Läroavtalsutbildning hjälper företag vaska fram guldkornen
Läroavtalsutbildning hjälper företag vaska fram guldkornen
Vanlig skolgång intresserade inte Hangöbon Lucas Westerholm.
Istället studerar han till husbyggare på läroavtal hos lokala bygg- och snickeriföretaget Nyströms.
Efter att ha jobbat nästan hela sitt liv med dagvård och barn kom Pojobon Eva Lang för några år sedan till punkten där hon tröttnade.
– Största orsaken till att jag valde läroavtal är att det är lång väg mellan Hangö och Axxell i Karis. En annan orsak är att jag vill bli snabbare klar med studierna och komma ut i arbetslivet. Går allt som planerat får jag nu min examen i vår, vilket är tidigare än om jag skulle gå den vanliga vägen, säger Lucas Westerholm.
Bot mot arbetskraftsbrist
– Vi är ett växande företag med ständigt behov av utbildad arbetskraft. Eftersom vi nischat in oss på kvalitet lär vi gärna upp våra anställda själva för att få ett kunnande som passar vår verksamhet, säger Benjamin Fröberg som är ansvarig för företagets byggsida.
Vad önskar ni er av den studerande?
– Vi förväntar oss inte någon erfarenhet, däremot ska man brinna för branschen. Allt annat går att lära sig, men inte motivationen.
– Att vara på läroavtal är samma sak som att vara anställd. Man har samma rättigheter men också samma skyldigheter, samtidigt som man även har skola att sköta, säger Benjamin Fröberg.
Bra bredd
– För många 16-åringar skulle det säkert vara en stor omställning att stiga upp klockan 6 på morgonen för att hinna på jobb till klockan 7. Med Lucas har allting ändå fungerat bra. Han är noggrann och engagerad i det han gör. Största utmaningen med att ha underåriga på jobb är att de inte är bilburna, säger Benjamin Fröberg.
För tillfället har Nyströms en personalstyrka på 40–45 personer då man inkluderar långvariga underentreprenörer. Byggsidan kompletteras av snickerisidan med tillverkning av inredning såsom specialfönster, dörrar och trappor vilket gör att man kan erbjuda sina kunder olika helhetslösningar.
Under sin tid hos Nyströms har Lucas varit med om allt från att renovera stora gamla Hangövillor till att bygga stormpollare i hamnen.
Den stora bredden innebär att han förutom att samla på sig mycket erfarenhet också kunnat avlägga alla sina yrkesprov hos Nyströms. Han är nöjd.
– Jag tycker jag lär mig bra på det här sättet. Man får göra mera och ta mera ansvar än då man går i skola.
Framtidsinvestering
– Jag ser läroavtal som den bästa chansen att komma ut i arbetslivet och försäkra sig om en arbetsplats. När Lucas får sin examen kommer han att ha en tvåårig arbetserfarenhet att luta sig tillbaka på. För vår del betyder det att han inte behöver någon inlärning utan vi kan skicka ut honom på egna projekt på en gång. Det är en stor fördel, säger Benjamin Fröberg som även själv inlett sin karriär på läroavtal för att senare studera till byggmästare och numera vara delägare i företaget.
– Fördelarna är betydligt flera än nackdelarna. Genom att erbjuda möjlighet till läroavtal finns chansen att man snubblar över guldkorn som man annars kanske skulle ha missat. Från vår sida ser vi läroavtalen som en investering för framtiden.
Fakta
- Läroavtal är ett tidsbundet arbetsavtal mellan studerande, arbetsgivaren och utbildningsanordnaren. Studerande får en personlig utvecklingsplan som anpassas efter företagets behov och studierna leder till examen.
- Största delen av inlärningen sker på arbetsplatsen och kompletteras med närstudier. Antalet närstudiedagar beror på studerandens förkunskaper och utbildningens omfattning.
- Studerande får lön enligt branschens kollektivavtal och kan ansöka om studiesociala förmåner för de teoristudiedagar som lön inte utbetalas. Arbetstiden i ett läroavtal skall vara minst 25 h/v och arbetsuppgifterna som den studerande utför skall stöda målet för examen.
- Läroavtalet kan inledas när som helst på året beroende på när teoriutbildning finns tillgänglig. Läroavtalstiden varierar mellan 4 månader och 4 år.
- Genom läroavtal kan avläggas yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen och specialyrkesexamen.