Axxell
Utbildningskatalogen
Händelser
<<  Augusti 14  >>
 Må  Tis  Ons  Tor  Fre  Lö  Sö 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Aktuellt - Pargas

Att handleda personer som behöver särskilt stöd (Pargas)

Att handleda barn, ungdomar eller vuxna som behöver särskilt stöd - en examensdel ur yrkesexamen för ledare för skolgång och morgon - och eftermiddagsverksamhet startar hösten 2012.

Mera information:


stod3

Hygienpass och Serveringspass vid Axxell Pargas!

VÅREN OCH SOMMAREN är i antågande! Och det är också kurserna för Hygienpass och Serveringspass vid Axxell Pargas! Så passa på att få ditt PASS! Mera information:

Hygienpass

Serveringspass

Hygien

I samarbete med Axxell Pargas kommer Pargas Kungörelser att ordna en recepttävling inför tidningens 100-årsjubileum.

Läsartävlingen som ordnas i samarbete med Axxell kommer att gå ut på att tre lag tävlar med sina recept på jubileumstårtor. I lagen ingår studerande från Axxell och recepten har de hittat på själva.

En jury kommer att medverka, men det är läsarnas åsikter som avgör med vilken tårta PK jubilerar – och när det är så dags får läsarna också smaka på den vinnande tårtan.

Vid Axxell Pargas studerar i dagens läge omkring 70 ungdomar på kock- och restauranglinjen. Vid linjen jobbar sex lärare och i medeltal får 15 kockar och 6 servitörer sina avgångsbetyg per år från skolan.

Utbildningarna är treåriga, med undantag för sådana studerande som har en annan (yrkes)utbildning i bakgrunden, då går studierna på två år.

 De som nu går på årskurs tre är de sista som går enligt gamla läroplanen, vilket gör att de har valt mellan storkök eller restaurang. Det valet görs inte längre inom nya läroplanen, vilket ger dem en bredare utbildning, förklarar Laaksonen.

Bland de studerande som medverkar i Pargas Kungörelsers lekfulla recepttävling finns såväl blivande storkökskockar (tredje årets studerande) som sådana som studerar första året enligt nya läroplanen.

Men i recepttävlingen är det inte antalet studieår som är avgörande, och vi kommer i våra reportage om tårttävlingen att tala om lag A, B och C .

Juryn bedömer både utseende och smak

Fem elever som representerar olika linjer vid Axxell Pargas bildar Pargas Kungörelsers jury i tårttävlingen. De har bedömt de tre tävlande kakorna på basen av utseende och smak.

Deras bedömning leder till en vinnare vad gäller utseende och en annan vinnare när det gäller smaken!

tartan1 tartan2

tartan3 tartan4

tartan5

Andra årets turismstuderande ordnade Design-temadag vid Axxell Pargas Pjukalavägen

Blivande producenter av resetjänster ordnade en mångsidig och rolig design-temadag den 2.2. med workshops vid Axxell Pargas i Pjukala. Evenemanget var som klippt och skuret att genomföras just nu, då ordet design ligger på allas läppar: Helsingfors är ju världens design-huvudstad detta år!

Deltagarna delades in i team som tävlade mot varandra under dagen. IPaden användes flitigt i en av workshoparna, då teamen skulle fotografera egna, fritt komponerade bilder kring temat design. I en annan workshop skulle man tillsammans i teamet måla ett konstverk med fingerfärger, i en workshop skulle man bekanta sig med dofter och i en skulle man duka ett festbord, så lunchen åts vid festligt dukade bord.

Artenomstuderande från Yrkeshögskolan Novia i Åbo deltog i evenemanget på eftermiddagen. Tillsammans gjorde man ett lapptäcke av tyg åt gudbarnet i Afrika, Tinashe. Tråd, knappar och annan rekvisita användes flitigt, och som avslutning på dagen utlystes en modeshow: En hurdan kreation kan man åstadkomma av ett vitt lakan?

Fazer-teamet vann första priset – en STOR ask Fazers chokladpraliner!

design1 design2

design3 design4 design5

design6 design7

Axxell Pargas, Vapparvägen håller öppet hus den 11.2.2012

Lördagen den 11 februari kl. 10-13 håller Axxell Pargas öppet hus vid Vapparvägen 4. Under dagen presenteras skolans verksamhet och utrymmen.

I programmet ingår rundvandringar på skolan och presentation av aktiviteter och studerandearbeten. Det är också möjligt att se på arbetsförevisningar, köpa produkter gjorda av studerande eller njuta av vårdbehandlingar.

Lunchserveringen har öppet och i övningsrestaurangen kan man avnjuta a la carte-rätter.

Varmt välkomna alla intresserade!

oppet_hus_2012

Färöisk reseafton och temalunch genomförs

Andra årets turismstuderande vid Axxell Pargas skaffar erfarenheter och knyter kontakter i branschen på uppdrag av turismföretag och förverkligar egen infopunkt

Pohjola Nordens gruppresa till Färöarna 4-10.6.2012 och Resebyrå Fortes svenskspråkiga rundresa till Kroatien 2-8.9.2012 marknadsförs i resebyråns skyltfönster som byggts upp av studerande.

DE SKAFFAR PRAKTISKT KUNNADNE I BRANSCHEN

resebyra

26.1. 2012 från kl 18-20.00 ordnas en reseafton om Färöarna för intresserade i Axxells utrymmen. Studerande är på plats och informerar under kvällen med fokus på natur och kultur, besvarar frågor om reseprogrammet samt står för kaffe och pajförsäljning. En liknande reseafton om Kroatien byggs upp senare under våren.

Vill man bekanta sig närmare med Färöarna ordnas en temalunch 31.1.2012 i Axxells övningsrestaurang kl 11.00-14.00. En trerätters lunch serveras för 9 €

Under lunchen kan man även bekanta sig med infopunkten som studerande förverkligat i angränsning till övningsrestaurangen och få mera information och material om resorna. Från infopunkten fås också buss, båt och tågtidtabeller samt resebroschyrer

affisch