Course:
Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Karis)
Kock - ett häftigt och fartfyllt jobb!
Vi behöver fylla köken med kunniga och engagerade kockar. Har du motivationen – då har vi utbildningen! Ny utbildning planeras starta våren 2025.
Köksbranschen passar dig som vill vara kreativ, som vill arbeta med händerna i ett praktiskt yrke och i ett högt tempo. Köksbranschen är full av möjligheter. Efter avslutad utbildning kan du arbeta i många olika typer av kök. Som kock har du ett yrke som du kan arbeta med i hela världen.
Utbildningen är till största delen praktisk matlagning och ger en bred baskunskap. Den teori som ingår i studierna, är alltid kopplad till matlagning och kundservice så att du ser helheten.
Michael Björklund, som vunnit både Finlands och Sveriges Årets kock-titel, fungerar som utbildningens mentor.
Kockutbildningen följer Axxells och Michael Björklunds gemensamma vision om att bygga den finska matkulturen och där råvaran sätts i främsta rummet.
För vem
Köksbranschen passar dig som vill vara kreativ, arbeta med händerna i ett praktiskt yrke och i ett högt tempo. Du får nya smakupplevelser och du lär dig kombinera olika smaker och råvaror med varandra.
Köksbranschen är full av möjligheter och som utbildad kock kan du arbeta i många olika typer av kök. Som kock har du ett yrke som du kan arbeta med i hela världen.
Utbildningen
Utbildningen är till största delen praktisk matlagning, med en bred baskunskap, för att du skall kunna arbeta i olika kök. Den teori som ingår i studierna är alltid kopplad till matlagning och kundservice så att du ser helheten.
Du lär dig allt från grunder till fördjupning i kokkonst, till maskin- och redskapshantering men även hur du på bästa sätt skapar smakfulla och näringsrika maträtter och menyer.
Studierna är uppbyggda enligt examensdelar. Baskunskapen för arbetet i kök får du i de första och obligatoriska examensdelarna. I den första examensdelen, Att arbeta inom restaurangverksamhet, lär du dig grunden för att arbeta inom branschen. I examensdelen Tillredning av lunchrätter lär du dig förbereda och tillreda lunch enligt olika inriktningar och metoder. I examensdelen Tillredning av mat i portioner lär du dig bygga upp maträtter enligt dagens trender.
Med de valbara examensdelarna riktar vi in oss på restaurang. I examensdelen À la carte-matlagning lär du dig mera om olika råvaror, om olika smaker och hur man kombinerar dessa till en högklassig à la carte-portion. Därtill hör examensdelarna Tillredning av beställnings- och festmat samt Bakning av matbröd i restaurang till utbildningen.
Examensgrunderna för kock hittar du här
Närstudier, distansstudier och utbildning på arbetsplatser
Antalet närstudiedagar är i medeltal 3 dagar per vecka/examensdel. Närstudiedagarna sker i huvudsak dagtid, ibland kvällstid och även veckoslut. Antalet närstudiedagar är beroende på ditt tidigare kunnande och hur snabbt du lär dig.
I utbildningen ingår distansstudiedagar. Då du har distansstudiedagar arbetar du med olika typer av uppgifter. Uppgifterna kan t.ex. vara att ta reda på, lösa uppgifter, läsa om olika råvaror eller att förbereda dig teoretiskt med termer, matlagning eller recept. Du behöver ha tillgång till en dator för att kunna ta del av distansuppgifterna. De så kallade gemensamma ämnena (matematik, modersmål, samhällslära osv.) studeras alla självständigt på distans.
I examensdelarna ingår utbildning på arbetsplatser, vilket innebär att en del av kunskapen du behöver, får du lära dig på en arbetsplats. Perioderna varierar beroende på examensdel. Det finns examensdelar som kan avläggas t.ex. på sommarjobbet eller utomlands.
Hel- eller delexamen
Det finns två alternativ för studierna. Du kan välja delexamen och då avlägger du enbart yrkesinriktade examensdelar och får ett delexamensbetyg. Vill du ha en hel examen avlägger du även gemensamma ämnen. Genast då studierna inleds uppgörs tillsammans med den studerande en personlig utvecklingsplan för kunnande (PUK).
Vi hälsar dig varmt välkommen!
Läropliktiga ska i första hand ansöka till vår kockutbildning i Pargas, https://www.axxell.fi/sv/kock-pargas.
Detailed information
Course name
Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Karis)
Location
Bangatan 75
10300 Karis
Course Type
Vocational upper secondary qualification
Course language
Swedish
Start Date
Hösten 2025
Contact
044-739 7835
emilia.soderlund@axxell.fi
Charge
Utbildningen är gratis för den studerande. För arbetslivsperioder behöver du egna kökskläder och skor. Även andra avgifter (myndighetsavgifter) kan tillkomma.
Miscellaneous
Är ditt modersmål ett annat än utbildningsspråket (svenska), behöver du uppvisa tillräckliga kunskaper i det språket.
Course name
Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Karis)
Location
Axxell i
10300 Karis<()
Course Type
Vocational upper secondary qualification
Course language
Swedish
Scope
Start Date
Hösten 2025
Contactperson
Emilia Söderlund
044-739 7835
emilia.soderlund@axxell.fi
Förklaring
Utbildningen är gratis för den studerande. För arbetslivsperioder behöver du egna kökskläder och skor. Även andra avgifter (myndighetsavgifter) kan tillkomma.
Miscellaneous
Är ditt modersmål ett annat än utbildningsspråket (svenska), behöver du uppvisa tillräckliga kunskaper i det språket.
Course name
Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Karis)
Location
Bangatan 75
10300 Karis
Course Type
Vocational upper secondary qualification
Course language
Swedish
Scope
Start Date
Hösten 2025
Contactperson
Emilia Söderlund
044-739 7835
emilia.soderlund@axxell.fi
Charge
Utbildningen är gratis för den studerande. För arbetslivsperioder behöver du egna kökskläder och skor. Även andra avgifter (myndighetsavgifter) kan tillkomma.
Miscellaneous
Är ditt modersmål ett annat än utbildningsspråket (svenska), behöver du uppvisa tillräckliga kunskaper i det språket.
Contact
Emilia Söderlund
044-739 7835
emilia.soderlund@axxell.fi
Application process
Utbildningen hösten 2024 startar inte på grund av för få sökande. En ny utbilning planeras starta hösten 2025. Mera information senare!
Innan studierna inleds bör den studerande uppvisa ett hälsointyg för restaurangbranschen.