Benita kombinerade grundexamen med högskolestudier

Visste du att högskolestudier kan vara en del av din grundexamen som valbara yrkesstudier? Benita är 18 år gammal och hon har inom ramen för sina grundexamensstudier prövat på högskolestudier. Hon är bosatt på Kimitoön och blev klar djurskötare från Axxell Brusaby i januari 2022. Benita har ett stort intresse för djur och har en egen hund och två katter.

Kurs om nötboskapsavel vid Oulun ammattikorkeakoulu

Benita Karjalainen är mycket intresserad av avel och var ivrig att lära sig mer. Därför valde hon att via Öppna yrkeshögskolan anmäla sig till en kurs i nötboskapsavel vid Oulun ammattikorkeakoulu. Kursen hon gick var Nautakarjatalouden suunnittelu 12 op.

- Jag ville studera mer på djupet och lära mig en ”modern touch” på mjölkproduktion, som för mig betyder att man tar mer i beaktande djurens välfärd och hållbar utveckling! berättar Benita

Intressanta studier på distans

Kursen hon gick upplevde hon som mycket intressant. Hon säger att det var intressant att få fördjupa sig i just nötboskapsavel.

-Alla lärarna var supertrevliga och jag kunde själva välja när jag studerade, eftersom man kunde titta på föreläsningar också i efterhand. När jag hade studier på distans var det ganska lätt att jobba med flera kurser samtidigt, berättar hon ivrigt. Men samtidigt fanns det förstås också utmaningar.
- När jag hade närstudier i Brusaby var det svårt att hinna med allt, säger hon.

Studierna vid Oulun ammattikorkeakoulu var uppbyggda så, att man varje vecka hade en två timmars föreläsning via Zoom och därefter jobbade man självständigt med uppgifter. Uppgifterna skulle göras i samarbete med valfri ladugård.

- Först besökte jag gården och samlade material och sedan skrev jag om mina observationer.

Rekommenderar studier vid yrkeshögskola redan under grundexamensstudier

Kursen pågick nästan ett helt år och är nu i slutet av 2021 på slutrakan. Och Benita har lärt sig mycket nytt.

- Jag lärde mig massor! Som exempel mycket om vallodling, avel, ladugårdens funktioner och allt som påverkar mjölkproduktion och kons hälsa! berättar hon ivrigt.Hon rekommenderar också andra grundexamensstuderande att kombinera studierna med högskolestudier.
- Man lär sig saker på en helt annan nivå och det är mycket intressant. Speciellt om man tycker om teori och vill studera självständigt så är det riktigt kul att utmana sig själv med högskolestudier!

Är du också intresserad av att kombinera grundexamen med högskolestudier? Läs då mera på www.axxell.fi/yhleden och på studerandeportalen om YH-leden