Axxell startar ny barberar- och frisörutbildning för vuxna – Hangöfrisör tipsar att det finns kundunderlag

I våras träffades nio frisörer i Axxell som tog sin examen i Västra Nylands Yrkesskola för 30 år sedan. VNY är en av flera skolor som senare blev Axxell, därför ville studiekamraterna träffas i Axxells utrymmen där nya frisörer utbildas.

De tyckte det var kul att se hur våra undervisningsutrymmen ser ut i dag, säger Martina Romberg som är lärare och som visade runt besökarna.

En av frisörerna är Pia Kauppinen som har frisörsalongen Pias Hårgalleri i Hangö.

Mitt jobb är fortfarande lika roligt efter 30 år i branschen. Det är nog tack vare skapandet, det är ett kreativt jobb. Sedan kundbetjäningen, det är roligt att jobba med människor.

Under träffen diskuterades band annat bristen på frisörer i just Hangö.

Medelåldern på frisörer är ganska hög i Hangö. Den äldsta är 70 och flera närmar sig 70 inom ett par år. Det finns kundunderlag så det räcker året om för fler frisörer än det finns nu.

Ny utbildning för vuxna startar snart

Just nu går inga Hangöbor på frisörutbildningen i Axxell, men snart startar en ny frisör- och barberarutbildning som riktar sig till vuxna. Då kan man bli frisör, barberare eller både och. Är du redan frisör kan du också komplettera ditt kunnande och bara gå den nya examensdelen barberare.

Studierna ordnas i flerform, vilket innebär att det endast är närstudier ett par dagar i veckan. Resten sker på distans och på en arbetsplats i branschen. Flerform passar speciellt för vuxna studerande som jobbar samtidigt som de studerar.

Jag känner flera vuxna som i tiderna funderade på att söka till frisör, men inte gjorde det. Det harmar dem ännu att de inte gjorde det. Nu har de sin chans!

Pia tror det är bra att Axxell erbjuder frisörutbildningen i en form som passar vuxnas vardag.

Av de unga som studerar till frisör så är det flera som inte vill stanna i branschen eftersom de upplever att det är jobbigt eller svårt att bli företagare. Som vuxen är du mer mogen och kanske redo att ta det steget.

Företagande behöver inte vara svårt

Vill man bli företagare i frisörbranschen behöver man inte nödvändigtvis satsa mycket egna pengar på en gång. Det finns olika lösningar att starta eget utan att skaffa all utrustning direkt.

Det är vanligt att man hyr en stol i en redan etablerad salong. Man kan också betala en del av vinsten till salongägaren mot att man får använda av salongens produkter och utrustning.

Det gör att utgifterna i företaget är enkla att förutse.

Det gör att man inte måste binda upp egna pengar i företaget genast. Det är ett sätt att mjukstarta, sedan kan man välja att köpa egna produkter eller till och med satsa i en egen salong.

Flera fördelar med branschen

Pia tar gärna emot studerande som behöver en plats för utbildningsavtal (praktikplats).

Jag vill gärna ge en positiv men realistisk bild av branschen.

Pia räknar upp flera fördelar med frisörbranschen.

Vårt yrke kan inte slukas upp av näthandeln. Håret kommer alltid att växa på folk, så behovet av frisörer försvinner inte heller. Sedan är det enkelt att förutse inkomster eftersom frisörtider ofta bokas med regelbundna intervaller av stamkunder.

Förstås är man också bunden som företagare, speciellt i början. Men man får också själv bestämma hur mycket ledigt man har råd med.

I Hangö ser Pia också att det finns mycket outnyttjad potential på marknaden för en kreativ företagare.

En trend är brudkamningar om sommaren. Bruden och näbbarna vill gärna att man kommer till hotellet och gör kamningen. Det är inte något jag erbjuder, min salong är så nära alla hotell ändå, men det finns en marknad för någon som vill.

Sen såg jag en barberarsalong i Åbo som var kombinerad whiskybar. Det finns många olika tjänster man kan kombinera med frisörtjänsterna som inte nödvändigtvis tar mycket tid från den egentliga verksamheten.

Mera information och ansökan till utbildningen Barberare / Frisör