Back

Tre Axxellare tävlar i Vuoden Koru

Tre Axxellare tävlar i Vuoden Koru

Tre Axxellare tävlar i Vuoden Koru

Tre Axxellare tävlar i Vuoden Koru

Just nu pågår finalen i smyckestävlingen Vuoden Koru. Hela tre bidrag i finalen är gjorda av tidigare och nuvarande Axxellstuderande. Två är guldsmeder som redan tagit sin examen och en tävlande studerar till guldsmed i Axxell just nu.

Ralph Granroth studerar i Axxell just nu. Han tävlar med smyckekollektionen ”Das Lotus”. Han har inspirerats av naturen och lotusblommans symbolik, nämligen vägen från mörker till ljus. Målet var att skapa smycken som är festligare än vardagssmycken.

Katja Luukkonen blev färdig artesan i Axxell i juni. Hon tävlar med smyckekollektionen ”Juicy by nature”. Hon fick sin inspiration medan hon studerade i Axxell och fick i uppdrag att designa ett smycke av en frukt. På hennes lott föll granatäpple som visade sig ha mångsidiga former för en smyckekollektion.

Saara Kinnunen tog sin examen redan 2021, och har fortsatt studera och avlagt yrkesexamensdelen produktplanering i Axxell under fjolåret. Hon tävlar med smyckesskollektionen ”Rantapolulla”. Kollektionen är en berättelse om skönheten i den finska naturen och dess dolda charm. Speciellt gräslökens livscykel har inspirerat Saara.

Du kan se smyckena på Suomen Kello- ja korumuseo Kruunus utställning fram tills 21.1.2024. Finalen avgörs på Bröllopsmässan i Lempäälä 27.1.2024.

Om du vill rösta på ett smycke i tävlingen kan du göra det fram till 27.1, mer information om hur det går till finns på arrangörens sida: Vuoden koru • Jules & Beryl (julesandberyl.fi) . Där hittar du också längre beskrivningar av smyckekollektionerna (på finska).

Fotograf/Kuvaaja: Juels & Beryl / Ellina Noronen

Saara Kinnunen: Rantapolulla
Katja Luukkonen: Juicy by Nature
Ralf Granroth: Das Lotus

News