Närvårdarutbildning ordnas i Åbo i samarbete med Åbo yrkesinstitut.
Utbildningen ordnas i huvudsak i Åbo yrkesinstituts utrymmen, de gemensamma ämnen ordnas i Axxells utrymmen i Åbo.
Vill du arbeta med och för människor? Social- och hälsovårdsbranschen spelar en central roll i det finländska välfärdssamhället och behovet av professionella och ansvarsfulla närvårdare är därför stort. Hos oss lär du dig närvårdarens viktiga egenskaper; att kunna lyssna på och handleda din klient på ett professionellt, pålitligt och säkert sätt.
Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen ger dig möjlighet till ett brett arbetsfält med kontakt till människor i olika åldrar och livssituationer.
Under studierna lär du dig bl.a. om människans utveckling, människokroppens uppbyggnad och funktion, människans grundläggande behov, social- och hälsovårdens strukturer och verksamhetsområden, läkemedelshantering samt vård och rehabilitering. Efter grundstudierna följer studier för kompetensområdet för vård och rehabilitering av äldre, som är det kompetensområde som vi erbjuder i Åbo. Examen ger dig rätt att utöva närvårdaryrket och ger en grund för fortsatta studier vid högre utbildning.
Innehåll
Studiernas omfattning är 180 kompetenspoäng (kp). Studierna delas i grundstudier och kompetensområdet för vård och rehabilitering av äldre. De obligatoriska yrkesämnena ordnas i Åbo yrkesinstituts utrymmen i Åbo. Därtill kommer de gemensamma ämnena som genomförs i Axxells utrymmen i Åbo (Hertig Johans Parkgata 21). De valbara examensdelarna genomförs enligt de studerandes personliga utvecklingsplan för kunnande (PUK). Studierna varar ca. 2 1/2 år. Om du är student eller har tidigare yrkesexamen kan studietiden bli kortare.
Studierna består av praktiska övningar, föreläsningar, projektarbeten och perioder i arbetslivet (utbildning enligt utbildningsavtal). Under perioderna i arbetslivet kan du jobba på åldringshem, bäddavdelningar, vård i hemmet, rehabiliteringsenheter och/eller mental- och missbrukar enheter.
Studerandes kunskaper bedöms genom yrkesprov. Yrkesproven görs på arbetsplatserna och är 5-7 till antalet.
Utbildningen är gratis men vissa material- och litteratur kostnader ingår. För perioderna ute i arbetslivet behövs arbetsskor som studerande själv skaffar.
Studieförmåner, såsom studiestöd och skolresestöd sökes via FPA (www.fpa.fi).
Krav på hälsa och funktionsförmåga
Enligt lagen om yrkesutbildning(531/2017) kan en studerandes hälsotillstånd eller ett tidigare beslut om indragning av studierätt påverka/hindra antagning som studerande vid Axxell inom social- och hälsovårdsbranschen, pedagogisk verksamhet och handledning och sjöfart. De hälsokrav som gäller respektive bransch samt bestämmelser om indragning av studierätten hittar du här.
Studerande som antagits till utbildning inom social- och hälsovårdsbranschen eller pedagogisk verksamhet och handledning skall på begäran visa upp ett utdrag ur straffregistret inför inlärning i arbete-perioder där de i väsentlig grad kommer i kontakt med minderåriga. Utdrag ur straffregistret uppvisas åt handledande läraren.