Course:
Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Pargas, för unga)

Varför kock?

Är mat något mer än att bara bli mätt? Är du intresserad av att kombinera olika smaker och tycker du om att laga mat? Då skall du studera till kock! Under det första året lär du dig grunderna i matlagning och servering.

Studierna omfattar 180 kompetenspoäng. Har du en grundutbildning eller gymnasiestudier från tidigare förkortas dina studier. Under studierna utförs perioder i arbetslivet (utbildning enligt utbildningsavtal) på olika arbetsplatser som du väljer i samråd med lärarna. Du kan jobba på sjön eller varför inte passa på att åka utomlands? Möjligheterna är många.

Valmöjligheterna är många även då det gäller kurser och studiehelheter. Med handledning väljer du det som intresserar och passar dig bäst.

Kock

I Axxell i Pargas lär du dig yrket genom praktiskt arbete i en mångsidig inlärningsmiljö, i skolans storkök och i skolans restaurang. I skolans storkök lär du dig tillreda lunch i mängder till skolans studerande och personal. I skolans restaurang, Kök & Sal, tillreds och serveras både lunch och a´la carte av högklassiga råvaror. Du lär dig på ett professionellt sätt att tillreda mat enligt olika tillrednings- och serveringsmetoder, att duka och att servera mat och dryck.

Av studierna är en del förlagda till olika arbetsplatser. Under de  perioder du är ute i arbetslivet (utbildning enligt utbildningsavtal) har du möjlighet att jobba på arbetsplatser du är intresserad av. Du får värdefull arbetserfarenhet där du enligt dina individuella val väljer att specialisera dig inom restaurang, storkök, servering, festservice, fartyg, café eller snabbmat. Via perioderna i arbetslivet skapar du ett nätverk med goda kontakter till arbetslivet som ger dig framtida arbetsmöjligheter. Bor du på en annan ort kan du utföra utbildning enligt utbildningsavtal nära hemmet. Det finns också fina möjligheter att jobba på båt eller utomlands.

Kockkläder köper du via skolan då studierna inleds. Övrigt skolmaterial och de 2-3 skolböcker som behövs får du också köpa via skolan. Hygienpasset avlägger du under det första läsåret. Det finns även möjlighet att avlägga serveringspass och ECDL-kort (datakurs). Besök på mässor ger omväxling och är du intresserad kan du delta i Mästare-tävlingar.

Efter avslutade studier kan du jobba som kock i större eller mindre hotell, restauranger, barer, caféer, arbetsplatsmatsalar, ålderdomshem, dagis, sjukhus, kryssningsfartyg, cateringföretag eller varför inte fortsätta att studera eller starta eget företag? Du kan också fortsätta studera till servitör genom yrkesexamen.

Examensgrunderna hittar du här.

Intresserad av att studera utomlands?

Axxell har ett brett samarbete med många olika internationella samarbetsparter. Läs mera här.

Fortsatta studier på tredje stadiet

Alla studerande som får en grundexamen har, precis som studenterna som kommer från gymnasiet, rätt och behörighet att söka till yrkeshögskola och universitet.

Axxells studerande har möjlighet att genast från början av sina studier välja en väg som stärker deras möjligheter och förutsättningar att efter avslutade grundexamensstudier studera på tredje stadiet.

Varje grundexamen har ca 4-6 examensdelar och en av dem kan du byta ut till studier inom Öppna Yrkeshögskolan. Axxell har ett mycket nära samarbete med Yrkeshögskolan Novia kring detta utbyte.

Inom de gemensamma ämnena (modersmål, matematik mm.) finns möjligheter att välja en grupp där alla har siktet inställt på högskolestudier och där de valbara delarna satsas på ämnen som stärker dina möjligheter att fortsätta studera efter din grundexamen.


Detailed information

Course name

Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Pargas, för unga)

Location

Vapparvägen 4
21600 Pargas

Course Type

Vocational upper secondary qualification

Joint application system

Course language

Swedish

Scope

180 kompetenspoäng.

Start Date

August 2020

Contact

Belinda Rehn, utbildningsledare

044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Charge

Undervisningen är kostnadsfri för den studerande. Utgifter tillkommer dock för möjliga arbetskläder och arbetsredskap, studiematerial, övrigt material och eventuella kort. Varje bransch informerar skilt om de kostnader som det kan handla om. Läs mera om avgifter här.

Miscellaneous

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök
Skolans restaurang Kök & Sal
Utbildning enligt utbildningsavtal på olika arbetsplatser

Möjlighet att utföra praktik på fartyg eller utomlands

Övrigt

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Course name

Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Pargas, för unga)

Location

Axxell i
Axxell i

Vapparvägen 4
21600 Pargas<()

Course Type

Vocational upper secondary qualification

Joint application system

Course language

Swedish

Scope

180 kompetenspoäng.

Start Date

August 2020

Contactperson

Belinda Rehn, utbildningsledare

044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Förklaring

Undervisningen är kostnadsfri för den studerande. Utgifter tillkommer dock för möjliga arbetskläder och arbetsredskap, studiematerial, övrigt material och eventuella kort. Varje bransch informerar skilt om de kostnader som det kan handla om. Läs mera om avgifter här.

Miscellaneous

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök
Skolans restaurang Kök & Sal
Utbildning enligt utbildningsavtal på olika arbetsplatser

Möjlighet att utföra praktik på fartyg eller utomlands

Övrigt

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Course name

Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Pargas, för unga)

Location

Vapparvägen 4
21600 Pargas

Course Type

Vocational upper secondary qualification

Joint application system

Course language

Swedish

Scope

180 kompetenspoäng.

Start Date

August 2020

Contactperson

Belinda Rehn, utbildningsledare

044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Charge

Undervisningen är kostnadsfri för den studerande. Utgifter tillkommer dock för möjliga arbetskläder och arbetsredskap, studiematerial, övrigt material och eventuella kort. Varje bransch informerar skilt om de kostnader som det kan handla om. Läs mera om avgifter här.

Miscellaneous

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök
Skolans restaurang Kök & Sal
Utbildning enligt utbildningsavtal på olika arbetsplatser

Möjlighet att utföra praktik på fartyg eller utomlands

Övrigt

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.



Egen restaurang peppar och preppar för arbetslivet

Den egna övningsrestaurangen Kök & Sal är något av livsnerven för kockutbildningen vid Axxell i Pargas. Här kan allmänheten äta lunch tre dagar i veckan samtidigt som de studerande får känna på hetluften och testa sig fram.

På menyn den här dagen står crème ninon, laxtournedos med räksås alternativt pepparbiff med pepparsås. Det hela rundas av med en smarrig bit tårta.

Rätterna som serveras ger vanligtvis en liten hänvisning om vad som stått på undervisningsschemat.

– Allt som tillreds kommer till användning på något sätt. Det är viktigt att eleverna ser vart maten går, säger läraren Cecilia Skaag.

Alexander Gestranius och Anders Fagerlund

Lunchserveringen är elevernas ansvar från början till slut. Natalia Mattsson som går andra året på kocklinjen står vid en av spisarna och rör om i såskastrullen. Senare ska hon också se till att fisken kommer in i ugnen. Hur många lunchgäster som dyker upp och hur stressig serveringen blir är inget man vet på förhand. Ansvaret är ändå inte för betungande.

– Det är inte alltid om allting blir helt perfekt, men det brukar bli rätt bra ändå, säger hon.

Grundkunskaper och inspiration

Det är inte bara lunch som förbereds i köket. Vid en av de rostfria köksdiskarna håller Alexander Gestranius under ledning av läraren Anders Fagerlund på att stycka en halv hjortkropp.

Genom samarbete med lokala jaktlag är styckning av hjort eller rådjur något som alla elever ges möjlighet att prova på.

Även om få restauranger tar in hela djur tycker Anders Fagerlund att styckning hör till de grunder, om bland annat råvaror och dess hantering, som studerande ska få med sig i bagaget.

– Skolan ska också fungera som en inspirationskälla där man får se och göra saker som nödvändigtvis inte kommer emot varje dag på arbetsplatsen. Det är vi lärares uppgift att se till att de studerande har intressanta råvaror att jobba med, säger han.

Kött även i framtiden 

Alexander Gestranius börjar med att snitta ut innerfilén och går sedan vidare med att plocka ut allt från stek till färs. Allting på djuret tas till vara. På skrovet kokas buljong.

– Låt kniven jobba. Följer man senorna behövs inte så mycket kraft, instruerar Anders Fagerlund.

Enligt honom handlar styckning om teknik och framförallt mycket övning.

– Filea fisk lär man sig på omkring 200 timmar, för att stycka kött får man räkna med nästan det dubbla.

Även om den vegetariska och veganska trenden växer är kötthantering något man som kock fortsättningsvis bör behärska.

– Jag tror nog att vi kommer att äta kött också i framtiden, även om det kanske blir något man äter mera sällan, typ under helgerna. Och då är ju viltkött ett bra och ekologiskt alternativ, säger Anders Fagerlund.

Natalia Mattsson

Farmor och mormor som förebilder

För Alexander Gestranius är det första gången han styckar ett djur. Han går andra året på kocklinjen och trivs bra.

– Jag har alltid gillat att laga mat. Man får tänka själv, fundera på uppläggning och smaker,

säger han och nämner mormor och farmor som tidiga inspiratörer.

Jobbet i övningsrestaurangen tycker Alexander ger bra erfarenhet. Han har också sommarjobbat som kock och extraknäcker fortfarande på samma restaurang. Snart ska han ut på praktik på en av färjorna.

Vad tror du om framtiden?

­– Drömmen är att öppna en egen restaurang men till det krävs förstås en hel del kapital.

Klasskompisen Natalia Mattsson tror däremot inte att hon kommer att börja jobba som kock.

– Jag sökte till kocklinjen för att jag tyckte om matlagning men numera gillar jag mera att vara på salssidan. Jag tycker om att prata med kunderna, säger hon.

Goda jobbutsikter

Oberoende av vilketdera yrket det blir är jobbutsikterna goda. Det råder brist både på kockar och på servitörer, inte bara i Finland utan i hela Norden. Obekväma arbetstider har lyfts fram som en av orsakerna till att restaurangbranschen inte intresserar. Det ger Anders Fagerlund inte mycket för.

– Många jobb är i dag sådana där man förväntas jobba kväll och helger, till exempel inom handeln och vården, säger han.

Vad krävs det för att bli en bra kock?

– Att man har intresset och är lite flink i fingrarna. Man ska också ha snabb uppfattningsförmåga och vara kapabel att fatta snabba beslut. I köket finns det inte tid att hålla några möten.

Text och bild: Agneta Sjöblom


Contact

Belinda Rehn, utbildningsledare

044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi


Application process

Du kan söka till utbildningen i den gemensamma ansökan eller direkt till Axxell.

Gemensam ansökan ordnas på www.studieinfo.fi i februari/mars. Se närmare om ansökningstiderna och mera info på www.axxell.fi/gea.

Vi har också kontinuerlig ansökan till alla våra utbildningar och du kan söka direkt till utbildningen med ansökningsblanketten nedan. Antagning till utbildningen som startar hösten 2020 sker dock först efter gemensam ansökan på våren. 

Det är möjligt att hoppa på utbildningen även under pågående läsår. Du kan söka genom att fylla i den elektroniska blanketten nedan. Efter att du lämnat in din ansökan blir du kontaktad av examenshandledaren för en närmare diskussion.