Axxell
Utbildningskatalogen
Händelser
<<  September 14  >>
 Må  Tis  Ons  Tor  Fre  Lö  Sö 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Företagsekonomi

Är du intresserad av att få en god grundutbildning inom företagsekonomi? Vill du i framtiden jobba på ett företag med intressanta arbetsuppgifter eller kanske starta eget företag? Svarar du ja, så skall du söka till oss! Vi utbildar företagsamma människor!

Du kan söka till oss direkt efter högstadiet eller när du är lite äldre och kanske redan vuxen. Livet består ju av livslångt lärande!

Målet med merkonomstudier är att få en bra och allmänbildande grundutbildning inom företagsekonomi samt ett bra yrke! Som merkonom kan du ge dig ut i arbetslivet eller studera vidare på högskola eller universitet.

Emma Berghem studerade till merkonom. Hon blev färdig våren 2009.


emma_berghem.jpg”- Jag valde den merkonomutbildningen för att jag anser att jag kommer att ha stor nytta av den i mitt liv. Utbildningen är även en bra grund att bygga vidare på i de branscher jag är intresserad av. Framförallt ville jag skaffa mig ett yrke så snabbt som möjligt, och för det ändamålet är ju en yrkesutbildning ypperligt.

- Jag inriktade mig på marknadsföring och läste därför det som huvudämne. Jag gillade bäst lektioner där man fick vara kreativ . Arbetspraktikperioderna är mycket givande – ett bra sätt att komma in i arbetslivet på.

- Jag var medlem i skolans  studerandekårs-styrelse Studerandekårsstyrelsen är en kul grej och ett bra sätt att skaffa nya vänner på! Jag trivdes jättebra i skolan och hade lätt att få studiekompisar.

- Mina framtidsplaner vågar jag än så länge inte säga någonting om. Jag har bestämt mig för att göra det jag sedan känner bäst för. Jag låter tiden visa vägen för mig, men som det nu ser ut, tar jag ett mellanår efter de här studierna. Jag skulle gärna uppleva lite andra språk och kulturer innan jag går vidare.

Merkonomer är i dag efterfrågade inom företagsvärlden. Tack vare den breda grundyrkesutbildningen erbjuds ett flertal olika arbeten inom både privata företag och inom offentliga sektorn. Du kan arbeta med olika former av kontorsarbeten, med bokföring, med skatte- och redovisningsärenden, med försäljning, med marknadsföring eller som privatföretagare.

Det bästa med en examen inom företagsekonomi är att det leder till goda möjligheter i arbetslivet eller till fortsatta studier på högskolor och universitet. Många dörrar öppnas efter en merkonomexamen! Ta din chans!

Studiernas omfattning

Studierna inleds i mitten av augusti och pågår tre år. Har du en studentexamen eller en annan yrkesexamen från tidigare kan du klara av dina studier på två år. Sök till utbildningen via gemensamma elevansökan.

Eftersom vi har ett årskurslöst system kan du dock inleda dina studier närsomhelst under året vid periodbyten. Kontakta oss direkt på skolan i det fallet, telefonnummer 0290 01 70

Ansökan

Gemensam ansökan ordnas i 24 februari - 14 mars  2014. Ansökan sker online på sidan www.studieval.fi.
Om det finns lediga studieplatser efter gemensamma elevansökan kan du söka direkt till oss på skolan.

Enhetens ansökningskod är 0412.
Merkonomutbildningens ansökningskod är:

  • grundskola 114
  • student 206

Vi tar emot ansökningar endast via gemensamma elevansökan till hösten 2014!


Vill du söka till oss under läsåret ta då kontakt med oss på skolan, telefonnummer 0290 01 70. Du kan också skicka in din ansökan via nätet.

Studierna

För att börja studera till merkonom bör du ha avklarat grundskolan och fått ett avgångsbetyg därifrån. Om ditt modersmål är annat än svenska, genomgår du ett språkprov hos oss före antagningen.

Du som avlägger merkonomexamen läser ämnen som är viktiga i affärslivet, som företagsekonomi, bokföring, juridik, löneräkning, fakturering, marknadsföring och kommunikation. Du får också lära dig behärska datorer.

Du kan välja mellan följande utbildningsprogram (observera att ordnande av utbildningsprogrammen är beroende av gruppstorlek!):

Kundbetjäning och försäljning

Är du utåtriktad och tycker om att ha med människor att göra? Då är detta ett alternativ. Som kundbetjänare sysslar du naturligtvis med kundbetjäning och försäljningsuppgifter, men också med planering och genomförande av reklam och kampanjer.

Ekonomi- och kontorsservice

Tycker du om att räkna och är noggrann? Då är ekonomi- och kontorsservice något som passar dig. Du studerar huvudsakligen löneräkning, bokföring, fakturering och reskontra. Datorn blir ditt naturliga arbetsverktyg.

Då du läser till merkonom får du en bred allmänbildning inom ekonomi. Merkonomexamen är en praktiskt inriktad yrkesexamen, vilket betyder att du under studietiden gör mycket övningar, praktiska arbeten osv. Du får jobba med olika företagsprojekt och ha verkliga kundkontakter.

Redan under studietiden får du pröva på arbetslivet, eftersom minst 20 studieveckor av studierna sker via inlärning i arbete på arbetsplatser. Dessutom får du vara med om att utföra beställningsarbeten åt organisationer och företag, t.ex. göra marknadsundersökningar, broschyrer och hemsidor på nätet.

Grundexamen inom företagsekonomi omfattar 120 studieveckor på 3 år. Har du studentexamen eller en annan yrkesexamen från tidigare kan du få 40 studieveckor tillgodo och då ta din merkonomexamen på två år.
En (1) studievecka omfattar 28 timmar närstudier i klass och 10 timmar hemarbete.

Skoldagen, måndag-fredag, går enligt följande:

  8.30 – 10.00 Lektion 1
10.15 – 11.45 Lektion 2
11.45 – 12.45 Lunch
12.45 – 14.15 Lektion 3
14.30 – 16.00 Lektion 4

Läroplanen (innehåll i studierna) hittar du HÄR.

Kombistudier

Vid Axxell kan du också avlägga en s.k. kombi-examen, dvs merkonomexamen och studentexamen, och allt detta är möjligt på 3 år! Det är möjligt att byta ut de gemensamma och valfria studierna mot gymnasiestudier och på så vis få en dubbelexamen. Vi samarbetar med olika gymnasier.

Litteratur

I vissa kurser behöver du böcker som studiematerial. Böckerna kan du låna från biblioteket eller själv köpa in. Inför kursstarten får du veta vilka böcker som behandlas i kursen.
I många kurser jobbar man med kompendier som underlag för kursen. Kursläraren kopierar kompendiet till dig till självkostnadspris eller skickar materialet elektroniskt till dig.

Material och utrustning

Som merkonomstuderande är det viktigt att du har studiematerial med dig till skolan! Skaffa inför skolstarten:

  • Anteckningspapper (block med stansade hål)
  • Penna (blyertspenna och bläckpenna)
  • Radergummi
  • Linjal
  • Kalkylator (mobiltelefoner är förbjudna som räknemaskiner)
  • Pärm
  • Skolväska

Vi satsar på hållbar utveckling i vår skola! För att spara på både golv och dina egna fötter önskar vi att du använder inneskor.

raseborgsvagen5-grona_huset.jpgUtbildningsmiljön

Merkonomutbildningen finns i Ekenäs på Raseborgsvägen 5. Du studerar tillsammans med datanom- och närvårdarstuderanden. Vi har en ändamålsenlig skola med datasalar och rymliga klassrum. På skolan finns pausutrymmen med sittgrupper, pingisbord, olika spel och kaffeautomat.

Om du flyttar till Ekenäs för dina studier kan du bo på internatet i Knipnäs. Läs mera om internatet på deras egen hemsida. Där hittar du även ansökningsblanketten till internatet.

Ekenäs är en trevlig liten kuststad med många studerande på olika stadier. Läs mera om Ekenäs som studiestad på www.raseborg.fi

Kostnader

Skolgången och lunchen under dagen är gratis! Genom att visa ditt FPA-kort (kela-kort) får du äta på vår lunchrestaurang Smakis.
Ditt studiematerial bekostar du själv.

Studieförmåner, såsom studiestöd och skolresestöd söker du via FPA. Gå in på www.fpa.fi för vidare information.

Ansvarsperson och hennes kontaktuppgifter

Utbildningsansvarig Eva-Lotta Rehnman
Raseborgsvägen 5,
10600 EKENÄS
Tfn: 0290 01 7448
e-mail: eva-lotta.rehnman(0)axxell.fi