Axxell
Utbildningskatalogen
Händelser
<<  Augusti 14  >>
 Må  Tis  Ons  Tor  Fre  Lö  Sö 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Aktuellt - Pargas

Hygienpass och Serveringspass vid Axxell Pargas!

VÅREN OCH SOMMAREN är i antågande! Och det är också kurserna för Hygienpass och Serveringspass vid Axxell Pargas! Så passa på att få ditt PASS! Mera information:

Hygienpass

Serveringspass

servera

Jonas Helgesson besökte Axxell Pargas

Idag den 21.3.2013 fick AXXELL PARGAS BESÖK av JONAS HELGESSON, se tex.

http://www.jonashelgesson.se/ eller

http://www.youtube.com/watch?v=0rjqsXf4Eok

jonas

Det han representerar är något som verkligen är värt att fundera över. Jonas sade a...tt han hade 4 punkter han ville prata om. Allt dessa punkter är inte det som gör hans turné unik, eftersom man kan hitta dessa punkter i mer eller mindre varje "life-coaching" bok. Det som gör det så otroligt är att Jonas ÄR det som böckerna beskriver. Jonas visar att det är möjligt. Så efter detta kan ingen mera påstå att det bara är de som skriver böckerna som lyckats.

Efter att ha fått uppleva Jonas är det väldigt svårt att hitta en trovärdig förklaring till varför man inte skulle prova på något man ännu inte kan. Efter att ha upplevt Jonas är det nog svårt att säga "Ja, men....". Ordet "men" har tappat sin betydelse.

Jonas sade att "Det mest naturliga (i livet) är att lära sig nya saker". Det är svårt att föreställa sig att man kan ha större utmaningar att lära sig nya saker än Jonas har. Och då kan man inte låta blir att ställa frågan : Vad är det som får Jonas att vilja lära sig nya saker, medan många i vårt samhälle, för att inte tala om skolan, går till ytterligheter för att INTE lära sig nya saker. Vad är det som gör att en person blir rädd för att lära sig nya saker? Och vad har var och en av oss roll i det hela?

Jonas sade att det inte fanns någon i hans barndom som sade att han skulle bli en stand-up talare. Någonstans och på något sätt började han drömma om det, och nu lever han sin dröm. Därför är det värt att fråga hur vi kan locka människor att börja drömma och sedan stöda människor att arbeta för att uppnå sina drömmar.

För alla har vi ju drömmar! Men vågar alla berätta om sina drömmar?

Tänk om någon skrattar åt min dröm och tycker att den är dum......

Text: Joachim Ramström Axxell Pargas

Turismstuderande i Axxell i Pargas ordnar tillsammans med 4H ett jippo för ungdomar.

vega

besök vår gilla sida : http://www.facebook.com/IncredibleRacePargas

Du som går på 8:an, 9:an, första eller andra året i gymnasiet eller i yrkesutbildning: Anmäl dig själv och två kompisar senast den 15.3. till INCREDIBLE RACE I PARGAS - en lagtävling, som går av stapeln den 23.3.! Förutom att ni kommer att ha jätteroligt och få en oförglömlig upplevelse kan ni vinna PENGAR eller månadskort till SPORTSGYM!

Incredible Race är en lagtävling, ett lag består av tre personer som tillsammans ska lösa problem och göra olika slags uppgifter på ett smart sätt och på tid, inomhus och utomhus i Pargas centrum. Rutten är ca 4 km lång. Start och mål är i PIUG Ungdomsgård. Start kl. 13.00, den 23.3. Då alla lag kommit i mål bjuds det på kaffe med tilltugg i PIUG samtidigt som vinnarna utses och prisen delas ut. Anmälningar alltså senast den 15.3. till Incrediblerace_pargas(0)hotmail.com. Anmälningsavgiften, 15 €, betalas per räkning efter anmälning. Anmälningarna måste innehålla lagmedlemmarnas namn, kontaktuppgifter, ålder och skola. Kom med och delta i Incredible Race!

race

FÖLJ MED Axxell Pargas turismstuderandes äventyr i Amsterdam!

Den 4.3.2013 åkte åk 3 / turism på studieresa till Amsterdam. Läs deras blogginlägg under resan!

http://turismstuderande2011.blogspot.fi/

http://turismstuderande2010.blogspot.fi/

amsterdam2

VARFÖR INTE praktisera utomlands?

Studerande vid Axxell Pargas vidgar sina vyer! Först Barcelona - sedan Sevilla - och snart Tanzania!

Johanna Salonen, studerande på turismlinjen vid Axxell Pargas är strålande glad, och nog lite spänd inför den närmaste framtiden. Hon ska nämligen åka till den lilla staden Moshi i Tanzania vid Kilimanjaros fot om en dryg månad! Där ska hon bo och jobba i åtta veckor på ett hotell, som också ordnar safaris och andra turer i Tanzania. Johanna ser mest fram emot att få åka ut på Masaituren och bo med en masaistam, precis som masaierna, i lerhydda!

Johanna samlar på upplevelser och älskar att resa. "Afrika är min "hemliga" passion vad gäller resande. Man läser, ser och hör mycket om hur livet är på andra håll i världen, men om Afrika hör och vet man inte så mycket. Jag är nyfiken och intresserad och jag vill uppleva det själv", är Johannas svar på frågan hur det kommer sig att hon valde just Afrika.

Till Tanzania åker hon via en organisation, som ordnar praktikplatser och volontärarbeten åt ungdomar och studerande. Organisationen förmedlar jobb inom bl.a. turism-, vård- och restaurangbranschen. Information och hjälp fick hon via Axxells internationella koordinator. Det blir naturligtvis tal om kostnader. Johanna berättar att en del av kostnaderna måste man själv stå för, men via Fpa (Kela) får man bidrag och man kan söka stipendier och bidrag från olika fonder. Visum och uppehållstillstånd ordnas på ort och ställe, så det vållar inga problem. "Travel is the only thing you pay for and get richer, det är bra att komma ihåg", säger Johanna.

Inlärning i arbete utomlands har Johanna prövat på redan tidigare. För några år sedan jobbade hon i en restaurang i Barcelona. Kontakten etablerade hon via en av turismlärarna vid Axxell. Följande stad i tur var Sevilla, där Johanna jobbade på ett hotell. Det jobbet fick hon genom att skicka e-mail till ett tjugotal hotell via hotellbokningssajter på nätet. Från två hotell fick hon ett positivt svar, och hon valde ett av dem. " Så enkelt var det. Men ett bra tips är att i mailet få fram att man är intresserad av landet, kulturen och språket, och att man är villig att jobba. Sevilla är flamencostaden. Så jag talade om att jag dansar flamenco. Jag lärde mig grunderna i spanska, och lite matbegrepp innan jag åkte iväg första gången."

Johanna har många andra bra tips då det gäller utlandspraktik. "Välj en större stad, där finns det mycket att se, uppleva och göra. Åk själv, om du vill ha en kompis med, åk till samma land men till olika städer, då kan ni träffas. Kompisar kommer gärna på besök hemifrån också, då de har en lokal guide och någonstans att bo. Jag har lärt mig massor då jag praktiserat utomlands. Inte bara om sådant som berör själva arbetet, utan också om mig själv, och att man nog klarar sig riktigt bra ute i stora världen!"

johanna

IA i Norge

Min andra IA (inlärning i arbete) period på kocklinjen beslöt jag att ha i mitt hemland Norge. Länge har jag saknat landet jag kommer ifrån och ville gärna att mina söner skulle få uppleva hur det är att bo där över en lite längre period (8 veckor). Mitt kommande slutarbete i skolan nu under våren ska dessutom handla om Norge och norsk mat, så att få åka till Norge och forska lite på förhand var ju också ett plus!

Stället jag åkte till heter Rica Seilet och det är ett hotell som finns i Molde. För besökare på hotellet finns det mycket att göra. Förutom att det finns spa och en mängd konferensrum, scener för konserter och dylikt så finns det förstås också en restaurang. I denna restaurang satsar man på bufféservering, men det finns också á la carte. Hotellet fokuserar på lokalproducerad mat, vilket jag tycker är mycket intressant. Menyerna byts ut då och då, och de är mycket varierande! Här hittar nog de flesta nånting att äta och finns det inget som frestar så kan man äta buffé (både till lunch och på kvällen) eller Lobbybarmenyn, som består av hamburgare och dylika maträtter.

Jag reagerade på att kockarna i köket främst var män. En hel del av dem var från Island och några från Norge. När jag jobbade där så var vi tre andra kvinnor förutom mig. Kvinnorna tillredde enbart frukosten. Á la carte kockarna var alla män! Som kvinna i denna bransch är det inte lätt att ta sig fram. Man måste nog ha skinn på näsan och en massa "jävla-anamma"! Kockar i sig själv är ju inte precis de lättaste människorna att tas med. Jargongen i ett kök är nånting man måste vänja sig vid, "and if you can't beat them, join them!"

IA perioden för min del gick mest ut på att sköta bufféerna, trots att jag egentligen skulle vara på á la carte. Men p.g.a. dålig kommunikation mellan chefer och anställda, så trodde alla kockarna att det var meningen att jag skulle va på buffén. Inte så farligt egentligen för min del, då jag vet att jag inte kan jobba inom á la carte senare eftersom det inte är särskilt gynnsamt för familjelivet. Man måste nog vara yngre och barnlös för att orka jobba på det sättet man jobbar på i restauranger! Jag var faktiskt en av dom äldsta där, och då är jag bara 26 år.

Mina arbetspass gick för det mesta ut på att baka, producera sallader och dylikt till buffén, lägga upp mat, ställa ut den, fylla på, ta in den, byta fat och kasta mat, lägga upp till följande buffé, samt förbereda lite för á la carte och lobbybarmenyn och sköta beställningarna som kom från lobbyn.

Helt ok var det och nöjd med min IA period är jag, trots att det inte blev som förväntat. Jag fick en inblick i hotellbranschen, med allt som hör till i matväg.

Tone Leganger, Kockstuderande Axxell Pargas

IA1

IA2