Utbildning:
Fiske-jakt-mat - Grundexamen inom natur och miljö (delexamen)

Utbildning

Matlagning med nyfångat byte är något du kan njuta av på denna utbildning. Jakt och fiske i kombination med matlagning av vilt och fisk. Lokala råvaror direkt på tallriken och till väntande kunder. Utbildningen sker på deltid under två års tid.

Utbildningen omfattar upp till 40 sv beroende på personlig studieplan. Delexamen inkluderar följande fyra valbara delar i grundexamen inom natur och miljö:

Måltider i terrängen

Vidareförädling av naturprodukter

Fiske och fiskhantering

Jakt och hantering av vilt

Utbildning inleds 15.1 och ordnas i första hand vid Axxells enhet i Kimito, Brusaby. Utbildningen är deltidsstudier under ca två år.

Måltider i terrängen

Du deltar i planering och tillredning av måltider för grupper i terrängen eller jakt/fiskestugan. Tillredning av traditionell färdkost såsom kalakukko och torkat kött, korv, rökt kött och olika konserver som kan avnjutas som fältlunch till pannkaffet vid lägerelden. Råvarorna är självklart för säsongen typiskt självfångat byte och egna samlade naturprodukter.

Fiske och fiskhantering

Du får både teoretisk och praktisk kunskap i fiske, hygienisk hantering och förädling av fisk. Vi fiskar med nät, katsor, ryssjor, långrev och krokar både på öppet vatten och från is. Vi strävar till en mångsidig fångst, och tyngdpunkten för fisket är mera mot ett idkande av husbehovsfiske än idkande av sportfiske. Fångst och förädling av fisk från underutnyttjade fiskbestånd, såsom mörtfiskar, är en given del av utbildningen.

Jakt och hantering av vilt

Utbildningen inkluderar jakt ända från förberedelserna inför jaktfärderna, övningsskjutning, genomförande av jakten, jaktledning, hygienisk hanteringen av bytet och slutligen viltet som råvara.

Förutom våra jakter kommer vi att besöka olika vilthanteringsanläggningar och bekanta oss med deras verksamhet och produkter.

Jägarens hälso- och hygienutbildning ingår i denna examensdel.

Vidareförädling av naturprodukter

I denna examensdel ingår att känna igen och kunna välja ätliga råvaror som lämpar sig för vidareförädling och kan samlas in från naturen, såsom skogsbär och svamp eller örter och specialnaturprodukter, till exempel bark till barkbröd, sav, fiber eller delar av växter med vedstam.

Utbildningens genomförande

Närstudietillfällena ordnas en gång i månaden under veckoslut (lö-sö) eller förlängda veckoslut (3-5 dagar). Beroende på vad som är aktuellt för säsongen kan ett närstudietillfälle inkludera praktiskt utövande och teori från flera delområden. Målet är att varje tillfälle avslutas med en självtillredd måltid av råvaror vi samlat eller fångat.

Ansvarsperson för utbildningen är Svante Wistbacka, 044-7397277, svante.wistbacka@axxell.fi

  

 

 


Utbildningens detaljinformation

Utbildningens namn

Fiske-jakt-mat - Grundexamen inom natur och miljö (delexamen)

Adress där utbildning ordnas

Brusabyvägen 2
25700 Kimito

Utbildningens typ

Vuxenutbildning

Utbildningsspråk

Svenska

Startdatum

januari 2017

Sista ansökan

31 dec 2016

Kontaktperson

Svante Wistbacka

044-739 7277
svante.wistbacka@axxell.fi

Utbildningens namn

Fiske-jakt-mat - Grundexamen inom natur och miljö (delexamen)

Adress där utbildning ordnas

Axxell i
Axxell i

Brusabyvägen 2
25700 Kimito<()

Utbildningens typ

Vuxenutbildning

Utbildningsspråk

Svenska

Omfattning

Startdatum

januari 2017

Sista ansökan

31 dec 2016

Kontaktperson

Svante Wistbacka

044-739 7277
svante.wistbacka@axxell.fi

Utbildningens namn

Fiske-jakt-mat - Grundexamen inom natur och miljö (delexamen)

Adress där utbildning ordnas

Brusabyvägen 2
25700 Kimito

Utbildningens typ

Vuxenutbildning

Utbildningsspråk

Svenska

Omfattning

Startdatum

januari 2017

Sista ansökan

31 dec 2016

Kontaktperson

Svante Wistbacka

044-739 7277
svante.wistbacka@axxell.fi



Kontaktperson

Svante Wistbacka

044-739 7277
svante.wistbacka@axxell.fi


Ansökningsförfarande

Ansök genom att fylla i den elektroniska ansökningsblanketten nedan.