Oletko kiinnostunut riistanhoidosta ja riistataloudesta? Silloin tämä koultus on juuri sinulle! Järjestämme luontoalan ammattitutkinnon, riistatalouden osaamisala, riistanhoitaja.
Ammattitutkintoon sisältyy seuraavat pakolliset tutkinnonosat:
- Luonnon tuotteistaminen (20 osp)
- Riistanhoito (40 osp)
Valinnaisista tutkinnon osista tarjoamme seuraavat:
- Riistan tarhaus (30 osp)
- Metsästystapahtuman järjestäminen (30 osp)
- Eräruokapalvelun järjestäminen (30 osp)
Koulutusken sisältö
Luonnon tuotteistaminen
Tässä tutkinnon osassa luot uuden tai kehität kiinnostavan metsästykseen, riistanhoitoon tai muu luontoon kuuluvan tuotteen. Tämä voi olla kaikkea elämyksistä ja suunnittelupalveluista varsinaisiin esineisiin, metsästysmuistoihin, vaatteisiin tai työkaluihin.
- kartoittaa toimialan markkinatilanteen ja kohderyhmän tarpeet
- suunnitella luontoon perustuvan tuotteen tai palvelun
- suunnitella tuotteen tai palvelun markkinoinnin
- hinnoitella tuotteen tai palvelun
- suunnitella toteutuksen turvallisuuden
- laatia tarvittavat asiakirjat
- arvioida tuotteistamistaan.
Riistanhoito
Perinteisesti metsästäjät hoitavat metsästysmaidensa riistaa. Yleisimmät riistanhoitotoimenpiteet ovat riistapeltojen perustaminen, riistan ruokinta, pesimäpönttöjen asettaminen sekä minkin, supikoiran ja muun pienpedon pyynti. Tärkeä osa riistanhoitoa ovat riistalajien elinympäristöjen säilyttäminen ja ennallistaminen. Riistakantojen hallinta on yhä keskeisempi osa riistanhoitoa. Esimerkiksi hyljekantojen kasvun rajoittaminen kalastukselle aiheutetun vahingon vähentämiseksi, ja hirvieläinkantojen hallitseminen metsä- ja maatalousvahinkojen estämiseksi. Suunnittelemme ja toteutamme eri riistanhoitotoimenpiteitä saadaksemme monipuolisen osaamisen riistanhoidosta.
- tunnistaa riistaeläimet ja niiden elinympäristöt
- järjestää riistaeläinten ruokinnan
- toteuttaa pienpetopyynnin
- vähentää riistanhoidon aiheuttamia vahinkoja
- toimia eettisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
Riistan tarhaus
Tutkinnon osaan kuuluu tutustuminen kokeneisiin riista tarhaajiin ja heidän suosikki riistaan sekä metsästyspalveluihin, joiden avulla suunnittelemme riistan tarhausta. Opimme riistan tarhausta. Jokainen omin päin, ryhmässä tai työpaikalla kasvatamme riistalintuja munien hankinnasta luontoon siirtoon. Opimme ja saamme uusia ideoita miten maastot voidaan kehittää tarhatulle riistalle mitä tulee suojakasvillisuuden, riistavesien ja pienpetopoiston suhteen.
Sisältö:
- suunnitella riistan tarhauksen
- toteuttaa riistan tarhauksen
- huolehtia tarhaushygieniasta
- toteuttaa riistalintujen haudonnan lajikohtaisesti
- hoitaa riistalintujen poikasia
- toteuttaa riistan siirtoistutuksen
- toimia eettisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
Metsästyspalvelun toteuttaminen
Metsästyspalvelujen toteuttaminen tulee aina vain ajankohtaisemmaksi peurakantojen kasvaessa ja sen myötä mahdollisuudet metsästysturismiin kasvaessa. Tutustuessamme metsästysjärjestäjiin sekä Suomessa että Ruotsissa opit suunnittelemaan ja valmistelemaan erillaisia metsästystapahtumia ja metsästyspaketteja. Opit laatimaan turvallisuus sunnitelmia ja ohjaamaan osallistujia turvalliseen, eettiseen ja mukavaan metsästykseen. Ruokariistan hygieninen käsittely ja metsästysmuistojen, trofeiden talteen ottaminen kuuluu opetukseen. Lopuksi suunnittelet ja toteutat metsästystapahtuman maksaville asiakkaille omaan, metsästysseuruen tai metsästysseuran laskuun.
Sisältö:
- suunnitella ja valmistella metsästyspalvelun
- toteuttaa metsästyspalvelun
- toimia asiakaspalvelutilanteissa
- käsitellä riistasaaliin
- toimia säädösten ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
Eräruokapalvelun järjestäminen
Opit suunnittelemaan eräruokailua asiakasryhmille. Käytämme mm riistaa harjoitteluissa ja opimme käsittelemään riistan paloittelusta valmiiksi aterioiksi. Erilaiset säilöntätavat kuten savustus, kuivaus ja purkitus.
- suunnitella ja valmistella eräruokailun
- toteuttaa eräruokailun maasto-olosuhteissa
- toimia asiakaspalvelutilanteissa
- toimia säädösten ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
Useita mahdollisuuksia
Eri mahdollisuuksia toteuttaa omanlainen Luontoalan ammattitutkinto löytyy täältä: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/2357200/reformi/tiedot
Koulutus alkaa marraskuussa 2023 ja jatkuu elokuuhun 2026. Koulutus on kaksikielinen (ruotsi/suomi). Jos äidinkielesi on muu kuin koulutuksen kieli, sinun tarvitsee osoittaa koulutuskielen riittävää osaamista. Koko koulutus maksaa 250 €, yhteen osatutkintoon osallistuminen 250€. Työttömille ja lomautetuille puoleen hintaan (todistus työttömyydestä tai lomautuksesta esitettävä).