Course:
Kock - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Utbildning

Varför kock?

Är mat något mer än att bara bli mätt? Är du intresserad av att kombinera olika smaker och tycker du om att laga mat? Då skall du studera till kock! Under det första året lär du dig grunderna i matlagning och servering.

Studierna omfattar 180 kompetenspoäng. Har du en grundutbildning eller gymnasiestudier från tidigare förkortas dina studier i regel med ett år. Inlärning i arbete (IA) utförs ute i arbetslivet totalt tre perioder á 8 veckor per gång. Då väljer du i samråd med lärarna på vilka arbetsplatser du vill utföra din IA. Du kan jobba på sjön eller varför inte passa på att åka utomlands? Möjligheterna är många.

Valmöjligheterna är många även då det gäller kurser och studiehelheter. Med handledning väljer du det som intresserar och passar dig bäst.

Kock

I Axxell i Pargas lär du dig yrket genom praktiskt arbete i en mångsidig inlärningsmiljö, i skolans storkök och i skolans restaurang. I skolans storkök lär du dig tillreda lunch i mängder till skolans studerande och personal. I skolans restaurang, Kök & Sal, tillreds och serveras både lunch och a´la carte av högklassiga råvaror. Du lär dig på ett professionellt sätt att tillreda mat enligt olika tillrednings- och serveringsmetoder, att duka och att servera mat och dryck.

Av studierna är ca. 30 kp förlagda till olika arbetsplatser. Under de tre perioderna då inlärning i arbete sker (IA) har du möjlighet att jobba på arbetsplatser du är intresserad av. Du får värdefull arbetserfarenhet via inlärning i arbete där du enligt dina individuella val väljer att specialisera dig inom restaurang, storkök, servering, festservice, fartyg, café eller snabbmat. Via inlärning i arbetet skapar du ett nätverk med goda kontakter till arbetslivet som ger dig framtida arbetsmöjligheter. Bor du på en annan ort kan du utföra IA nära hemmet. Det finns också fina möjligheter till IA på båt eller utomlands. Det sista året utförs ett lärdomsprov. Det utförs i form av en temavecka i köket med ett tema som du själv valt och som du fördjupat dig i.

Kockkläder köper du via skolan då studierna inleds. Övrigt skolmaterial och de 2-3 skolböcker som behövs får du också köpa via skolan. Hygienpasset avlägger du under det första läsåret. Det finns även möjlighet att avlägga serveringspass och ECDL-kort (datakurs). Besök på mässor ger omväxling och är du intresserad kan du delta i Mästare-tävlingar.

Efter avslutade studier kan du jobba som kock i större eller mindre hotell, restauranger, barer, caféer, arbetsplatsmatsalar, ålderdomshem, dagis, sjukhus, kryssningsfartyg, cateringföretag eller varför inte fortsätta att studera eller starta eget företag? Du kan också fortsätta studera servitörämnen som tilläggsstudier efter kockexamen.

Läroplanen för kock

Detailed information

Course name

Kock - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Location

Vapparvägen 4
21600 Pargas

Course Type

Vocational Education and Training

Course language

Swedish

Scope

180 kompetenspoäng, 3-årig utbildning

Start Date

August 2017

Contact

Belinda Rehn, utbildningsledare
Vapparvägen 4, 21600 Pargas
044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Charge

Undervisning, lunch och boende på skolans internat är avgiftsfritt. Bor man på internatet debiteras 90 €/mån för frukost och middag. För studiematerial och personliga arbetskläder betalar du själv

Miscellaneous

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök

Skolans restaurang som är öppen för allmänheten 4 dagar i veckan
Inlärning i arbete i olika kök, minst 20 sv

Många studerande utför sin inlärning i arbete på båt eller utomlands

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg vid skolstarten.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Course name

Kock - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Location

Axxell i
Axxell i

Vapparvägen 4
21600 Pargas<()

Course Type

Vocational Education and Training

Course language

Swedish

Scope

180 kompetenspoäng, 3-årig utbildning

Start Date

August 2017

Contactperson

Belinda Rehn, utbildningsledare
Vapparvägen 4, 21600 Pargas
044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Förklaring

Undervisning, lunch och boende på skolans internat är avgiftsfritt. Bor man på internatet debiteras 90 €/mån för frukost och middag. För studiematerial och personliga arbetskläder betalar du själv

Miscellaneous

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök

Skolans restaurang som är öppen för allmänheten 4 dagar i veckan
Inlärning i arbete i olika kök, minst 20 sv

Många studerande utför sin inlärning i arbete på båt eller utomlands

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg vid skolstarten.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Course name

Kock - Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Location

Vapparvägen 4
21600 Pargas

Course Type

Vocational Education and Training

Course language

Swedish

Scope

180 kompetenspoäng, 3-årig utbildning

Start Date

August 2017

Contactperson

Belinda Rehn, utbildningsledare
Vapparvägen 4, 21600 Pargas
044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Charge

Undervisning, lunch och boende på skolans internat är avgiftsfritt. Bor man på internatet debiteras 90 €/mån för frukost och middag. För studiematerial och personliga arbetskläder betalar du själv

Miscellaneous

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök

Skolans restaurang som är öppen för allmänheten 4 dagar i veckan
Inlärning i arbete i olika kök, minst 20 sv

Många studerande utför sin inlärning i arbete på båt eller utomlands

Övrigt

Alla nya studerande bör visa upp ett giltigt salmonellaintyg vid skolstarten.

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.




Contact

Belinda Rehn, utbildningsledare
Vapparvägen 4, 21600 Pargas
044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi


Application process

Ansökan sker elektroniskt via den gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildningen som ordnas under våren på webbsidan www.studieinfo.fi. Mera information om ansökningstider och eventuella urvalsprov hittar du på www.axxell.fi/gea.

Efter att ansökningstiden utgått, kontakta enheten för mera information om möjlig studieplats.