Koulutus työpaikalla
Koulutus työpaikalla
Kun opiskelijat ovat työelämässä koulutus- tai oppisopimuksen kautta
Koulutussopimus
Haluamme tehdä kanssanne hyvää yhteistyötä tällä saralla. On tärkeää, että opiskelijat saavat oppia ja harjoitella oikeassa työelämässä. Samalla teille työelämässä avautuu mahdollisuus olla mukana kouluttamassa tulevia työntekijöitänne.
Koulutussopimus on aina palkaton, ja se tehdään kirjallisena viimeistään opiskelijan aloittaessa työelämäjaksonsa (harjoittelunsa) työpaikallanne.
Valmennamme Axxellissa opiskelijoitamme huolellisesti ennen heidän työelämäjaksoaan. Kaikki nuoret opiskelijat käyvät kuusi valmistavaa oppituntia ennen jokaista työelämäjaksoa. He oppivat työnhaun perusteet ja saavat peruskoulutuksen työelämän toimintatavoista. Lisäksi he suorittavat erillisen työelämätaitokurssin.
Oppisopimus
Oppisopimus on suosittu ja joustava opiskelumuoto. Lisäksi se on kustannustehokas koulutusmenetelmä työnantajille, jotka haluavat kouluttaa uutta tai nykyistä henkilöstöään. Suurin osa oppimisesta tapahtuu työpaikalla, ja loput opinnoista suoritetaan teoriaopetuksena oppilaitoksessa. Oppisopimuksen avulla voitte räätälöidä koulutuksen juuri teidän erityisiin ja ajankohtaisiin tarpeisiinne sekä varmistaa pätevän henkilöstön saatavuuden, mikä voi muutoin olla työmarkkinoilla haastavaa. Oppisopimuskoulutus sopii sekä nuorille että aikuisille.
Oppisopimus edellyttää, että opiskelijalla on työpaikka ja työsuhde. Työpaikalla tulee olla toimintaa, joka mahdollistaa opiskelijan oppimisen oppilaitoksen opetussuunnitelman mukaisesti. Osa koulutuksesta voidaan suorittaa oppilaitoksessa.
On tärkeää, että opiskelijat saavat oppisopimusjakson aikana työpaikalla järjestelmällistä ohjausta.
Oppisopimuksen voi solmia milloin tahansa opintojen aikana, ja se voidaan räätälöidä joko lyhyempiin jaksoihin tai koko tutkinnon laajuiseksi. Opiskelijan tulee työskennellä keskimäärin 25 tuntia viikossa ja saada työstään työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
Yhteistyön laatukriteerit
Olemme laatineet Axxellissa laatukriteerit varmistaaksemme hyvän yhteistyön työelämän kanssa. Kaikille osapuolille on tärkeää, että yhteistyö sujuu hyvin ja että työpaikoilla tiedetään, mitä meiltä voi odottaa.
- Kun työelämä ottaa meihin yhteyttä, vastaamme yhden vuorokauden (arkipäivän) kuluessa.
- Työelämä saa tiedon opiskelijan saapumisesta työpaikalle vähintään 3 viikkoa etukäteen.
- Työelämä saa vähintään 3 viikkoa etukäteen tiedon niistä ammattitaitovaatimuksista, jotka opiskelijan tulee kyseisellä jaksolla täyttää.
- Ohjaava opettaja vierailee työpaikalla vähintään kerran 3 viikon
aikana, ellei toisin ole sovittu. - Ohjaavan opettajan vierailut suunnitellaan ja sovitaan etukäteen.
- Työelämä saa vähintään 3 viikkoa etukäteen tiedon siitä, milloin ja miten näyttökoe suoritetaan.
- Kun työelämä ottaa meihin yhteyttä, vastaamme yhden vuorokauden (arkipäivän) kuluessa.
- Oppisopimus voi alkaa aikaisintaan kaksi viikkoa sen jälkeen, kun se on tullut ajankohtaiseksi.
- Ohjaava opettaja vierailee työpaikalla vähintään kaksi kertaa tutkinnon osaa kohden, ellei toisin ole sovittu.
- Ohjaavan opettajan vierailut suunnitellaan ja sovitaan etukäteen.
- Työelämä saa vähintään 3 viikkoa etukäteen tiedon siitä, milloin ja miten näyttökoe suoritetaan.
Turvallisuus työpaikalla
On tärkeää, että työpaikka on opiskelijoillemme turvallinen. Siksi ohjaavalla opettajalla on velvollisuus tarkistaa jokainen uusi työpaikka, jonka kanssa teemme yhteistyötä koulutussopimuksen tai oppisopimuksen puitteissa. Tätä tarkastusta ei kuitenkaan tule verrata viranomaistarkastuksiin. Lähtökohtanamme ovat opiskelijoidemme edellytykset ja tarpeet.
Onko työpaikallanne esimerkiksi koneita, joihin liittyy suuria riskejä? Opiskelijamme voivat siitä huolimatta suorittaa työelämäjakson teillä. Tällöin sovimme yksinkertaisesti siitä, ettei opiskelija käytä juuri näitä koneita.
Ohjaus työpaikalla
Kun opiskelijamme ovat työpaikalla oppimassa erilaisia asioita, heidän tulee aina työskennellä ohjauksessa. Jokaisella opiskelijalla on siksi nimetty työpaikkaohjaaja.
Työpaikkaohjaajana toimiminen tarkoittaa, että pääset vuorovaikutuksessa opiskelijan kanssa oppimaan paljon uutta ja näkemään työpaikkasi uudesta näkökulmasta. Ohjaajan rooli tukee myös omaa kehittymistäsi sekä parantaa kykyäsi viestiä ja innostaa muita.
Kaikki työpaikkaohjaajat saavat koulutuksen tehtäväänsä. Tarjoamme joustavia koulutusmahdollisuuksia; kyse voi olla lyhyistä tapaamisista kahvikupin äärellä tai pidemmistä koulutustilaisuuksista. Mukautamme koulutuksen työpaikkaohjaajan yksilöllisiin tarpeisiin.
Ette jää yksin tämän tärkeän tehtävän kanssa, sillä jokaisella opiskelijalla on Axxellissa nimetty ohjaava opettaja, johon voi aina olla yhteydessä kaikissa kysymyksissä, olipa kyseessä suuri tai pieni asia. Mikäli ohjaava opettaja ei ole tavoitettavissa, voitte olla suoraan yhteydessä Työelämäkeskukseen.
Hyödynnämme kaikessa ohjauksessa ohjaan.fi-sivuston aineistoja.
Oppimispalaute
Kun opiskelijamme ovat työelämässä, on tärkeää, että he saavat palautetta työstään ja toiminnastaan. Tämän palautteen antaa työpaikkaohjaaja, joka on parhaiten perillä opiskelijan työn etenemisestä ja kehittymisestä.
Rakentavan palautteen antaminen ei ole aina helppoa, ja siksi tämä on keskeinen osa työpaikkaohjaajakoulutustamme. Suosittelemme, että työpaikkaohjaaja varaa esimerkiksi muutaman minuutin työpäivän alussa ja/tai lopussa keskustellakseen opiskelijan kanssa. Näin saatte yhteisen hetken ja tilan vuoropuhelulle.
Avaintaidot
Työelämä osallistuu opiskelijoidemme kasvattamiseen hyviksi ja vastuullisiksi työntekijöiksi. Opiskelijoiden tulee tietää, mitkä säännöt työelämässä pätevät. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi pukeutumissääntöjä, täsmällisyyttä tai puhelimen käyttöä työpaikalla. Harjoittelemme näitä asioita jo koulussa, mutta on tärkeää saada niistä myös käytännön kokemusta työpaikalla.
Työpaikalla opiskelijamme pääsevät edelleen kehittämään tärkeitä avaintaitojaan. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi asiakaspalvelu- ja viestintätaitoja, yrittäjyyttä, yhteistyökykyä ja kielitaidon kehittämistä.
Näyttökoe ja arviointi
Useimmat opiskelijat, jotka tulevat työelämään oppimaan uusia taitoja, myös arvioidaan. Kaikki arviointi tapahtuu näytön kautta, joka järjestetään ennalta sovittuna ajankohtana.
On tärkeää erottaa harjoittelu ja arviointi toisistaan. Harjoittelujakson aikana opiskelija saa harjoitella, kysyä, kokeilla ja pohtia. Työpaikkaohjaaja antaa palautetta, minkä lisäksi sekä onnistumiset että epäonnistumiset ovat luonnollinen osa tätä ei-arvioitavaa oppimisprosessia.
Työelämäjakson loppua kohden työpaikkaohjaaja vaihtaa usein rooliaan ja toimii arvioijana. Nämä voivat myös olla kaksi eri henkilöä.
Opiskelija osoittaa näytössä osaamisensa. Arviointi perustuu kansallisiin ePerusteisiin (opetussuunnitelmiin) sisältyviin ammattitaitovaatimuksiin. Arviointikriteerit ovat samat kaikille koulutusaloille.
Arviointi päättyy keskusteluun, johon opettaja, arvioija ja opiskelija osallistuvat. Kaikki opiskelijoita arvioivat henkilöt saavat tehtäväänsä koulutuksen.
Yhteistyöpalaute (ARVO)
Kaikkea ammatillista koulutusta arvioidaan valtakunnallisessa ARVO-järjestelmässä. Työelämälle suunnataan kaksi kyselyä: yksi työpaikalle ja yksi työpaikkaohjaajalle.
Axxell lähettää työpaikalle suunnatun kyselyn työpaikan vastuuhenkilölle, esimerkiksi yrittäjälle, esihenkilölle tai osastonjohtajalle. Tämä tehdään kaksi kertaa vuodessa. Työpaikkaohjaajalle suunnatun kyselyn lähettää Opetushallitus osoitteesta noreply@oph.fi. Se lähetetään automaattisesti, kun työelämäjakso on päättynyt.
Kysymykset ovat valtakunnallisia, joten meillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa niihin, mutta olemme lisänneet loppuun oman kysymyksen. Palautteenne on meille erittäin tärkeää, jotta voimme kehittää yhteistyötämme kanssanne. Toivomme, että voitte käyttää hetken aikaa kyselyyn vastaamiseen.
Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat
Ammatillisessa koulutuksessa on paljon opiskelijoita, joilla on erilaisia haasteita. Tämä koskee sekä nuoria että aikuisia. Osa on diagnosoitu ja osa ei, mutta kaikki tulevat työelämään ja harjoittelevat siellä haasteista riippumatta.
Teemme kaikkemme valmistaaksemme opiskelijat, joilla on erilaisia haasteita. Keskustelemme opiskelijoiden kanssa myös siitä, mitä työpaikkaohjaajalle kerrotaan heidän haasteistaan ja miten niihin parhaiten vastataan. Työpaikkaohjaaja saa myös lisätukea ohjaavalta opettajalta. Tarvittaessa mukaan voidaan ottaa myös erityisopettajia ja ohjaajia.
Usein kysytyt kysymykset opiskelijoiden työelämäjaksoista ja arvioinnista/näytöistä
Lisätietoa tulossa pian