Takaisin

Ny närvårdarutbildning startar i Åbo hösten 2019 - Axxell och Åbo yrkesinstitut samarbetar

Ny närvårdarutbildning startar i Åbo hösten 2019 - Axxell och Åbo yrkesinstitut samarbetar

Ny närvårdarutbildning startar i Åbo hösten 2019 - Axxell och Åbo yrkesinstitut samarbetar

Ny närvårdarutbildning startar i Åbo hösten 2019 - Axxell och Åbo yrkesinstitut samarbetar

Uusi ruotsinkielinen lähihoitajakoulutus (sosiaali- ja terveysalan perustutkinto) alkaa Axxellin ja Turun ammatti-instituutin (TAI) yhteistyönä syksyllä 2019. Ruotsinkielistä koulutusta tarvitaan helpottamaan Turun seudun pulaa lähihoitajista.

- Koulutus tulee järjestää siellä, missä tarve on, sanoo Axxellin rehtori Lena Johansson.

Koulutus toteutetaan niin, että Axxell ostaa pakollisten ammatillisten tutkinnon osien opetuspalvelut TAIsta. Opetus toteutetaan näiden aineiden osalta TAIn tiloissa. Yhteiset ja valinnaiset tutkinnon osat toteutetaan Axxellin tiloissa.

- Axxellilla ei ole tiloja eikä infrastruktuuria toteuttaa lähihoitajakoulutusta Turussa, kun taas TAIssa tilat ovat valmiina. Siksi ostamme opetuspalvelut heiltä. Miksi kilpailla, kun voi tehdä yhteistyötä? Axxellin rehtori Lena Johansson sanoo.

- Turun ammatti-instituutti haluaa olla mukana järjestämässä koulutusta, jota Turun seudulla tarvitaan. Olemme aikaisemminkin järjestäneet tutkintoja yhteistyössä muiden koulutuksenjärjestäjien kanssa, mm. liikuntaneuvojan koulutuksen yhdessä Suomen Urheiluopiston kanssa. Meillä on yhteistyöstä vain hyviä kokemuksia, sanoo koulutuspäällikkö Kalle Ojanen Turun ammatti-instituutista.

Lähihoitajakoulutukseen voivat hakea sekä nuoret että aikuiset. Peruskoulun päättävät hakevat ensisijaisesti kevään yhteishaussa 19.2–12.3.2019 osoitteessa www.opintopolku.fi. Muut hakevat koulutukseen jatkuvassa haussa Axxellin kotisivujen kautta. Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Tutkinnosta voi suorittaa tarvittaessa myös osatutkinnon eli yhden tai useampia tutkinnon osia.

- Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa on kahdeksan eri osaamisalaa, mutta Turussa tarjoamme vain ikääntyvien hoidon ja huolenpidon osaamisalojen koulutusta, kertoo Axxellin koulutuspäällikkö Johanna Lind. Kevään aikana suunnittelemme yhdessä, miten koulutus konkreettisesti toteutetaan.

- Axxellilla on ruotsinkielisen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon järjestämislupa ja opiskelijat ovat Axxellin opiskelijoita. Uusi koulutus ei vaikuta Axxellin Paraisilla tarjottavaan lähihoitajakoulutukseen, joka järjestetään kuten aikaisemminkin. Seuraava monimuotokoulutus alkaa siellä maaliskuussa 2019, Lena Johansson sanoo.

- Toivomme kaikkien ymmärtävän, miten vaikeaa on löytää ruotsin kieltä osaavaa alan työvoimaa ja hakevat koulutukseen, jotta saamme tarpeeksi ison ryhmän kokoon, Kalle Ojanen sanoo.

- Myös kaksikieliset ja ruotsin perustaidot hallitsevat voivat hakea koulutukseen. Tällä tavalla oppii sujuvan ruotsin kielen taidon samalla kun suorittaa tutkinnon. Kielitaitoisena on myös helpompi saada töitä, Lena Johansson lisää.


Ajankohtaisuudet