Axxell och arbetslivet gör utbildningarna tillsammans
Axxell och arbetslivet gör utbildningarna tillsammans
Vi gör utbildningen bättre genom att starkt förankra den i er vardag
Vi gör tillsammans
När vi planerar utbildningar och undervisning vill vi gärna ha arbetslivet med i processen. Vilka utbildningar ska vi erbjuda? Vad ska utbildningarna innehålla?
I undervisningen kan det ingå uppgifter från arbetslivet, studiebesök, arbetsplatsförlagd undervisning eller expertföreläsningar.
På arbetsplatserna finns ett stort kunnande som vi hoppas ni delar med er av. Samtidigt har många arbetsplatser behov av utbildad arbetskraft. Att mötas redan i undervisningen kan sänka tröskeln för era kommande rekryteringar och studerandes intresse att jobba med er.
Planakademier
Vi inbjuder er gärna till våra planakademier. I en planakademi drar vi upp riktlinjer för hur en utbildning ska förverkligas. De arbetsplatser som under de senaste åren tagit emot våra studerande på praktik får automatiskt en inbjudan. Hör ni inte till dem så ta kontakt.
Under en planakademi får arbetslivets representanter bekanta sig med branschens studerande, lärare och utrymmen. Vi går tillsammans igenom de nationella examensgrunder där utbildningens innehåll och krav finns. Tillsammans diskuterar vi olika prioriteringar, tidsanvändning, studerandes möjligheter till praktik, val av valbara studier som ska erbjudas och så vidare.
Planakademier sammankallas då e-grunderna (läroplanerna) förnyas och det sker med 3–5 års mellanrum. En planakademi räcker cirka tre timmar. Vi bjuder på lunch och kaffe.
Arbetslivsmentor
I Axxells strategi finns målsättningen att alla examensdelar ska ha en arbetslivsmentor senast 2026. En examen har oftast 4–6 examensdelar vilket ger Axxell ett expertteam på 4–6 personer per examen.
En arbetslivsmetor deltar som sparringpartner till lärarna i planeringen av en examensdel. Arbetslivsmentorn väljer själv hur stort fokus och hur mycket tid hen sätter på uppdraget. Minimum är att hen deltar i diskussionen om hur innehållet i e-grunderna i praktiken förverkligas i undervisningen i Axxell.
Arbetslivsmentorn kan också engagera sig betydligt mera i uppdraget genom att fungera som expertföreläsare, vara värd för studiebesök, presentera metoder och maskiner, dela med sig av sitt nätverk och mycket annat.
Arbetslivsmentorn utses för en viss tid. Uppdraget är i princip oavlönat men i proportion till hur mycket arbetslivsmentorn kan och vill engagera sig kan ersättningar också diskuteras.
Projekt och kundarbetet
Vi vill göra vår undervisning så autentisk som möjlig. Arbetslivet kan medverka i utbildningen genom att erbjuda verklighetstrogna uppgifter och projekt som utgår från arbetslivets behov.
Uppgifterna och projekten kan vara av olika karaktär, större och mindre, längre och kortare. Uppgifterna kan utföras på skolan eller på ett annat överenskommet ställe.
Det finns en del utmaningar i att hitta uppgifter och projekt som matchar det studerande ska lära sig, och även beroende på var i studierna grupperna råkar befinna sig. Vi behöver också oftast engagera hela studerandegrupper och inte enbart enskilda studerande, men det har vi olika modeller för. Tveka inte att erbjuda våra studerande uppgifter och projekt.
Studerande behöver öva, träna, prova på och försöka och ni i arbetslivet vill gärna ha studerande som övat, tränat och provat på innan de kommer ut på praktik och på jobb till er, så varför inte samarbeta kring det.
Experter och gästföreläsare
På arbetsplatserna finns ett stort kunnande som vi gärna vill att våra studerande får ta del av. Ni får gärna besöka oss och berätta om er vardag ute i arbetslivet – om nyheter, om metoder, maskiner och material ni använder.
Initiativet till arbetslivets besök på skolan kommer idag ofta som en inbjudan från våra lärare. Ta gärna initiativ också själv – vi känner ju inte alltid till allt det intressanta ni gör. Kom och berätta vad det är ni sysslar med i er bransch, hur ni beaktar hållbar utveckling i er verksamhet, allmänt arbetslivskunnande eller något annat.
När en gästföreläsare kommer in i en grupp får alla studerande (och läraren) samma kunskap och information samtidigt. Det är värdefullt när studerande sedan tillsammans kan reflektera över vad de fått lära sig.
Att ”gästspela” på skolan är också ett sätt för er att marknadsföra ert företag, er bransch och era starka sidor. Din gästföreläsning kan också följas upp av ett studiebesök och därmed ge ännu bättre upplevelser för studerande och lärare.
Studiebesök
Att i vardagen få uppleva en arbetsplats är något som våra studerande länge minns och talar om. Vår målsättning är att studerande ska få uppleva många olika arbetsplatser och arbetsmiljöer under sin studietid.
Ett studiebesök kan också vara värdefullt när våra studerande funderar på var de ska söka praktikplats eller vilken inriktning de ska välja i sina studier. Ett studiebesök kan också leda till ett sommarjobb eller en anställning efter att de fått sin examen.
Att ta emot studerande på studiebesök är också ett sätt för er att marknadsföra ert företag, er bransch, och era starka sidor.
Kanske studiebesöket kan föregås av en gästföreläsning som ger ännu bättre upplevelser för studerande och lärare.