Course:
Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Karis)

Utbildning

Vill du bli kock?

Gillar du att skapa med dina egna sinnen och händer? Gillar du att arbeta självständigt och kreativt? Vill du förverkliga dina idéer och drömmar om god näringsrik mat? Då skall du studera till kock!

Hos oss lär du dig grunderna för yrkesbenämningen kock genom aktiv matlagning. Samarbetsförmågan och teamkänslan sätts på prov och utvecklas. Genom att arbeta under ledning av våra skickliga och mångsidiga lärare får du känna på pulsen i ett riktigt restaurangkök/bespisningskök, där exakt timing och samarbete är A och O för att lyckas!

Vid Bangatan 75 kan vi erbjuda dig undervisning i ett toppmodernt restaurangkök/bespisningskök, undervisningskök och bageri, där studerande tillreder lunchmat, middagsmat, bageriprodukter och övar tillsammans. Under vissa perioder av läsåret tillreder vi restaurangmat från en egen komponerad à la carte meny på kvällstid. Du får också vara med om olika typer av festarrangemang. I vissa examensdelar styckar vi kött och bekantar oss med de lokala råvarorna och producenterna.

Vi har också ett eget café där våra kunder är skolans studerande och personal.

"Att ta vara på den naturliga smaken i de närproducerade råvarorna är att visa respekt för bonden eller djuret."

"Mat är glädje och längtan."

I samarbete med arbetslivet

Vi samarbetar med de främsta inom branschen och har ett nära samarbete med arbetslivet. Axxell och Micke Björklund har inlett ett längre samarbete för att göra kockyrket mera attraktivt och öka mängden kockar. Det råder brist på kockar inte bara i Finland, utan också i Norden och Europa. Micke Björklund finns ibland med i undervisningen som inspiratör och handledare.

Har du siktet inställt på stjärnorna, har du alla möjligheter att komma dit, bara den rätta motivationen och ambitionen finns.

Inlärning i arbete utomlands

Studerar du i Axxell har du också möjlighet att göra din inlärning i arbete utomlands. Kockstuderande Jeanette Söderlund har skrivit en blogg om sina inlärning i arbete i Bilbao i Spanien (april-maj 2015), läs bloggen på http://kockenkockar.blogspot.fi/​.

Att studera i Karis

En av Axxells största utbildningsenheter finns i Karis. Här samsas yrkesutbildning både för unga och vuxna under samma tak på Bangatan. Våra utrymmen är ändamålsenligt utrustade med dagens IT-struktur.  Vi satsar på en skolmiljö där alla kan trivas. Högklassig studerandevård och fritidssysselsättning, antimobbningsarbete och ett helt tobaksfritt skolområde är några av de saker som vi hoppas att gör din studietid trevlig och minnesvärd. Välkommen!

Innehåll

Yrkesinriktade studier varav en del som inlärning i arbetet.

Obligatoriska studier: köksfunktioner i restaurang- och cateringbranschen, kundbetjäning, matproduktion, tillredning av beställda måltider och temarätter samt valbara och övriga valfria studier

För alla branscher gemensamma studier

Modersmålet, det andra inhemska språket, ett främmande språk, matematik, fysik och kemi, samhälls-, företags- och arbetslivskunskap, gymnastik, hälsokunskap, konst och kultur samt valfria tilläggsstudier

Läroplanen för kock, hösten 2018 sker en läroplansreform i yrkesutbildningen och läroplanen kan se annorlunda ut.


Detailed information

Course name

Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Karis)

Location

Bangatan 75
Karis 10300

Course Type

Vocational Education and Training

Course language

Swedish

Scope

180 kp

Start Date

August 2018

Contact

Belinda Rehn

044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Charge

Undervisningen är kostnadsfri för den studerande. Utgifter tillkommer dock för möjliga arbetskläder och arbetsredskap, studiematerial, övrigt material och eventuella kort. Varje bransch informerar skilt om de kostnader som det kan handla om. Läs mera om avgifter här.

Miscellaneous

Inträdeskrav

Slutförd grundläggande utbildning eller gymnasium eller avlagd studentexamen eller tidigare slutförd motsvarande lärokurs.

Studiesocial status

Sjutton år fyllda studerande har rätt att ansöka om behovsprövat studiestöd och statsgaranterat studielån. Gratis lunch och hyresfritt internatsboende under skoldagar.
 

Målgrupp

De ungdomar som går i den grundläggande utbildningens sista klass eller tidigare slutfört sin grundläggande utbildning samt studenter till för dem avsedda studentplatser.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Moderna kök och restaurangutrymmen i centrum av Karis med möjlighet till internatsboende

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Course name

Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Karis)

Location

Axxell i
Axxell i

Bangatan 75
Karis 10300<()

Course Type

Vocational Education and Training

Course language

Swedish

Scope

180 kp

Start Date

August 2018

Contactperson

Belinda Rehn

044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Förklaring

Undervisningen är kostnadsfri för den studerande. Utgifter tillkommer dock för möjliga arbetskläder och arbetsredskap, studiematerial, övrigt material och eventuella kort. Varje bransch informerar skilt om de kostnader som det kan handla om. Läs mera om avgifter här.

Miscellaneous

Inträdeskrav

Slutförd grundläggande utbildning eller gymnasium eller avlagd studentexamen eller tidigare slutförd motsvarande lärokurs.

Studiesocial status

Sjutton år fyllda studerande har rätt att ansöka om behovsprövat studiestöd och statsgaranterat studielån. Gratis lunch och hyresfritt internatsboende under skoldagar.
 

Målgrupp

De ungdomar som går i den grundläggande utbildningens sista klass eller tidigare slutfört sin grundläggande utbildning samt studenter till för dem avsedda studentplatser.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Moderna kök och restaurangutrymmen i centrum av Karis med möjlighet till internatsboende

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Course name

Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Karis)

Location

Bangatan 75
Karis 10300

Course Type

Vocational Education and Training

Course language

Swedish

Scope

180 kp

Start Date

August 2018

Contactperson

Belinda Rehn

044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Charge

Undervisningen är kostnadsfri för den studerande. Utgifter tillkommer dock för möjliga arbetskläder och arbetsredskap, studiematerial, övrigt material och eventuella kort. Varje bransch informerar skilt om de kostnader som det kan handla om. Läs mera om avgifter här.

Miscellaneous

Inträdeskrav

Slutförd grundläggande utbildning eller gymnasium eller avlagd studentexamen eller tidigare slutförd motsvarande lärokurs.

Studiesocial status

Sjutton år fyllda studerande har rätt att ansöka om behovsprövat studiestöd och statsgaranterat studielån. Gratis lunch och hyresfritt internatsboende under skoldagar.
 

Målgrupp

De ungdomar som går i den grundläggande utbildningens sista klass eller tidigare slutfört sin grundläggande utbildning samt studenter till för dem avsedda studentplatser.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Moderna kök och restaurangutrymmen i centrum av Karis med möjlighet till internatsboende

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.