Utbildning på arbetsplatsen 

Då studerande är ute i arbetslivet på utbildnings- eller läroavtal 

Utbildningsavtal

Praktik, utbildningsavtal, inlärning i arbete – kärt barn har många namn. Kring det här vill vi gärna ha ett gott samarbetet. Det är viktigt att studerande får lära sig och träna i verkliga arbetslivet. Samtidigt får ni i arbetslivet möjlighet att vara med och utbilda era framtida medarbetare. 

Ett utbildningsavtal är alltid oavlönat och det ingås skriftligt senast den dag studerande påbörjar sin arbetsperiod (praktik) på er arbetsplats. 

I Axxell förbereder vi våra studerande noggrant innan de kommer ut till arbetsplatserna. Alla unga studerande är med om sex förberedande lektioner inför varje period i arbetslivet. De får lära sig grunderna i hur man söker jobb och får även grundläggande utbildning i hur man ska bete sig på en arbetsplats. Förutom det här går de också en skild kurs i arbetslivskunskap. 

Läroavtal

Läroavtal är en populär och flexibel studieform. Det är en kostnadseffektiv utbildningsmetod för arbetsgivare som vill utbilda ny eller befintlig personal. Den största delen av inlärningen sker på arbetsplatsen och resten är teoriutbildning på skolan. Genom läroavtal kan ni anpassa utbildningen efter era specifika, aktuella behov och få tillgång till behörig personal som annars kan vara svår att hitta på arbetsmarknaden. Läroavtalsutbildningen är lämplig både för unga och vuxna. 

För att ett läroavtal ska vara möjligt måste studerande ha en arbetsplats och ett arbetsförhållande. Arbetsplatsen behöver ha en verksamhet där studerande kan lära sig det mesta som våra läroplaner kräver. En viss del av utbildningen kan ske i skolan. 

Det är viktigt att studerande får systematisk handledning på arbetsplatsen under läroavtalstiden.  

Läroavtal kan ingås när som helst under studietiden och anpassas för både kortare perioder och hela examina. Studerande ska arbeta i genomsnitt 25 timmar per vecka och få kollektivavtalsenlig lön för sitt arbete.  

Kvalitetskriterier för samarbetet

I axxell har vi tagit fram kvalitetskriterier för att säkerställa ett gott samarbete med arbetslivet. Det är viktigt för alla parter att samarbetet löper bra och att ni på arbetsplatserna vet vad ni kan förvänta er av oss.  

  • Tar arbetslivet kontakt så svarar vi inom ett dygn (arbetsdagar).  
  • Arbetslivet får kännedom senast 3 veckor på förhand om att en studerande ska komma till arbetsplatsen.   
  • Arbetslivet får kännedom senast 3 veckor på förhand om kraven på yrkesskicklighet som ska uppfyllas under nämnda period i arbetslivet.  
  • Den handledande läraren besöker arbetsplatsen minst en gång per 3 veckor, om inte annat överenskommits.   
  • Den handledande lärarens besök ska planeras och bokas in på förhand.  
  • Arbetslivet får kännedom senast 3 veckor på förhand om när och hur yrkesprovet utförs.   
  • Tar arbetslivet kontakt så svarar vi inom ett dygn (arbetsdagar).  
  • Ett läroavtal kan inledas tidigast två veckor efter att det aktualiserats.   
  • Den handledande läraren besöker arbetsplatsen minst två gånger per examensdel om inte annat överenskommits. 
  • Den handledande lärarens besök ska planeras och bokas in på förhand.  
  • Arbetslivet får kännedom senast 3 veckor på förhand om när och hur yrkesprovet utförs.  

Tryggheten på arbetsplatsen  

Det är viktigt att en arbetsplats är trygg för våra studerande. Den handledande läraren har därför skyldighet att granska varje ny arbetsplats som vi samarbetar med kring utbildningsavtal eller läroavtal. Den här granskningen ska ändå inte jämföras med myndigheternas granskningar. Vi utgår från våra studerandes förutsättningar och behov. 

Har ni till exempel maskiner på er arbetsplats som är förknippade med stora risker? Det är ändå fullt möjligt att våra studerande kan genomföra en period i arbetslivet hos er. Då kommer vi helt enkelt bara överens om att den studerande inte använder just de maskinerna. 

Handledning på arbetsplatsen 

När våra studerande är ute på en arbetsplats för att lära sig olika saker ska det alltid ske under handledning. Varje studerande ska därför ha en utsedd arbetsplatshandledare.

Att vara arbetsplatshandledare innebär att du, i samspel med studerande, kommer att lära dig mycket nytt och se din arbetsplats ur nya perspektiv. Rollen som handledare främjar även din egen utveckling och förbättrar din förmåga att kommunicera och inspirera.

Alla arbetsplatshandledare får utbildning för sitt uppdrag. Vi erbjuder flexibla möjligheter. Det kan vara allt från små träffar över en kopp kaffe, till längre utbildningspass. Vi anpassar utbildningen efter de behov som den enskilda handledaren på arbetsplatsen har.

Ni lämnas inte ensamma med den viktiga sysslan som gäller handledning av våra studerande. Varje studerande har också en utsedd handledande lärare i Axxell som alltid kan kontaktas, oavsett om det gäller stora eller små frågor. Om den handledande läraren inte är tillgänglig kan ni också kontakta Arbetslivscentret direkt.

I all handledning använder vi oss av materialet som finns på ohjaan.fi

Respons på inlärning 

När våra studerande är ute i arbetslivet är det viktigt att de får feedback på sitt arbete och sitt förfarande. Den här återkopplingen ges av arbetsplatshandledaren, som har bäst insikt i hur arbetet fortskrider och utvecklas. 

Att ge konstruktiv feedback är inte alltid lätt, och det här ingår också som en viktig del i vår arbetsplatshandledarutbildning. Det är en mycket bra sak om du som arbetsplatshandledare till exempel kan avsätta några minuter i början och/eller i slutet av arbetsdagen för att samtala med den studerande. Då har ni ett gemensamt forum och en gemensam tidpunkt för dialog.  

Nyckelkompetenserna 

Arbetslivet är med och fostrar våra studerande till goda och ansvarsfulla arbetstagare. De ska veta vilka regler som gäller i arbetslivet. Det kan handla om till exempel hur man klär sig, att komma i tid och mobilanvändning. Det här tränar vi förstås i skolan, men det är också viktigt att få uppleva det på en arbetsplats.   

På arbetsplatsen får våra studerande fortsätta träna de viktiga nyckelkompetenserna. Det handlar till exempel om hur man kommunicerar och behandlar kunder. Det kan också handla om entreprenörskap, samarbetsförmåga och att lära sig språk.

Yrkesprov och bedömning  

De flesta studerande som kommer ut i arbetslivet för att lära sig nya saker ska också bli bedömda. All bedömning sker genom ett yrkesprov, som äger rum vid en förutbestämd tidpunkt. 

Det är viktigt att skilja mellan praktik och bedömning. Under praktiktiden får studerande öva, träna, fråga och fundera. Arbetsplatshandledaren ger feedback, och både framgångar och misslyckanden är en naturlig del av den icke bedömda lärprocessen.

När perioden i arbetslivet närmar sig sitt slut byter arbetsplatshandledaren ofta roll och blir bedömare. Det kan också vara två olika personer. I yrkesprovet ska våra studerande visa vad de kan. Bedömningen sker utifrån de krav på yrkesskicklighet som finns i de nationella e-grunderna (läroplanerna). Bedömningskriterierna är lika för alla utbildningar.  Bedömningen avslutas med en diskussion där läraren, bedömaren och studerande deltar. Alla som bedömer studerande får utbildning i sin uppgift. 

Respons på samarbetet (ARVO)  

All yrkesutbildning utvärderas genom ett nationellt system som kallas arvo. Det finns två olika enkäter som riktar sig till er i arbetslivet: en till arbetsplatsen och en till arbetsplatshandledaren. 

Enkäten till arbetsplatsen skickas från Axxell till en ansvarsperson på er arbetsplats, till exempel företagaren själv, en förman eller en avdelningschef. Det här görs två gånger per år. Enkäten till arbetsplatshandledaren skickas från utbildningsstyrelsen, från noreply@oph.fi. Den skickas ut automatiskt när perioden i arbetslivet har avslutats. 

Frågorna är nationella och kan inte påverkas av oss, men vi har lagt till en egen fråga i slutet. Er respons är mycket viktig för att vi ska kunna bli ännu bättre på det vi gör i samarbete med er. Vi hoppas att ni tar er tid att besvara enkäten.

Studerande i behov av särskilt stöd 

Inom yrkesutbildningen finns det många studerande med olika typer av utmaningar. Det här gäller både unga och vuxna. En del är diagnostiserade och andra inte, men alla ska ut i arbetslivet och träna sig där, oavsett utmaningar.

Vi gör vårt yttersta för att förbereda speciellt de studerande som har olika utmaningar. Tillsammans med studerande diskuterar vi också vad som ska berättas för arbetsplatshandledaren om deras utmaningar och hur de bäst kan bemötas. Arbetsplatshandledaren får också extra stöd från den handledande läraren. Vid behov kan även speciallärare och handledare kopplas in. 

Ofta ställda frågor om studerandes perioder i arbetslivet och bedömning/yrkesprov 

Mera inom kort