ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Djuren

På Brusaby har vi hästar, fåglar och reptiler, gnagardjur och blivande assistenthundar. Vi har mer och mindre exotiska djur och produktionsdjur. Alla skolans katter är hittedjur. Under dina år som studerande kommer du att ha möjlighet att följa med djur i olika åldrar, allt från nyfödda till fullvuxna individer.

Smådjur

I Brusaby finns gnagardjuren kaniner, chinchillor, degun, marsvin, möss och dvärghamstrar. Många av gnagardjuren är nattaktiva och sover därför främst under dagen. Mössen är nyfikna djur som är lätta att bekanta sig med. Marsvinen är sociala djur med intressanta gruppbeteenden och chinchillorna är kända för sin mjuka päls, som de tappar om de blir skrämda.

Till vår hittedjursmottagning kommer det främst katter. Deras antal varierar under året, men i regel finns här alltid minst en hittekatt. Vi har endast tama och snälla katter, vildkatter och vilda djur tar vi inte emot.

Hundarna som finns i Brusaby är alla blivande assistenthundar och av rasen labrador retriever. Ibland kommer det dock in en och annan hittehund, men dessa återfinner oftast sina ägare ganska snabbt.

Produktionsdjur

Stället där Brusabys produktionsdjur finns heter Norrgård. Det ligger ca 1,5 km från campus. Vi har 25 renrasiga Herefordkor. En del av dem kalvar på våren och en del på hösten. Korna sköter själv sina kalvar och kallas därför dikor.  De kor som kalvar på hösten har varit under sommaren på strandbete i Strömma. Vi har också två lantraskvigor vilka kan användas i djurträning.

Fårens antal är ca 70 huvud och baserar sig på 25 tackor + två bässar och ett varierande antal lamm under året. Alla våra djur får komma ut på grönbete under sommaren. Vallhunden Nanny hjälper till med flyttingar av djuren.

Exotiska djur

Till de exotiska djuren hos oss räknas våra fåglar, kräldjur, groddjur och fiskar.

Plommonhuvade parakiter, afrikanska tofsduvor, undulater, risfåglar samt en rödryggad ara-papegoja är de fåglar som flyger under vårt tak. Fåglarna är lättskötta och sociala. De lever i flockar i våra inomhusvoljärer. 

De kräldjur vi har är majsormar, landsköldpaddor, rödörade vattensköldpaddor, en fan footed gecko, en skäggagam och en blåtungad skink. Alla kräldjur är hanterliga, ofarliga och människovänliga.

Groddjuren vi har är orientaliska klockgrodor och afrikansk klogroda. Klockgrodorna har ett skojigt läte. Klogrodan är helt akvatisk d.v.s. den lever helt i vatten.

Därtill har vi 7 akvarier av olika storlek med olika fiskarter.

Hästarna

På skolan har vi egna hästar, både rid- och travhästar. Hästarna är rutinerade och välskolade utbildningshästar.