, fakturering, marknadsföring och kommunikation.

Då du läser till datanom får du en bred allmänbildning inom databehandling. Datanomexamen är en praktiskt inriktad yrkesexamen, vilket betyder att du under studietiden gör mycket övningar, praktiska arbeten osv. Du får jobba med olika företagsprojekt och ha verkliga kundkontakter.

Redan under studietiden får du pröva på arbetslivet, eftersom minst 20 studieveckor av studierna sker via inlärning i arbete på arbetsplatser. Dessutom får du vara med om att utföra beställningsarbeten åt organisationer och företag, t.ex. göra marknadsundersökningar, broschyrer och hemsidor på nätet.

Kombiexamen

Vid Axxell kan du också avlägga en s.k. kombi-examen, dvs datanomexamen och studentexamen, och allt detta är möjligt på 3 år! Det är möjligt att byta ut de gemensamma och valfria studierna mot gymnasiestudier och på så vis få en dubbelexamen. Vi samarbetar med olika gymnasier.

Studiernas omfattning

Grundexamen inom databehandling omfattar 120 studieveckor på 3 år. Har du studentexamen eller en annan yrkesexamen från tidigare kan du få 40 studieveckor tillgodo och då ta din datanomomexamen på två år.
En (1) studievecka omfattar 28 timmar närstudier i klass och 10 timmar hemarbete.

Skoldagen, måndag-fredag, går enligt följande:
  8.30 – 10.00 Lektion 1
10.15 – 11.45 Lektion 2
11.45 – 12.45 Lunch
12.45 – 14.15 Lektion 3
14.30 – 16.00 Lektion 4

Studierna inleds i mitten av augusti och pågår tre år. Har du en studentexamen eller en annan yrkesexamen från tidigare kan du klara av dina studier på två år. Sök till utbildningen via gemensamma elevansökan.

Eftersom vi har ett årskurslöst system kan du dock inleda dina studier närsomhelst under året vid periodbyten. Kontakta oss direkt på skolan i det fallet, telefonnummer 0290 01 70

Litteratur

I vissa kurser behöver du böcker som studiematerial. Böckerna kan du låna från biblioteket eller själv köpa in. Inför kursstarten får du veta vilka böcker som behandlas i kursen.
I många kurser jobbar man med kompendier som underlag för kursen. Kursläraren kopierar kompendiet till dig till självkostnadspris eller skickar materialet elektroniskt till dig.

Material och utrustning

Som datanomstuderande är det viktigt att du har studiematerial med dig till skolan! Skaffa inför skolstarten:

  • Anteckningspapper (block med stansade hål)
  • Penna (blyertspenna och bläckpenna)
  • Radergummi
  • Linjal
  • Kalkylator (mobiltelefoner är förbjudna som räknemaskiner)
  • Pärm
  • Skolväska

Vi satsar på hållbar utveckling i vår skola! För att spara på både golv och dina egna fötter önskar vi att du använder inneskor.raseborgsvagen5.jpg

Utbildningsmiljön

Datanomutbildningen finns i Ekenäs på Raseborgsvägen 5. Du studerar tillsammans med merkonom- och närvårdarstuderanden. Vi har en ändamålsenlig skola med datasalar och rymliga klassrum. På skolan finns pausutrymmen med sittgrupper, pingisbord, olika spel och kaffeautomat. 


Om du flyttar till Ekenäs för dina studier kan du bo på internatet i Knipnäs. Läs mera om internatet på deras egen hemsida. Där hittar du även ansökningsblanketten till internatet.

Ekenäs är en trevlig liten kuststad med många studerande på olika stadier. Läs mera om Ekenäs som studiestad på www.raseborg.fi

Kostnader

Skolgången och lunchen under dagen är gratis! Genom att visa ditt FPA-kort (kela-kort) får du äta på vår lunchrestaurang Smakis.
Ditt studiematerial bekostar du själv.

Studieförmåner, såsom studiestöd och skolresestöd söker du via FPA. Gå in på www.fpa.fi för vidare information.

Ansvarsperson och hennes kontaktuppgifter

Utbildningsansvarig Eva-Lotta Rehnman
Raseborgsvägen 5,
10600 EKENÄS
Tfn: 0290 01 7448
e-mail: eva-lotta.rehnman(0)axxell.fi