Vuxenstudier ledde till ny karriär som bokförare

Otto valdes till årets vuxenstuderande i Axxell år 2020.

Den egna arbetssituationen fick Otto Boije af Gennäs motiverad att som vuxen återvända till skolbänken. Belöningen för satsningen kom i form av ett nytt jobb som bokförare.

Då Otto Boije af Gennäs för några år sedan inledde sina merkonomstudier vid Axxell hade han en kockutbildning från "dinosaurustiden" samt en period av arbetslöshet i bagaget.

– Kockutbildningen var något jag valde efter nian för att nu välja någonting när jag inte visste vad jag ville bli. Det var ändå inte min grej och jag har aldrig jobbat som kock, säger Otto.

I stället halkade han in på en bana som valutaförsäljare och stannade i branschen i elva år. Då det jobbet tog slut visade det sig svårt att hitta ett nytt.

– Jag var säkert på femton olika anställningsintervjuer men i slutändan föll det alltid på att jag inte hade den utbildning som efterfrågades. Det var också orsaken till att jag beslöt mig för att börja studera. Eftersom jag ville studera på svenska föll valet på Axxell.

Smidiga studier

Studiernas flexibla upplägg passade bra in i Ottos livssituation där han har hand om sin son varannan vecka. Utöver distansstudier och perioder med inlärning i arbete pendlade han ett par gånger i veckan från Esbo till Axxells enhet i Karis för att ta del av närstudierna som också gav bra sammanhållning med studiekompisarna.


Vad tycker du var den största utmaningen med att studera?

–  Att sitta stilla och fokusera. Det var lite av en chock att efter en så lång paus återvända till skolbänken. Som tur hade vi superbra lärare som gjorde att det inte blev tråkigt.

När chocken lagt sig gick studierna som smort.

– Kundservice, som ingår i merkonomstudierna, var jag bekant med från tidigare men bokföring och löneräkning var något helt nytt och i mitt tycke intressant. Man kan nog säga att studierna motsvarade förväntningarna.
Att motivationen var hög bidrog till att Otto blev klar med studierna i rask takt, på två år, och det med fler avlagda examensdelar än vad som egentligen skulle ha krävts.

Jobb direkt

I dag är Otto anställd på en bokföringsbyrå i Helsingfors där han jobbar med bokföring och löneräkning för små och medelstora företag. Jobbet sökte han under slutskedet av studierna, fick det och började jobba direkt efter examen. Livet rullar på. Studierna vid Axxell har gett en bra bas och varit en bra språngbräda.

– För att hitta jobb måste du också själv vara aktiv samt ha en bra ansökan och ett bra cv som visar vad du går för, påpekar Otto.

Han är nöjd med sitt val av studieämne.

– Det här är absolut rätt bransch för mig. Jag trivs med jobb och kollegor och gillar att man får koncentrera sig på sina arbetsuppgifter, samtidigt som det förekommer en del kundservice, men inte lika intensivt som i mitt tidigare jobb.