Utbildning:
Kock - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Utbildning

Varför kock?

Tycker du om att laga god mat, baka, duka vackert och servera? Om du är social och gillar att träffa olika mänskor, då ska du välja en utbildning hos oss! Under det första året lär du dig grunderna i matlagning och servering. Alla läser samma kurser under de två första perioderna. Efter det väljs inriktning till kock eller servitör. Detta val sker på hösten och förverkligande är beroende av gruppens storlek.

Till grundstudierna hör ämnen som matlagningslära, livsmedelslära, rengöring, mikrobiologi, hygien, näringslära och specialkost. Senare ingår matlagning i storkök och restaurang eller servering. Hotellära, företagsverksamhet, dryckeslära, menyplanering och yrkesmatematik är andra exempel på yrkesämnen.

Studierna omfattar 180 kompetenspoäng. Har du en grundutbildning eller gymnasiestudier från tidigare förkortas dina studier i regel med ett år. Inlärning i arbete (IA) utförs ute i arbetslivet totalt tre perioder á 8 veckor per gång. Då väljer du i samråd med lärarna på vilka arbetsplatser du vill utföra din IA. Du kan jobba på sjön eller varför inte passa på att åka utomlands? Möjligheterna är många.

Valmöjligheterna är många även då det gäller kurser och studiehelheter. Med handledning väljer du det som intresserar och passar dig bäst. Kockarna kan välja att servera, servitörerna kan vara med i köket. Matproduktion i storkök, á la carte matlagning eller servering, catering, fartygsservice, snabbmatsservice eller caféverksamhet är exempel på det som erbjuds.

Kock

När du studerar till kock lär du dig först grunderna i matlagning. Efter det får du laga mat i skolans restaurang Kök & Sal. Restaurangen är öppen för allmänheten 4-5 dagar per vecka. Du lär dig också laga mat i större mängd. Det gör du i skolans storkök där frukost, lunch, mellanmål och middag tillreds. Det är också möjligt att delta i matlagning till beställningar och fester.

I de yrkesinriktade studierna lär du dig laga mat åt olika kundgrupper. Du får laga á la carte, buffé, specialkost och mat typisk för olika kulturer. Yrkesarbetet sker i metodkök, i skolans restaurang Kök & Sal och i storkök. Du har också möjlighet att delta i matlagning till olika beställningar och fester. Av studierna är 30 kp förlagda till olika arbetsplatser. Under de tre perioderna då inlärning i arbete sker (IA) har du möjlighet att jobba på arbetsplatser du är intresserad av. Det ger dig goda kontakter till arbetslivet redan under studietiden. Bor du på en annan ort kan du utföra IA nära hemmet. Det finns också fina möjligheter till IA på båt eller utomlands. Det sista året utförs ett lärdomsprov. Det utförs i form av en temavecka i köket med ett tema som du själv valt och som du fördjupat dig i.

Kockkläder köper du via skolan då studierna inleds. Övrigt skolmaterial och de 2-3 skolböcker som behövs får du också köpa via skolan. Hygienpasset avlägger du under det första läsåret. Det finns även möjlighet att avlägga serveringspass och ECDL-kort (datakurs). Besök på mässor ger omväxling och är du intresserad kan du delta i Mästare-tävlingar.

Efter avslutade studier kan du jobba som kock i större eller mindre hotell, restauranger, barer, caféer, arbetsplatsmatsalar, ålderdomshem, dagis, sjukhus, kryssningsfartyg, cateringföretag eller varför inte fortsätta att studera eller starta eget företag? Du kan också fortsätta studera servitörämnen som tilläggsstudier efter kockexamen.

Läroplanen för kock

Utbildningens detaljinformation

Utbildningens namn

Kock - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Adress där utbildning ordnas

Vapparvägen 4
21600 Pargas

Utbildningens typ

Ungdomsutbilding

Utbildningsspråk

Svenska

Omfattning

180 kompetenspoäng, 3-årig utbildning

Startdatum

augusti 2016

Slutdatum

maj 2018

Kontaktperson

Belinda Rehn, utbildningsledare
Vapparvägen 4, 21600 Pargas
044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Kostnad

Undervisning, lunch och boende på skolans internat är avgiftsfritt. Bor man på internatet debiteras 90 €/mån för frukost och middag. För studiematerial och personliga arbetskläder betalar du själv

Övrigt

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök

Skolans restaurang som är öppen för allmänheten 4 dagar i veckan
Inlärning i arbete i olika kök, minst 20 sv

Många studerande utför sin inlärning i arbete på båt eller utomlands

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg vid skolstarten.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Utbildningens namn

Kock - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Adress där utbildning ordnas

Axxell i
Axxell i

Vapparvägen 4
21600 Pargas<()

Utbildningens typ

Ungdomsutbilding

Utbildningsspråk

Svenska

Omfattning

180 kompetenspoäng, 3-årig utbildning

Startdatum

augusti 2016

Slutdatum

maj 2018

Kontaktperson

Belinda Rehn, utbildningsledare
Vapparvägen 4, 21600 Pargas
044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Förklaring

Undervisning, lunch och boende på skolans internat är avgiftsfritt. Bor man på internatet debiteras 90 €/mån för frukost och middag. För studiematerial och personliga arbetskläder betalar du själv

Övrigt

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök

Skolans restaurang som är öppen för allmänheten 4 dagar i veckan
Inlärning i arbete i olika kök, minst 20 sv

Många studerande utför sin inlärning i arbete på båt eller utomlands

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg vid skolstarten.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Utbildningens namn

Kock - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Adress där utbildning ordnas

Vapparvägen 4
21600 Pargas

Utbildningens typ

Ungdomsutbilding

Utbildningsspråk

Svenska

Omfattning

180 kompetenspoäng, 3-årig utbildning

Startdatum

augusti 2016

Slutdatum

maj 2018

Kontaktperson

Belinda Rehn, utbildningsledare
Vapparvägen 4, 21600 Pargas
044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Kostnad

Undervisning, lunch och boende på skolans internat är avgiftsfritt. Bor man på internatet debiteras 90 €/mån för frukost och middag. För studiematerial och personliga arbetskläder betalar du själv

Övrigt

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök

Skolans restaurang som är öppen för allmänheten 4 dagar i veckan
Inlärning i arbete i olika kök, minst 20 sv

Många studerande utför sin inlärning i arbete på båt eller utomlands

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg vid skolstarten.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.




Kontaktperson

Belinda Rehn, utbildningsledare
Vapparvägen 4, 21600 Pargas
044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi


Ansökningsförfarande

Ansökan sker elektroniskt via den gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildningen som ordnas under våren på webbsidan www.studieinfo.fi. Mera information om ansökningstider och eventuella urvalsprov hittar du på www.axxell.fi/gea.

Efter att ansökningstiden utgått, kontakta enheten för mera information om möjlig studieplats.