Från Brusaby till Vetebältet i Australien
Från Brusaby till Vetebältet i Australien
Jobb utomlands är kanske inte det första man tänker på när man hör om utbildningen till landsbygdsföretagare eller djurskötare i Axxell. Men det är absolut inget orealistiskt efter examen eller som utbyte under studierna, om det är det man drömmer om.
Kia från Nagu studerade till djurskötare i Axxell. I dag jobbar hon på en gård i Australien och före det har hon jobbat i Kanada.
- Jag kanske inte skulle ha vågat åka till Kanada om jag inte hade gått djurlinjen. Jag kände mig kapabel att jobba på en gård, vi hade praktiserat på djurgårdar via skolan och fått köra lite traktorer och dylikt.
- Så visst var Brusaby startskottet för mig att komma in i branschen på riktigt och få uppleva olika gårdar utomlands.
Fick självförtroende av praktik i Kanada
Kia åkte på 10 månaders praktik till en medelstor gård i Kanada efter att hon tagit examen från Brusaby. Gården odlade 4000 hektar och hade 200 dikor.
- Jag lärde känna andra praktikanter i min ålder från många olika länder, bland annat min nuvarande partner.
- Landet ligger verkligen nära mitt hjärta.
Utbytet i Kanada gav henne erfarenhet av stora lantbruksmaskiner och högt självförtroende, vilket var till en fördel när hon flyttade till Australien där lantbruken kan vara verkligt stora.
Kia började som säsonganställd på en stor gård i Australien. Mellan säsongerna hjälpte hon till på sin partners gård. Senare blev hon heltidsanställd på den stora gården i samband med att ett investeringsbolag köpte gården och en hel del mark i närområdet. Plötsligt jobbade hon på en gård med 150 000 hektar odlingsmark och 50 000 merinofår.
- Jag var anställd både som senior farmhand, leading farmhand och förman. Jag kände väl att jag i alla fall hade åstadkommit något när jag förra året ledde ett team bestående av fem såningsmaskiner, två sprutor samt lastbilschaufförer. Och bra gick det!
- Det är en hel del koordination för att allting ska fungera när man har 20 säsongsanställda och mycket som händer samtidigt.
- Jag är nöjd med beslutet att jobba lite mindre ett år och sedan se vad som händer. Jag trivdes också bra med att jobba på en stor gård med över 100 000 hektar odlat. Sådana gårdar har stora, moderna lantbruksmaskiner, man lär känna många människor och man har möjlighet att förtjäna väldigt bra i och med att arbetet aldrig tar slut.
Helt annorlunda utmaningar
Jordbruket i Australien är på många sätt annorlunda än jordbruken i Finland. Största skillnaden är storleken på både gårdar och maskiner. Sedan erbjuder Australien flora och fauna på sina utmaningar.
- Här finns väldigt mycket giftiga och farliga djur, till och med vissa fiskar är giftiga. I samband med jordbruk finns förstås en massa kängurun som gärna äter av grödorna och man måste vara lite försiktig att inte hundarna springer fram till dem eftersom det har vassa klor och stora kängurun kan skada en hund rejält, nämnder Kia som ett exempel.
Sedan är vintern något helt annat i Australien. I sydvästra Australien är vintrarna svala och våta, medan somrarna är torra och heta. Torkan är en stor utmaning för jordbruket och därför odlas mycket om vintern.
- Till skillnad från Finland regnar det väldigt lite här borta och man gör allt man kan för att hålla fukten i jorden. Ogräs sprutas mycket för att de inte ska suga åt sig av fukten och många har slutat med kultivering eftersom jorden torkar snabbare då.
Växtsäsongen är lång. Lite beroende på område sker sådden om hösten i april eller maj och tröskningen sker ofta runt november, vilket är slutet av våren i Australien. Under själva tröskandet är dagarna redan mycket varma och det finns alltid risk för eldsvådor.
- Heta maskindelar, till exempel en bäring som håller på att ge efter, i kombination med lite varma vindar samt halm och damm gör att det alltid finns en risk. Man måste därför alltid ha vatten på åkern så att man kan släcka eldsvådan så snabbt som möjligt
Lätt att hitta jobb
- Så länge man är under 30 kan man ansöka om ett working holiday visum vilket ger en möjlighet att resa och jobba i landet i ett år. Jobbar man inom jordbruk eller naturbruk finns möjligheter att förlänga visumet.
- Vare sig det är att plocka mangon, sortera meloner, arbeta på vingårdar, arbeta på djurgårdar med tusentals nötkreatur eller jobba inom växtodling. Det finns något för alla.