Utbildning:
Servitör - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Utbildning

Som utbildad servitör har du möjlighet att arbeta i hotell, restauranger, barer, caféer, kryssningsfartyg och cateringföretag. Du kan också välja att fortsätta studera. Avlagd examen ger dig högskolebehörighet. Hos oss kan du fortsätta studera kockämnen som tilläggsstudier, eller vill du kanske starta eget företag?

I de yrkesinriktade studierna lär du dig servera olika kundgrupper i skolans restaurang Kök & Sal. Du har också möjlighet att delta i matlagning. Olika beställningar och fester ger omväxling i vardagen. Av studierna är en del förlagda till olika arbetsplatser. Under de tre perioderna då inlärning i arbete sker (IA) har du möjlighet att jobba på arbetsplatser du är intresserad av. Det ger dig goda kontakter till arbetslivet redan under studietiden.

Det praktiska arbetet varvas med en del teori. Du studerar yrkesämnen som t.ex. livsmedelshantering, matlagning, näringslära, specialkost, mikrobiologi, arbetarskydd, restaurangverksamhet, kundbetjäning, serveringsteknik, företagsverksamhet, barteknik, dryckes- och vinlära.

Innehåll

I huvudsak praktiska och teoretiska yrkesämnen såsom t.ex. salsarbete, serveringsteknik, hotellservice och utskänkningsföreskrifter. Dessutom ingår allmänbildande studier, perioder av inlärning i arbete ute på arbetsplatser samt valfria studier. Studerande som har tidigare studier efter grundskola såsom gymnasiestudier eller yrkesutbildning får räkna tillgodo vissa studier.

Läroplanen för servitör

Utbildningens detaljinformation

Utbildningens namn

Servitör - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Adress där utbildning ordnas

Vapparvägen
21600 Pargas

Utbildningens typ

Ungdomsutbilding

Utbildningsspråk

Svenska

Omfattning

180 kompetenspoäng, 3-årig utbildning

Startdatum

augusti 2016

Slutdatum

maj 2018

Kontaktperson

Jeanette Laaksonen, utbildningsledare
Vapparvägen 4, 21600 Pargas
0290 01 7778 eller 044-739 7778
jeanette.laaksonen@axxell.fi

Kostnad

Undervisning, lunch och boende på skolans internat är avgiftsfritt. För dem som bor på internatet debiteras 90 €/mån för frukost och middag. Studiematerial och personliga arbetskläder bekostar du till en del själv .

Övrigt

Inträdeskrav

Grundskola

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Mål

Servitörexamen

Målgrupp

Ungdomar med avklarad grundskola, studentexamen eller annan yrkesexamen

Litteratur

Anges under studiernas gång. Anskaffning sker via skolan.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök/ serveringen

Skolans restaurang som är öppen för allmänheten 4 dagar i veckan
Inlärning i arbete i olika restauranger

Många studerande utför sin inlärning i arbete på båt eller utomlands

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg vid skolstarten.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Utbildningens namn

Servitör - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Adress där utbildning ordnas

Axxell i Pargas
Axxell i Pargas

Vapparvägen
21600 Pargas<() Pargas

Utbildningens typ

Ungdomsutbilding

Utbildningsspråk

Svenska

Omfattning

180 kompetenspoäng, 3-årig utbildning

Startdatum

augusti 2016

Slutdatum

maj 2018

Kontaktperson

Jeanette Laaksonen, utbildningsledare
Vapparvägen 4, 21600 Pargas
0290 01 7778 eller 044-739 7778
jeanette.laaksonen@axxell.fi

Förklaring

Undervisning, lunch och boende på skolans internat är avgiftsfritt. För dem som bor på internatet debiteras 90 €/mån för frukost och middag. Studiematerial och personliga arbetskläder bekostar du till en del själv .

Övrigt

Inträdeskrav

Grundskola

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Mål

Servitörexamen

Målgrupp

Ungdomar med avklarad grundskola, studentexamen eller annan yrkesexamen

Litteratur

Anges under studiernas gång. Anskaffning sker via skolan.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök/ serveringen

Skolans restaurang som är öppen för allmänheten 4 dagar i veckan
Inlärning i arbete i olika restauranger

Många studerande utför sin inlärning i arbete på båt eller utomlands

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg vid skolstarten.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Utbildningens namn

Servitör - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Adress där utbildning ordnas

Vapparvägen
21600 Pargas

Utbildningens typ

Ungdomsutbilding

Utbildningsspråk

Svenska

Omfattning

180 kompetenspoäng, 3-årig utbildning

Startdatum

augusti 2016

Slutdatum

maj 2018

Kontaktperson

Jeanette Laaksonen, utbildningsledare
Vapparvägen 4, 21600 Pargas
0290 01 7778 eller 044-739 7778
jeanette.laaksonen@axxell.fi

Kostnad

Undervisning, lunch och boende på skolans internat är avgiftsfritt. För dem som bor på internatet debiteras 90 €/mån för frukost och middag. Studiematerial och personliga arbetskläder bekostar du till en del själv .

Övrigt

Inträdeskrav

Grundskola

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Mål

Servitörexamen

Målgrupp

Ungdomar med avklarad grundskola, studentexamen eller annan yrkesexamen

Litteratur

Anges under studiernas gång. Anskaffning sker via skolan.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök/ serveringen

Skolans restaurang som är öppen för allmänheten 4 dagar i veckan
Inlärning i arbete i olika restauranger

Många studerande utför sin inlärning i arbete på båt eller utomlands

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg vid skolstarten.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.




Kontaktperson

Jeanette Laaksonen, utbildningsledare
Vapparvägen 4, 21600 Pargas
0290 01 7778 eller 044-739 7778
jeanette.laaksonen@axxell.fi


Ansökningsförfarande

Ansökan sker elektroniskt via den gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildningen som ordnas under våren på webbsidan www.studieinfo.fi. Mera information om ansökningstider och eventuella urvalsprov hittar du på www.axxell.fi/gea.

Efter att ansökningstiden utgått, kontakta enheten för mera information om möjlig studieplats.