Course:
Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Utbildning

Varför kock?

Är mat något mer än att bara bli mätt? Är du intresserad av att kombinera olika smaker och tycker du om att laga mat? Då skall du studera till kock! Under det första året lär du dig grunderna i matlagning och servering.

Studierna omfattar 180 kompetenspoäng. Har du en grundutbildning eller gymnasiestudier från tidigare förkortas dina studier. Under studierna utförs perioder i arbetslivet (utbildning enligt utbildningsavtal) på olika arbetsplatser som du väljer i samråd med lärarna. Du kan jobba på sjön eller varför inte passa på att åka utomlands? Möjligheterna är många.

Valmöjligheterna är många även då det gäller kurser och studiehelheter. Med handledning väljer du det som intresserar och passar dig bäst.

Kock

I Axxell i Pargas lär du dig yrket genom praktiskt arbete i en mångsidig inlärningsmiljö, i skolans storkök och i skolans restaurang. I skolans storkök lär du dig tillreda lunch i mängder till skolans studerande och personal. I skolans restaurang, Kök & Sal, tillreds och serveras både lunch och a´la carte av högklassiga råvaror. Du lär dig på ett professionellt sätt att tillreda mat enligt olika tillrednings- och serveringsmetoder, att duka och att servera mat och dryck.

Av studierna är en del förlagda till olika arbetsplatser. Under de  perioder du är ute i arbetslivet (utbildning enligt utbildningsavtal) har du möjlighet att jobba på arbetsplatser du är intresserad av. Du får värdefull arbetserfarenhet där du enligt dina individuella val väljer att specialisera dig inom restaurang, storkök, servering, festservice, fartyg, café eller snabbmat. Via perioderna i arbetslivet skapar du ett nätverk med goda kontakter till arbetslivet som ger dig framtida arbetsmöjligheter. Bor du på en annan ort kan du utföra utbildning enligt utbildningsavtal nära hemmet. Det finns också fina möjligheter att jobba på båt eller utomlands.

Kockkläder köper du via skolan då studierna inleds. Övrigt skolmaterial och de 2-3 skolböcker som behövs får du också köpa via skolan. Hygienpasset avlägger du under det första läsåret. Det finns även möjlighet att avlägga serveringspass och ECDL-kort (datakurs). Besök på mässor ger omväxling och är du intresserad kan du delta i Mästare-tävlingar.

Efter avslutade studier kan du jobba som kock i större eller mindre hotell, restauranger, barer, caféer, arbetsplatsmatsalar, ålderdomshem, dagis, sjukhus, kryssningsfartyg, cateringföretag eller varför inte fortsätta att studera eller starta eget företag? Du kan också fortsätta studera till servitör genom yrkesexamen.

Examensgrunderna hittar du här.

Intresserad av att studera utomlands?

Axxell har ett brett samarbete med många olika internationella samarbetsparter. Läs mera här.

Fortsatta studier på tredje stadiet

Alla studerande som får en grundexamen har, precis som studenterna som kommer från gymnasiet, rätt och behörighet att söka till yrkeshögskola och universitet.

Axxells studerande har möjlighet att genast från början av sina studier välja en väg som stärker deras möjligheter och förutsättningar att efter avslutade grundexamensstudier studera på tredje stadiet.

Varje grundexamen har ca 4-6 examensdelar och en av dem kan du byta ut till studier inom Öppna Yrkeshögskolan. Axxell har ett mycket nära samarbete med Yrkeshögskolan Novia kring detta utbyte.

Inom de gemensamma ämnena (modersmål, matematik mm.) finns möjligheter att välja en grupp där alla har siktet inställt på högskolestudier och där de valbara delarna satsas på ämnen som stärker dina möjligheter att fortsätta studera efter din grundexamen.


Detailed information

Course name

Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Location

Vapparvägen 4
21600 Pargas

Course Type

Vocational Education and Training

Course language

Swedish

Scope

180 kompetenspoäng.

Start Date

August 2019

Contact

Belinda Rehn, utbildningsledare

044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Charge

Undervisningen är kostnadsfri för den studerande. Utgifter tillkommer dock för möjliga arbetskläder och arbetsredskap, studiematerial, övrigt material och eventuella kort. Varje bransch informerar skilt om de kostnader som det kan handla om. Läs mera om avgifter här.

Miscellaneous

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök
Skolans restaurang Kök & Sal
Utbildning enligt utbildningsavtal på olika arbetsplatser

Möjlighet att utföra praktik på fartyg eller utomlands

Övrigt

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Course name

Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Location

Axxell i
Axxell i

Vapparvägen 4
21600 Pargas<()

Course Type

Vocational Education and Training

Course language

Swedish

Scope

180 kompetenspoäng.

Start Date

August 2019

Contactperson

Belinda Rehn, utbildningsledare

044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Förklaring

Undervisningen är kostnadsfri för den studerande. Utgifter tillkommer dock för möjliga arbetskläder och arbetsredskap, studiematerial, övrigt material och eventuella kort. Varje bransch informerar skilt om de kostnader som det kan handla om. Läs mera om avgifter här.

Miscellaneous

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök
Skolans restaurang Kök & Sal
Utbildning enligt utbildningsavtal på olika arbetsplatser

Möjlighet att utföra praktik på fartyg eller utomlands

Övrigt

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.

Course name

Kock - Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (Pargas)

Location

Vapparvägen 4
21600 Pargas

Course Type

Vocational Education and Training

Course language

Swedish

Scope

180 kompetenspoäng.

Start Date

August 2019

Contactperson

Belinda Rehn, utbildningsledare

044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi

Charge

Undervisningen är kostnadsfri för den studerande. Utgifter tillkommer dock för möjliga arbetskläder och arbetsredskap, studiematerial, övrigt material och eventuella kort. Varje bransch informerar skilt om de kostnader som det kan handla om. Läs mera om avgifter här.

Miscellaneous

Studiesocial status

Folkpensionsanstaltens studiestöd. Stöd för skolresor. Gratis lunch under skoldagar. För dem som har lång väg finns möjlighet till internatsboende.

Material och utrustning

Arbetskläder och studiematerial inköps gemensamt i början av studierna.

Utbildningsmiljö

Klassrum
Skolans storkök
Skolans restaurang Kök & Sal
Utbildning enligt utbildningsavtal på olika arbetsplatser

Möjlighet att utföra praktik på fartyg eller utomlands

Övrigt

Information om examensvisa krav på hälsotillståndet för denna utbildning hittar du här.




Contact

Belinda Rehn, utbildningsledare

044-739 7803
belinda.rehn@axxell.fi


Application process

Du kan söka till utbildningen i den gemensamma ansökan eller direkt till Axxell.

Gemensam ansökan ordnas på www.studieinfo.fi i februari/mars. Se närmare om ansökningstiderna och mera info på www.axxell.fi/gea.

Vi har också kontinuerlig ansökan till alla våra utbildningar och du kan söka direkt till utbildningen med ansökningsblanketten nedan. Antagning till utbildningen som startar hösten 2019 sker dock först efter gemensam ansökan på våren. 

Det finns ännu lediga platser till utbildningen som startade hösten 2018! Det är möjligt att hoppa på utbildningen även under pågående läsår. Du kan söka genom att fylla i den elektroniska blanketten nedan. Efter att du lämnat in din ansökan blir du kontaktad av examenshandledaren för en närmare diskussion.