Axxell ja työelämä luovat koulutukset yhdessä
Axxell ja työelämä luovat koulutukset yhdessä
Parannamme koulutuksiamme ankkuroimalla ne tiiviisti osaksi arkeanne
Teemme yhdessä
Haluamme mielellämme työelämän mukaan prosessiin, kun suunnittelemme koulutuksia ja opetusta. Millaisia koulutuksia meidän tulisi tarjota? Mitä niiden tulisi sisältää?
Opetukseen voi sisältyä työelämästä saatuja tehtäviä, opintovierailuja, työpaikalla tapahtuvaa opetusta tai asiantuntijaluentoja.
Työpaikoilla on paljon osaamista, jota toivomme teidän jakavan opiskelijoillemme. Samalla monilla työpaikoilla on tarve koulutetulle työvoimalle. Yhteistyö jo opintojen aikana voi madaltaa kynnystä tuleviin rekrytointeihin ja herättää opiskelijoiden kiinnostuksen työskennellä teidän kanssanne.
Suunnitteluakatemiat
Kutsumme teidät mielellämme mukaan suunnitteluakatemioihimme, joissa laadimme suuntaviivat koulutusten toteutukselle. Työpaikat, jotka ovat viime vuosina ottaneet opiskelijoitamme harjoitteluun, saavat automaattisesti kutsun. Jos ette kuulu tähän ryhmään, voitte ottaa meihin yhteyttä.
Työelämän edustajat pääsevät suunnitteluakatemiassa tutustumaan alan opiskelijoihin, opettajiin ja oppilaitoksen tiloihin. Käymme yhdessä läpi kansalliset tutkinnon perusteet, joissa määritellään koulutuksen sisältö ja vaatimukset. Keskustelemme eri painopisteistä, ajankäytöstä, opiskelijoiden harjoittelumahdollisuuksista, valinnaisista opinnoista ja muista olennaisista aiheista.
Suunnitteluakatemioita järjestetään aina ePerusteiden (opetussuunnitelmien) uudistumisen yhteydessä, eli noin 3–5 vuoden välein. Tilaisuus kestää noin kolme tuntia. Tarjoamme lounaan ja kahvit.
Työelämämentori
Axxellin strategiassa on tavoitteena, että kaikilla tutkinnon osilla on oma työelämämentorinsa viimeistään vuoteen 2026 mennessä. Yksi tutkinto koostuu yleensä 4–6 tutkinnon osasta, mikä tarkoittaa, että Axxellilla on asiantuntijatiimi, jossa on 4–6 henkilöä per tutkinto.
Työelämämentori toimii opettajien sparrauskumppanina tutkinnon osan suunnittelussa. Mentori voi itse päättää, kuinka paljon aikaa ja resursseja hän haluaa tehtävään käyttää. Hänen tulee vähintään osallistua keskusteluun siitä, kuinka ePerusteiden sisältöä toteutetaan käytännössä Axxellin opetuksessa.
Työelämämentori voi myös sitoutua tehtävään laajemmin toimimalla esimerkiksi asiantuntijaluennoitsijana, järjestämällä opintovierailuja, esittelemällä työmenetelmiä ja koneita sekä jakamalla verkostojaan.
Työelämämentori valitaan määräajaksi. Tehtävä on pääsääntöisesti palkaton, mutta mentorin osallistumisaktiivisuudesta ja sitoutumisesta riippuen voidaan keskustella korvauksista.
Hankkeet ja asiakastyöt
Haluamme tehdä opetuksestamme mahdollisimman aidon tuntuisen, ja työelämä voi osallistua koulutukseen tarjoamalla todellisiin tarpeisiin pohjautuvia tehtäviä ja hankkeita.
Tehtävät ja hankkeet voivat olla luonteeltaan erilaisia, suuria tai pieniä, pitkä- tai lyhytkestoisia. Ne voidaan toteuttaa oppilaitoksen tiloissa tai erikseen sovitussa paikassa.
Sopivien tehtävien ja hankkeiden löytäminen voi olla haasteellista, koska niiden on vastattava opiskelijoiden oppimistavoitteita ja sijoituttava sopivasti opiskelun eri vaiheisiin. Usein meidän täytyy myös sitouttaa koko opiskelijaryhmä eikä vain yksittäisiä opiskelijoita, mutta tähän meillä on erilaisia toimintamalleja. Älä epäröi tarjota opiskelijoillemme tehtäviä ja hankkeita.
Opiskelijoiden täytyy harjoitella, kokeilla ja oppia käytännön kautta, ja te työelämässä haluatte varmasti vastaanottaa opiskelijoita, joilla on jo kokemusta ennen harjoittelu- tai työjaksoaan. Miksi emme siis tekisi yhteistyötä tämän tavoitteen saavuttamiseksi?
Asiantuntijat ja vierasluennoitsijat
Työpaikoilla on valtavasti osaamista, josta haluamme opiskelijoidemme hyötyvän. Olette lämpimästi tervetulleita vierailemaan meillä ja kertomaan työelämän arjesta – uusista innovaatioista, menetelmistä, koneista ja materiaaleista.
Tällä hetkellä työelämävierailujen aloitteet tulevat usein opettajiltamme. Kannustamme teitä kuitenkin ottamaan myös itse yhteyttä, sillä emme aina tiedä kaikesta mielenkiintoisesta, mitä alallanne tapahtuu. Tulkaa kertomaan meille työstänne, siitä, miten huomioitte kestävän kehityksen toiminnassanne, yleisistä työelämätaidoista tai muista tärkeistä aiheista.
Kun vierasluennoitsija tulee opiskelijaryhmän luo, kaikki opiskelijat (ja opettaja) saavat saman tiedon yhtä aikaa. Tämä on arvokasta, sillä opiskelijat voivat yhdessä pohtia ja keskustella oppimastaan.
Vierailu koululla on myös loistava tilaisuus markkinoida yritystänne, alaanne ja vahvuuksianne tuleville työntekijöille. Vierasluento voidaan myös yhdistää opintovierailuun, mikä tarjoaa opiskelijoille ja opettajille entistä syvällisemmän oppimiskokemuksen.
Opintovierailut
Mahdollisuus vierailla työpaikalla ja kokea sen arki on opiskelijoillemme ikimuistoinen kokemus, josta puhutaan pitkään. Tavoitteenamme on, että opiskelijat pääsevät tutustumaan useisiin eri työpaikkoihin ja työympäristöihin opintojensa aikana.
Opintovierailu voi olla erityisen hyödyllinen silloin, kun opiskelijat pohtivat, minne hakeutua työharjoitteluun tai mihin suuntautua opinnoissaan. Se voi myös johtaa kesätyöhön tai työllistymiseen valmistumisen jälkeen.
Opintovierailu on myös loistava tilaisuus markkinoida yritystänne, alaanne ja vahvuuksianne opiskelijoille.
Opintovierailu voidaan myös yhdistää vierasluentoon, mikä tarjoaa opiskelijoille ja opettajille entistä syvällisemmän oppimiskokemuksen.