Back

Bli kock med Micke Björklund i Axxell

Bli kock med Micke Björklund i Axxell

Bli kock med Micke Björklund i Axxell

Bli kock med Micke Björklund i Axxell

Att Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, kockutbildningens framtid och Finlands matkultur kan inte ha undgått någon. Målet är att inte bara bli bäst i Nyland utan hela Norden!

Trots att det treåriga projektet endast hållit på ett knappt halvår så kan man redan skönja resultat.

– Vi har för det första fått mycket positiv publicitet tack vare Micke. Redan nu vet vi att många, speciellt vuxenstuderande, har sökt till våra utbildningar tack vare Mickes expertis, säger lärare Ulla Pohjola-Silfver

I höst ser man ansökningsmässigt resultat.

– Det handlar ju absolut inte bara om reklamgrejer. Jag är konkret med i köket någon dag i veckan. Jag vill titta, lyssna och lära känna studerande och lärare och framförallt utveckla och jobba upp förtroende, konstaterar Micke själv.

– Micke tillför en rejäl profilhöjning och trivselfaktor, säger lärare Thomas Landén.

Hela initiativet kom från början från Micke Björklund själv.

– Jag har sett vart vår bransch är på väg. Det är färre sökande och ännu färre ungdomar som kommer ut i arbetslivet. Problemet finns i hela Norden. Branschen har skriande brist på bra utbildade kockar och brist på bra restauranger. Jag gillar ju vår finska matkultur. Så i stället för att bara klaga tänkte jag att jag gör något åt saken själv.

Målet är att få fler ungdomar att söka, stanna kvar i branschen och fokusera på matkulturen i Finland.

– Tryggheten och grundkunskapen ska vi här i Axxell förse studerande med. Om man inte känner trygghet i det man gör söker man sig någon annanstans. Jag brukar säga att det är en bra bransch för oss med bokstavskombinationer, säger Micke med ett skratt.

Utbildningen behöver också anpassas till behoven. Det handlar om en livsstil.

– Man känner sina kolleger bättre än sin fru. Det är en otroligt rolig bransch och du kan jobba i hela världen. De kockar vi har drar ganska tunga lass  och det är underbetalt. Det måste vi ändra på, säger Micke.

– Ge dig själv tid att växa in i yrket. Chocktempot på en säsong är nytt för nya i branschen. Praktik utomlands är alltid att rekommendera, konstaterar Thomas.

Nöjda studerande

Kenneth Löfberg är kökschef på Åminne gård i Pojo. Han har nyligen tagit en specialyrkesexamen på en förmansutbildning samt gått utbildningen för  dietkock som distansstudier.

– Jag är väldigt nöjd. Det är viktigt att gå framåt, få nya visioner och idéer. Den här branschen är så mycket annat än de kock-realityshower som man  ser på tv.

– Precis. Det är inte gourmet direkt. Du måste också lära dig filea fisk, inflikar Micke.

Anette Nordström har gått både grundexamen och dietkock-utbildningarna som vuxen.

– Jag ville bli kock redan som ung och grön men det blev inte så. Nu tog jag chansen. Det är nytt, trevligt och givande! Dietkock studierna intresserade  speciellt. Många vet inte vad glutenfri diet eller vegandiet innebär.

– Mat och hälsa, välbefinnande och närproducerat är det rätta! säger Micke.

Ekenäsbon Cecilia Henriksson blev utexaminerad kock till jul.

– Jag gillade projektet ”Från nos till svans” med Micke som vi hade i höstas väldigt mycket. Kock är ett brett yrke för dem som gillar att göra praktiska saker.

Cecilia börjar i mars jobba på Smakbyn, Mickes restaurang på Åland, för säsongen.

– Hon är duktig och har det i blicken. Ungdomarna ska ut i arbetslivet och jag behöver duktigt folk, säger Micke.

Knutpunkten Karis

Ansökan till utbildningen sker för unga via gemensam ansökan och till flerformsutbildningarna direkt till Axxell.

– Vi rekommenderar prao för alla ungdomar som funderar på kockyrket. Prao ger en möjlighet att komma och titta och följa med utbildningen och se  vad utbildningen och yrket innebär, säger Ulla Pohjola-Silfver.

– Det grundläggande jobbet är samma för alla. Men det finns 20-30 olika sätt att göra köttbullar på. Därför är det ett konstnärsyrke, säger Micke.

Axxell ordnar också kockutbildning för invandrare. Karis är en knutpunkt tack vare järnvägen och man vill ha sökande också från Sverige.

– Du har garanterat jobb i branschen. Har man intresse är det ett fantastiskt yrke. Du har möjlighet att forma dig och få en nystart, säger Micke.

(Foto: Daniela Andersson)


News