ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Muut koulutukset

Sivun suomenkielinen versio julkaistaan pian

Arbetskraftsutbildning

Arbetskraftsutbildningen finansieras av Arbets- och näringsministeriet. Utbildningen riktar sig i första hand till 20 år fyllda personer som är arbetslösa arbetssökanden eller hotade av arbetslöshet.

Till arbetskraftsutbildning söker man alltid via TE-byrån - på blankett som fås från TE-byrån eller på nätet via www.te-palvelut.fi. TE-byrån gör också urvalet av studeranden till arbetskraftsutbildning. Målet för arbetskraftsutbildningen är att ge den studerande kunskaper som behövs i arbetslivet. I utbildningen ingår oftast obligatoriska inlärning i arbete perioder och det ordnas även examenstillfällen.

Kostnader för arbetskraftsutbildning

Arbetskraftsutbildningen är gratis för deltagaren. Deltagaren får utbildningsstöd eller arbetsmarknadsstöd under utbildningstiden. Stödet utbetalas för fem dagar i veckan. Kostnadsersättning ansöker du om från Folkpensionsanstalten eller den egna arbetslöshetskassan.

Mera information om arbetskraftsutbildning får du av din lokala TE-byrå eller på www.te-palvelut.fi.

Kortkurser och certifieringsutbildningar

Axxell ordnar kontinuerligt olika kortkurser. Bland annat

  • Heta arbeten (grund och fortsättningskurser)
  • Personcertifieringsutbildning för våtrumsmontörer
  • Arbetssäkerhetskort
  • Kortkurser inom IT / datateknik
  • Hygienpass
  • Serveringspass
  • Första hjälpen

Se vårt utbildningsutbud för information om följande utbildningstillfällen.

Räätälöidyt koulutukset

Voimme tarjota yrityksen omaan tarpeeseen räätälöityjä koulutuksia sekä räätälöityjä luentoja yrityksille ja kunnille. Lisätietoja eri alojen yhteyshenkilöille löydät tästä.

 

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutus on joustava koulutusmuoto, jossa noin 80 prosenttia oppimisesta tapahtuu työpaikalla ja loput opiston järjestämässä teoriakoulutuksessa. Oppisopimus perustuu määräaikaiseen työsopimukseen. Tavoitteena on saavuttaa ne tiedot ja taidot, jotka vastaavat alan ammattivaatimuksia. Sopimusosapuolina ovat opiskelija, työnantaja ja oppisopimustoimisto. Myös yrittäjä voi solmia oppisopimuksen, jolloin työssäoppiminen tapahtuu omassa yrityksessä.

Oppisopimuksella voidaan suorittaa ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. Koulutus johtaa samaan tutkintoon kuin oppilaitoksissa järjestettävä koulutus. Koulutuksen tavoitteena voi myös olla vain tietyn tutkinnon osan suorittaminen.

Opiskelijat itse etsivät sopivan työpaikan toivomaltaan alalta sekä työnantajan, joka on kiinnostunut palkkaamaan työntekijän oppisopimuksella. Työnantaja voi myös kouluttaa nykyistä henkilöstöään oppisopimuksen avulla. Opiskelija tai työnantaja ottaa yhteyttä oppisopimustoimistoon, minkä jälkeen aloitetaan neuvottelut opiskelijan, työnantajan ja oppisopimustoimiston kanssa.

Lue lisää

Maahanmuuttajakoulutus

Axxell järjestää sekä kotoutumiskoulutusta että kielikoulutusta maahanmuuttajille. Järjestämme myös luku- ja kirjoitustaidon kursseja aikuisille maahanmuuttajille, jotka ei ole käynyt koulua kotimaassaan ja ei osaa lukea eikä kirjoittaa omalla äidinkielellään.

Lue lisää