Axxell
Utbildningskatalogen
Händelser
<<  September 14  >>
 Må  Tis  Ons  Tor  Fre  Lö  Sö 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Vuxenutbildning vid Axxell

Hela vårt vuxenutbildningsutbud hittar du här!

Utveckla din yrkeskompetens på ett flexibelt sätt vid Axxell. Som vuxen kan du avlägga tre olika examensnivåer:

  1. Yrkesinriktad grundexamen, som visar att du har de kunskaper som krävs för att kunna utföra yrket
  2. Yrkesexamen, som visar att du har den skicklighet som krävs av en yrkesman på området
  3. Specialyrkesexamen, som visar att du behärskar de mest krävande uppgifterna på området

Man kan gå vidare från en lägre till en högre examen, men det går också att avlägga en yrkes- eller specialyrkesexamen direkt. Tidigare kompetens räknas till godo i studierna.

Till skillnad från ungdomar som avlägger sin yrkesexamen via läroplansgrunder, är det mest flexibla sättet för vuxna att avlägga dessa tre examen genom den så kallade Fristående examina. Fristående examina är ett examenssystem anpassat för vuxna är ett flexibelt sätt att visa din yrkesskicklighet genom att delta i examenstillfällen och därigenom ha möjlighet att erhålla examensbetyg.Fristående examina betyder att du inte behöver ”sitta på skolbänken” för att få examen, så som ungdomarna i andra stadiets utbildning gör, utan kunnandet kan du ha skaffat på många olika sätt, t.ex. genom tidigare arbetserfarenhet eller utbildning. Det du saknar är ett papper som bevisar din kompetens.

För att få examen skall du bevisa att du har den kunskap som krävs. Bedömningen baserar sig alltid på de krav på yrkesskicklighet och de bedömningskriterier som fastställs i examensgrunderna, och som din examensprestation sedan jämförs med. I bedömningen deltar representanter för arbetsgivare, arbetstagare och utbildningsområdet.

Trots att du kan avlägga fristående examen utan någon bestämd förhandsutbildning, är det ändå vanlig att du som examinand märker att du behöver komplettera ditt kunnande innan du avlägger examen. Axxell erbjuder därför förberedande utbildning som du kan gå för att inhämta den kunskap du behöver. Längre ner på sidan ser du vårt utbildningsutbud.

Att studera som vuxen

Opiskelu aikuisena

Om fristående examen

Har du kunskap i huvudet och händerna men inte på papper?

Den yrkesinriktade vuxenutbildningen i Finland grundar sig på systemet med fristående examina. Fördelen med systemet är först och främst att en persons yrkeskompetens kan erkännas oberoende av om kunnandet förvärvats genom arbetserfarenhet, studier eller på annat sätt. Det viktigaste är att behärska yrket. Systemet med fristående examina utgår först och främst från arbetslivet. Näringslivet och det övriga arbetslivet medverkar i planerandet, anordnandet och bedömningen av fristående examina. Särskilt för vuxna är systemet med fristående examina ett flexibelt sätt att påvisa, förnya och upprätthålla sin yrkeskompetens.

Med Fristående examen avses en examen som man avlägger , oberoende hur man har skaffat  sin yrkesskicklighet. Man kan ha skaffat sig den genom arbetserfarenhet,  fritidsintressen eller genom att delta i utbildning. Sitt kunnande visar man vid examenstillfällen i autentisk miljö.

Ofta frågade frågor om fristående examina

Erkännande av kunnande

Genom att erkänna tidigare kunnande undviker vi överlappning i studierna och når examen snabbare. Med erkännande av kunnande godkänns tidigare dokumenterat och icke dokumenterat kunnande. Målet är att vägen till examen ska vara flexibel.

Relaterade dokument

Vad är erkännande av kunnande? Handbok för examinanden

Erkännande av kunnande - Till läraren

Har du kunskap i huvudet och händer, men inte på papper?


Finansiering av dina studier

Du kan avlägga Fristående examina som

  • läroavtalsutbildning, som grundar sig på ett tidsbundet avtal mellan en arbetsgivare och dig själv. Du lär dig de praktiska färdigheterna vid arbetsplatsen och de teoretiska bitarna i utbildningen vid Axxell.
  • arbetskraftpolitisk vuxenutbildning, som stöds av arbetskraftförvaltningen
  • personalutbildning, som stöds av arbetsgivaren
  • frivillig utbildning som stöds av utbildningsförvaltningen

Förutom utbildningar som leder till examen, erbjuder vi också en mängd olika kurser och kortare utbildningar som inte leder till examen, men som hjälper dig att öka din attraktivitet på arbetsmarknaden.

Axxells examensrättigheter

Kommentarer (0)Add comments

Skriv kommentar

busy