Utbildning:
Kock - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Karis)

Utbildning

Vill du bli kock?

Gillar du att skapa med dina egna sinnen och händer? Gillar du att arbeta självständigt och kreativt? Vill du förverkliga dina idéer och drömmar om god näringsrik mat? Då skall du studera till kock!

Hos oss lär du dig grunderna för yrkesbenämningen kock genom aktiv matlagning. Samarbetsförmågan och teamkänslan sätts på prov och utvecklas. Genom att arbeta under ledning av våra skickliga och mångsidiga lärare får du känna på pulsen i ett riktigt restaurangkök/bespisningskök, där exakt timing och samarbete är A och O för att lyckas!

Vid Bangatan 75 kan vi erbjuda dig undervisning i ett toppmodernt restaurangkök/bespisningskök, där studerande tillreder lunchmat varje vardag. Under vissa perioder av läsåret tillreder vi restaurangmat från en egen komponerad à la carte meny på kvällstid. Du får vara med om olika typer av festarrangemang.

Vi har också ett eget café där våra kunder är skolans studerande och personal.

Vi samarbetar med de främsta inom branschen, för vi anser att matlagning förenar människor. Har du siktet inställt på stjärnorna, har du alla möjligheter att komma dit, bara den rätta motivationen och ambitionen finns. En viktig samarbetspartner för oss är Finlands kocklandslag, som preparerar sig för olika tävlingar i sitt träningskök som finns i Karis. Som kockstuderande har du möjlighet att bli utvald som assistent inom kocklandslaget.

"Att ta vara på den naturliga smaken i de närproducerade råvarorna är att visa respekt för bonden eller djuret."

"Mat är glädje och längtan."

Inlärning i arbete utomlands

Studerar du i Axxell har du också möjlighet att göra din inlärning i arbete utomlands. Kockstuderande Jeanette Söderlund har skrivit en blogg om sina inlärning i arbete i Bilbao i Spanien (april-maj 2015), läs bloggen på http://kockenkockar.blogspot.fi/​.

Att studera i Karis

En av Axxells största utbildningsenheter finns i Karis. Här samsas yrkesutbildning både för unga och vuxna under samma tak på Bangatan. I Karis studerar förutom blivande kockar även verkstadsmekaniker/plåtslagare-svetsare, frisörer, husbyggare, fordonsmekaniker och rörmontörer. Våra utrymmen är ändamålsenligt utrustade med dagens IT-struktur. Om du har lång skolväg har du möjlighet att bo på vårt internat med plats för ... studerande. Vi satsar på en skolmiljö där alla kan trivas. Högklassig studerandevård och fritidssysselsättning, antimobbningsarbete och ett helt tobaksfritt skolområde är några av de saker som vi hoppas att gör din studietid trevlig och minnesvärd. Välkommen!

Studieguide

Krista Olander berättar om sina studier till kock:

"Att studera på kockavdelningen i Karis

Det är som att studera vid en helt vanlig skola förutom att du inriktar dig på ett yrke. Man har både teoritimmar och kökstimmar så de är varierande, ibland kan det bara bli lite ensidigt. Man ska välja att studera till kock om man gillar restaurang eller catering yrket och orkar städa (man städar alla dagar då man har köksturer och lagar mat). Du ska kunna kommunicera med människor och kunna arbeta i grupp, för att det ska fungera. Om det inte fungerar så stannar vi på skolan tills arbetet är gjort. Man har möjlighet att göra fina studiebesök inom branschen som är lärorika. Vi sköter i vissa perioder om lunchen till hela skolan, i vissa perioder planerar vi à la carte rätter som vi sedan sköter om på kvällstid i skolans restaurang och olika typer av beställningsarbeten. Vi ordnar olika typer av fester med matservering och de här är värda att delta i för man får tillgodoräknat de timmar om man ställer upp på sådana tillställningar utöver skolans ordinarietider. Sen kan man ta ledigt under fritt valbara kurser i stället. Lärarna är snälla.

Mvh: Krista Olander kock 09a"

Innehåll

Yrkesinriktade studier varav en del som inlärning i arbetet.

Obligatoriska studier: köksfunktioner i restaurang- och cateringbranschen, kundbetjäning, matproduktion, tillredning av beställda måltider och temarätter samt valbara och övriga valfria studier

För alla branscher gemensamma studier

Modersmålet, det andra inhemska språket, ett främmande språk, matematik, fysik och kemi, samhälls-, företags- och arbetslivskunskap, gymnastik, hälsokunskap, konst och kultur samt valfria tilläggsstudier

Läroplanen för kock


Utbildningens detaljinformation

Utbildningens namn

Kock - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Karis)

Adress där utbildning ordnas

Bangatan 75
Karis 10300

Utbildningens typ

Ungdomsutbilding

Utbildningsspråk

Svenska

Omfattning

180 kp

Startdatum

augusti 2016

Slutdatum

maj 2019

Kontaktperson

Dan Mannström
Bangatan 75, 10300 Karis
044-739 7542
dan.mannstrom@axxell.fi

Kostnad

Arbetskläder ca 210 euro, studiematerial och böcker ca 60 euro samt matavgiften för internatsboende 80 euro/månad.

Övrigt

Inträdeskrav

Slutförd grundläggande utbildning eller gymnasium eller avlagd studentexamen eller tidigare slutförd motsvarande lärokurs.

Studiesocial status

Sjutton år fyllda studerande har rätt att ansöka om behovsprövat studiestöd och statsgaranterat studielån. Gratis lunch och hyresfritt internatsboende under skoldagar.
 

Målgrupp

De ungdomar som går i den grundläggande utbildningens sista klass eller tidigare slutfört sin grundläggande utbildning samt studenter till för dem avsedda studentplatser.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Moderna kök och restaurangutrymmen i centrum av Karis med möjlighet till internatsboende

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Utbildningens namn

Kock - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Karis)

Adress där utbildning ordnas

Axxell i
Axxell i

Bangatan 75
Karis 10300<()

Utbildningens typ

Ungdomsutbilding

Utbildningsspråk

Svenska

Omfattning

180 kp

Startdatum

augusti 2016

Slutdatum

maj 2019

Kontaktperson

Dan Mannström
Bangatan 75, 10300 Karis
044-739 7542
dan.mannstrom@axxell.fi

Förklaring

Arbetskläder ca 210 euro, studiematerial och böcker ca 60 euro samt matavgiften för internatsboende 80 euro/månad.

Övrigt

Inträdeskrav

Slutförd grundläggande utbildning eller gymnasium eller avlagd studentexamen eller tidigare slutförd motsvarande lärokurs.

Studiesocial status

Sjutton år fyllda studerande har rätt att ansöka om behovsprövat studiestöd och statsgaranterat studielån. Gratis lunch och hyresfritt internatsboende under skoldagar.
 

Målgrupp

De ungdomar som går i den grundläggande utbildningens sista klass eller tidigare slutfört sin grundläggande utbildning samt studenter till för dem avsedda studentplatser.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Moderna kök och restaurangutrymmen i centrum av Karis med möjlighet till internatsboende

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Utbildningens namn

Kock - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Karis)

Adress där utbildning ordnas

Bangatan 75
Karis 10300

Utbildningens typ

Ungdomsutbilding

Utbildningsspråk

Svenska

Omfattning

180 kp

Startdatum

augusti 2016

Slutdatum

maj 2019

Kontaktperson

Dan Mannström
Bangatan 75, 10300 Karis
044-739 7542
dan.mannstrom@axxell.fi

Kostnad

Arbetskläder ca 210 euro, studiematerial och böcker ca 60 euro samt matavgiften för internatsboende 80 euro/månad.

Övrigt

Inträdeskrav

Slutförd grundläggande utbildning eller gymnasium eller avlagd studentexamen eller tidigare slutförd motsvarande lärokurs.

Studiesocial status

Sjutton år fyllda studerande har rätt att ansöka om behovsprövat studiestöd och statsgaranterat studielån. Gratis lunch och hyresfritt internatsboende under skoldagar.
 

Målgrupp

De ungdomar som går i den grundläggande utbildningens sista klass eller tidigare slutfört sin grundläggande utbildning samt studenter till för dem avsedda studentplatser.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Moderna kök och restaurangutrymmen i centrum av Karis med möjlighet till internatsboende

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.




Kontaktperson

Dan Mannström
Bangatan 75, 10300 Karis
044-739 7542
dan.mannstrom@axxell.fi


Ansökningsförfarande

Ansökan sker elektroniskt via den gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildningen som ordnas under våren på webbsidan www.studieinfo.fi. Mera information om ansökningstider och eventuella urvalsprov hittar du på www.axxell.fi/gea.