Anläggningar
Anläggningar, odlingar och maskiner
Studerandes lärmiljöer är utspridda och kan variera från ett traditionellt klassrum till en traktorhytt, hästrygg eller ett skogsskifte.
Stallet och djurhusen
På skolområdet i Brusaby hittar du ett stall där skolan har tiotal egna hästar, stallet har totalt 28 boxplatser. På stallsområde har vi bland annat en manege, en 800 meter lång travbana och en derby plan som alla aktivt används i verksamheten.
I djurhuset bor våra gnagare, hardjur och reptiler och i lilla djurhuset bor bland annat skolans höns och intill lilla djurhuset hittar du åsnorna Vera & Vilja.
Vill du veta mer om djuren i Brusaby? Här kan du läsa mer: Djuren i Brusaby
Stallet
I stallet som är renoverat 2015 finns det plats för 28 hästar inne i stallet och 6 hästar i utestallet. I utestallet bor våra avelsston och övriga rid och travhästar som av olika skäl mår bättre där än inne i stallet.
Travbanan
Vi har en 800 meter lång träningstravbana på vilken travhästarna körs och tränas. Vi ordnar även så gott som årligen övningstravtävlingar med ca 10 starter på vår travbana. Banan kan också användas av utomstående hästar. Utöver träningen på travbanan tränas travhästarna även på rakbanan där man kör intervallträning.
Manege
I Brusaby finns två fullstora maneger. I manegerna tränar så väl skolans hästar som våra studerande i dressyr, hoppning, longering och tömkörning. Här ordnas det även ridtävlingar på olika nivå samt hästutställningar mm. Utöver ridträningen inne i manegen tränas och rids våra hästar även på utomhusridbanan och i terrängen.
Brusaby gård och Strömma
Brusaby och Strömma är Axxells undervisningsgårdar. De sköts av en driftschef, en traktorförare och två djurskötare och vi tar gärna emot praktikanter till gården. Gårdarnas areal består av 200 ha åker. Studerande deltar aktivt i arbete på gården, Norrgård där djurstallarna finns ligger ungefär 1,5 km från skolområdet.
Produktionsdjur
På Norrgård hittar du en modern djurhall där vi har ca. 40 kvigor samt ca.15 dikor med kalvar under vinterhalvåret. Under betessäsongen betar dikorna på strandbeten i Strömma.
Bland djuren på Norrgård hittar du kvigor i olika åldrar som växer till sig att bli mjölkkor. Före kalvningen flyttar de till en mjölkladugård där våra djurstuderande under sina studier kommer att träna sig på att mjölka.
Får
På Norrgård finns även 50 tackor, som årligen lammar. Fåren är av rasen kajanalandsfår. På gården jobbar också en vallhund, som hjälper med flyttningarna av djuren.
Smådjurshuset
För djurskötarutbildningen byggdes ett smådjurshus i Brusaby år 2006. I djurhuset finns den s k hund- och kattsidan samt den exotiska sidan. Hund- och kattsidan omfattar assistenthundsverksamhet [länk] och hittedjursverksamhet.
I den exotiska delen [länk] av djurhuset bor många arter av gnagare, reptiler och fåglar, t ex chinchillor, ormar och undulater. Telefonnumret till djurhuset är 029 001 7919.
Lilla djurhuset
En del av djurskötarutbildningens djur finns i det s k Lilla djurhuset, en halvkall utebyggnad. Där bor bl a våra getter, får och en del kaniner vintertid då de inte är utomhus.
Till djurutbildningen hör också våra två åsnor Vera och Vilja, som blivit lite av "kändisar" och maskotar för Brusaby.
Brusaby skog
Skolans skogsareal består av 120 ha skog. Skogen sköts till en stor del av våra studerande på skogsutbildningen.
Maskiner
Maskinparken på Brusaby gård utgörs av normala maskiner som krävs för skötsel av ett jordbruk. Traktorerna är främst av märket Valtra och finns i olika storlekar och årsmodeller från 1977 till 2017. Som tröska har vi en Claas Dominator -99.
Vårbruket kan ske enligt traditionella metoder med ytsladd, S-pinneharvning och vältkombisåmaskin eller med direktsådd om skiftet har blivit kultiverad på hösten. På Strömma gård testar vi dessutom olika metoder att hålla åkrarna gröna året om.
Vallodlingen sköts med slåtterkross och kombirundbalare. Den bogserade trädeskrossen används för putsning av betena samt reglering av skördetiden.
Växtproduktion
Växtproduktionen på Brusaby gård är konventionellt, vi odlar där sockerbetor och olika spannmålsarter samt oljeväxter och ärter. Största delen av skolans åkerareal på ca 160 ha används för foderproduktion (vall och fodersäd). Vallarna används till betesgång, hö- och ensilageproduktion.
På Strömma odlar vi ekologiskt, där har vi 44 ha. Till odlingsrotation hör tex. bondböna, havre och ensilage.
Skillnaden mellan konventionell och ekologisk odling är att kemiska bekämpningsmedel och -handelsgödselmedel inte används inom eko-odlingen. I stället nyttjar man naturens egna metoder såsom näringstillförsel med gödsel och baljväxter, ogräsbekämpning via växtföljd, bearbetning och rent utsäde.
På båda gårdarna tänker vi på naturens mångfald, bland annat med skyddszoner, strandbeten och olika blommande växter för viktiga insekter såsom bin, fjärilar och olika skalbaggar.
I samarbete med Finska Hushållningssällskapet bedrivs demonstrationsodlingar på skolan. Målet med dem har bland annat varit att prova olika odlingsmetoder samt nya sorter.