Oförglömliga internationella studier i Axxell!
Alla Axxell-studerande som gjort sin inlärning i arbete-period utomlands är överens. Tiden gick för fort! Oberoende om de var 8 eller 12 veckor utomlands så hade de stannat längre om möjlighet funnits.
Att genomföra internationella utbyten vid Axxell är förvånansvärt enkelt idag om man ser på de praktiska och ekonomiska arrangemangen. Via olika utbytesprojekt ansöker man om ett stipendium som täcker kostnaderna för boendeoch resor. Tack vare Axxells internationella samarbete finns det kontaktpersoner runt om i Europa som hjälper till med att hitta ett praktikställe, boende och hjälper också till med annat som man kan behöva. Studerande får all hjälp och handledning både på plats samt på distans från lärarna i Axxell.
– Vi sätter mycket tid på att hitta lämpliga platser för våra studerande. De får ge tre önskemål på länder men man får också hitta sin plats själv. Vi har haft studerande som varit i Tanzania och Argentina på eget initiativ, berättar Karin Wernér som är kontaktperson för internationella utbyten för studerande i Raseborg och Överby samt lektor i engelska.

Att delta i internationella utbyten är frivilligt.
– Det är en fantastisk chans att komma ut i världen! Det ger input och inspiration samtidigt som det också är ett sätt att karriärplanera, det väger tungt på CV:n och visar att man är modig. Vi hjälper våra studerande att satsa på framtiden, säger Linda Glasberg-Lindholm som är kontaktperson för internationella utbyten för studerande i Åboland samt utbildningsledare för turism.
Studerande gör ett språktest innan de åker och efter att de kommit hem.
–Skillnaden är stor! Samtidigt ser man hur de vuxit till sig och stärkt sitt självförtroende, säger Karin Wernér.
Snorkling och delfiner
Sofie Kämpe från Ekenäs studerar tredje året turism i Åbo och blir utexaminerad i april. Hon var åtta veckor på Fuerteventura ifjol på ett aktivitetsföretag och hjälpte till med alltfrån båt- och snorklingsutfärder och delfinsafari för turister och som så kallad inkastare till företaget.
– I början var jag inte så högljudd då jag skulle ropa in kunderna på gatan men efter några veckor redan så stod man nästan och skrek. Det är något helt annat att sälja i Spanien och sälja hemma, berättar hon med ett skratt.
Kunderna var främst från nordiska länder och Sofies språkkunskaper var till stor nytta.
– Min chef talade bara spanska.Jag kunde nästan ingen spanska alls då jag åkte men klarar mig riktigt bra nu.
Axxell hjälpte till med hela processen och hon bodde i ett hus med flera andra internationella ungdomar.
– Ta chansen att göra allt du kan både på jobb och fritid. Var öppen för allt och testa nya saker. Det är en fantastisk chans, säger Sofie.
Personlig utveckling
Konditor Christine Djupsjöfrån Ingå minns sin vistelse i Chichester i England 2014 med värme.
– Jag jobbade i ett café som serverade English breakfast och lunch. Det var en fantastisk mat- och kulturupplevelse! Innan tvekade jag och var lite orolig hur jag skulle klara mig men jag fick så mycket stöd av lärarna. Då jag äntligen var där ville jag ju inte heller komma hem, så bra trivdes jag, säger Christine med ett skratt.
Hon bodde på ett collegeinternat med många nationaliteter.
– Jag fick vänner från hela världen! Jobbet innebar lämpligt med ansvar och jag blev öppnare som person och min engelska förbättrades otroligt mycket. Målet är att åka tillbaka, jag kände mig så hemma där.
– Det bästa med utbytena är att studerande är tvungna att gå utanför sin bekvämlighetszon och då utvecklas de som mest, säger Karin.
Datanomstuderande Robin Eklund från Ekenäs är som bäst mitt inne i äventyret i Edinburgh i Skottland. Han har fått plats på en organisation som är specialiserad på animationer.
– Edinburgh var mitt enda alternativ och jag är tacksam att Axxell hade samarbetspartners där. Jag har stora förväntningarpå att få lära mig mycket nytt. Drömjobbet är ju att hålla på med det här, säger Robin.
Sagt om internationella utbyten
Internationell verksamhet i Axxell
Axxell satsar och är aktiv inom internationell verksamhet främst inom Europa. Axxell har en internationell strategi och en internationell utvecklingsplan som revideras regelbundet och som baserar sig på Axxells Mission, Vision och Värderingar. Axxells internationella verksamhet baserar sig på följande värderingar: Engagemang, Hållbar utveckling, Jämlikhet, Mångsidighet och Samarbetsvilja.
Axxell deltar i olika internationella projekt, t.ex. mobilitets och utvecklingsprojekt. Axxell är även medlem i EFVET nätverket (EFVET = European Forum of Technical and Vocational Education and Training). Den internationella verksamheten består av:
- Personal och studerandeutbyten
- Internationella projekt
- Samarbete ned arbetslivet, organisationer och samfund
- Fortbildningar
- Temadagar
- Övrig verksamhet som utvecklingen av den internationella verksamheten ger upphov till
Aktuellt inom internationell verksamhet
Läs mera om aktuella ansökningstider på studerandeportalen
Axxell skickade 48 studerande till Europa på utbildning på arbetsplats under läsåren 2016 – 2017 och 2017 – 2018
Erasmus+ KA1 projektet LearnMob2 möjliggjorde att 48 studerande (både ungdomar och vuxna) från olika branscher kunde delta i utbyten till Danmark, Island, Norge, Spanien, Storbritannien och Tyskland.
Sammanfattning av projektet:
Alla mottagande organisationer var bekanta med Axxell sedan tidigare vilket underlättade samarbetet och kommunikationen. I LearnMob2 deltog ungdoms- och vuxenstuderande vid den grundläggande, yrkes- & specialyrkesutbildningen under läsåren 2016-2017 & 2017-2018. I förverkligandet av utbytena strävade vi i internationella gruppen efter jämlikhet vad gäller internationella utbyten och gav därmed även studerande med färre möjligheter samt vuxenstuderande vid yrkes- &specialyrkesutbildningen möjlighet att delta i utbyten. För att höja jämlikheten uppmuntrades varje enhet/bransch att skicka deltagare på utbyten. Vid valet av stipendiater valdes de som vi ansåg att gagnades mest av utbytet.
Resultat/nytta av utbytena för deltagarna samt för skolan / arbetslivet:
- Stöd för kunskapsmässig och personlig utveckling och bättre självkännedom/-förtroende
- Ökad studiemotivation och tydligare målsättning för studierna och karriären
- Större förmåga att arbeta i en främmande arbetsmiljö samt att anpassa sig till nya situationer
- Ökad tolerans och flexibilitet samt bättre initiativtagningsförmåga
- Ökad internationalisering på hemmaplan
- Tillgång till allt fler arbetstagare som är flexibla, toleranta, kunniga och öppna för nya utmaningar
Studerandeutbytena fortsätter under läsåren 2018 – 2019 och 2019 – 2020 inom ramen av LearnMob3-projektet.
Läs våra studerandes bloggar från sin inlärning i arbete utomlands:
William Bäckman, Albin Ljungqvist, Erik Nordman och Anton Paasonen, alla datanomstuderande, gör sin pratik på Malta. Här kan du följa med deras vlogg på Youtube https://youtu.be/8gHvn1B-FZc
Jean Lindén som studerar till målare som vuxen gör sin praktikperiod på Malta i september 2019. Läs hans blogg här: https://malapamalta.wordpress.com/
Aurelia Aminoff (blivande trädgårdsmästare) gjorde sin utlandspraktik i Nantes i Frankrike. Läs hennes rapport här
Isabella Miettinen (textilartesan) gjorde sin praktik i Frankrike. Läs hennes rapport här
Elin Sigfridsson, frisörstuderande vloggade från Stockholm i december-januari 2019, här kan du se alla hennes inlägg: https://www.youtube.com/playlist?list=PLRRAPUaAzm1pm_5iD_NZtIXVFQreo_Tu4
Flera merkonomstuderande gör sin inlärning i arbete på olika håll i Malta. Här kan du läsa deras bloggar:
Madelene Löfberg: https://nouw.com/madelenelofberg
Thea Nordling: https://nouw.com/theanordlingg
Simon Byman: https://nouw.com/simonbyman
Alexandra Pettersson, närvårdarstuderande, gör sin sista praktik i Oppdal, Norge: https://nouw.com/alexandralinnea/category/erasmus
Melinda Salminen, även hon närvårdarstuderande, är på praktik i Malta: https://malta19.home.blog/
Rode Ede, merkonomstuderande gjorde sin praktik i Berlin i maj 2018: https://praktikb.wordpress.com/
Merkonomstuderande Mikael Nyberg gjorde sin praktik i Ålborg i Danmark och har skrivit en utförlig rapport från sin tid i Danmark
Merkonomstuderande Marianne Rehn har varit på inlärning i arbete-period i Zaragoza i Spanien, hennes blogg hittar du här https://nouw.com/zaragoza/
Pågående internationella projekt
Amoove21
Huvudgenomförare:
Stiching Clusius College (Nederländerna)
Projektpartners:![]()
Axxell
Skjetlein Videregaende Skole (Norge)
Stiching Nordwin College (Nederländerna)
Munkagårdsymnasiet (Sverige)
Projekttid:
1.12.2019 - 31.5.2022
Projektfinansiering:
Erasmus+
Projektet i ett nötskal:
Är du intresserad av att veta mera?
Kontakta Tanja Halttunen, 044 739 7651, tanja.halttunen@axxell.fi
LearnMob4
Huvudgenomförare:
Axxell
Projektpartners:![]()
Oppdal videregående skole (Norge)
SOSU Nord (Danmark)
Stichting Clusius College (Nederländerna)
Bridgewater and Taunton College (Storbritannien)
The Placement Factory limited (Storbritannien)
Göteborg Stad utbildning Studium (Sverige)
Stiker Global Services (Spanien)
Skjetlein vgs. (Norge)
Galway Technical Institute (Irland)
Dialogue Diversity Unipessoal Lda (Portugal)
Accademia Europea Di Firenze (Italien)
IZI Ltd (Malta)
Cometa Formazione Societa Cooperativa Sociale (Italien)
Next Uddannelse København (Danmark)
Het Idee (Nederländerna)
Projekttid:
1.8.2019 - 31.7.2022
Projektfinansiering:
Erasmus+
Projektet i ett nötskal:
Studerandeutbytena kommer att bestå av korta utbyten (2-3) veckor, 4-9 veckor ”långa” utbyten och Erasmus+ Pro utbyten som varar upp till 6 månader. Syftet med utbytena är att ge studeranden möjlighet att öka sina ”soft skills” samt få arbetslivserfarenhet i ett främmande land. Vid val av deltagare är fokus på vad studeranden har för nytta av utbytet, hur utbytet gagnar de studerandes personliga och yrkesmässiga utveckling.
Personal inom Axxell som ges möjlighet att delta i en LearnMob4 rörlighet är personal som på något sätt är inkopplade i studerandeutbyten, till exempel handledande lärare, assistenter, examenshandledare och internationella kontaktpersoner. Målsättningarna med personalutbytena är bland annat att öka personalens kulturella medvetenhet och kompetens, utveckling av ”soft skills” samt att göra dem bättre rustade för att handleda och stöda studeranden som kommer att delta i internationella utbyten till/från Axxell i framtiden. Syftet är även att göra dem medvetna om att fastän yrkesutbildningen förverkligas olika i alla europeiska länder, ligger fokus alltid i att utveckla och fördjupa studerandens färdigheter, kunskaper och kompetenser inom ramen av yrkesutbildningen.
Är du intresserad av att veta mera?
Kontakta den internationella gruppen via mail: international@axxell.fi
Osista kokonaisuuksiksi – asiantuntijuus vahvuutena (OSAAVA)
Liikkuvuustuen saaja:
Axxell
Projektiaika:![]()
1.6.2020 - 31.5.2022
Projektirahoitus:
Erasmus+
Projektin tavoite:
Tämän OSAAVA-hankkeen tarkoituksena on vastata kotoutumiskoulutuksen kehittämistarpeisiin ja tutustua muualla kehitettyihin hyviin käytäntöihin erityisesti 2020-luvun näkökulmasta; painopisteitä ovat muuan muassa digitaalisuus, osallisuus, yhteistyö, tehokkuus ja jatkuva oppiminen.
OSAAVA -hankkeen kohteet ovat eurooppalaisia oppilaitoksia ja hanketoimijoita. Liikkuvuudet ovat job shadowing -liikkuvuuksia ja niille osallistuu aina kolme kouluttajaa. Hankkeessa toteutetaan ensin kielitaidon arviointiin, hitaan polun oppimiseen ja uraohjaukseen kohdistuvat liikkuvuudet. Kiinnostuksen kohteena ovat metodien ja didaktiikan lisäksi mallit, jotka hyödyntävät esimerkiksi mobiililaitteita, oppimisalustoja, puheohjausta jne. Tämän jälkeen toteutetaan liikkuvuudet, jotka kohdistuvat peruspolun oppijoihin ja työelämäyhteistyöhön.
Tavoitteena on tutustua käytänteisiin, joiden avulla mm korkeasti koulutettujen peruspolun opiskelijoiden opetusta voitaisiin kehittää ja opetusta eriyttää esim digitaalisin keinoin. Liikkuvuuden tarkoituksena on myös saada tietoa, miten työelämäyhteistyötä on kehitetty toimivaksi limittäin teoriakoulutuksen kanssa. Tässäkin yhtenä tulokulmana on digitaalisuuden hyödyntäminen sekä oppilaitosten ja työpaikkojen välisen yhteistyön kekseliäät ratkaisut.
Hankkeen aikana opitut metodit, työkalut ja käytänteet mukautetaan kotoutumiskoulutuksen prosesseihin sopiviksi yhteistyössä opettajatiimin kanssa ja otetaan käytäntöön kotoutumiskoulutuksen ja muun maahanmuuttajille tarjottavan koulutuksen toteutuksessa. Tarkoituksena on jakaa tietoa hyvistä käytänteistä käyttöönotettavaksi myös muille toimijoille ja kehittää näin kotoutumiskoulutusta laajemminkin.
Kaipaatko lisätietoja?
Yhteyshenkilönä toimii Tanja Sandberg, 044 739 7839, tanja.sandberg@axxell.fi
Vertaistukea arviointiin Euroopasta
Pääkoordinaattori:
Careeria
Projektipartnerit:![]()
Testipiste (Axxell)
Projektiaika:
1.8.2018 - 30.11.2020
Projektirahoitus:
Erasmus+
Projektin tavoite:
Henkilöstön ohjausosaamista parannetaan, jotta pystymme kartoittamaan asiakkaittemme tarpeita yhä paremmin ja ohjaamaan heitä tehokkaammin tavoitteidensa mukaisiin koulutuksiin tarkoituksenmukaisin menetelmin. Tarvitsemme tietoa ja kokemuksia muiden maiden vastaavien toimijoiden käytännöistä.
Henkilöstön testinlaadintaan liittyvää asiantuntijuutta lisätään, jotta testejämme voidaan kehittää erilaisten kohderyhmien tarpeisiin ja testien laatua voidaan ylläpitää. Tarvitsemme tietoa uusimmista teorioista ja tutkimuksista sekä konkreettisia vinkkejä ja ideoita testitehtävien laatimiseen. Ennen kaikkea haluamme jatkaa ja syventää eurooppalaista yhteistyötä sekä saada vertaistukea ja verkostoja.
Henkilöstön osaamista oppimista tukevasta arvioinnista ja opiskelijan osallistamisesta arviointiin syvennetään, jotta saadaan uusia työkaluja koulutuksen aikana tapahtuvaan arviointiin ja jotta opiskelijat ymmärtäisivät paremmin arvioinnin tarkoituksen. Tarvitsemme kokemuksia ja tutkittua tietoa aiheesta, jotta voimme vastata opettajien arviointikoulutustarpeeseen.
Kaipaatko lisätietoja?
Yhteyshenkilönä toimii Elina Tuomikoski, 044 739 7854, elina.tuomikoski@axxell.fi
DIDO - Dropping in the drop-outs
Huvudgenomförare
CVO Antwerpen (Belgien)
Projektpartners
Axxell Utbildning Ab (Finland)
Stiching ROC West-Brabant (Nederländerna)
AidLearn (Portugal)
HF & VUC FYN Ringen (Danmark)
Richard-Riemerschmid-Berufskolleg (Tyskland)
Projekttid
1.10.2017 - 30.9.2020
Projektfinansiering
Erasmus+ KA2
Projektets mål
- Analysera och jämförade vanligaste orsakerna för varför unga vuxna hoppar av studierna
- Utbyta goda modeller som hindrar att unga vuxna avbryter sina studier samt hur man bäst handleder studeranden som är i risk att avbryta sina studier
- Utveckla konkreta redskap som möjliggör att man snabbare kan upptäcka och inflika när en ung vuxen är i risk för att avbryta sina studier
- Skapa en samling av checklistor, att-göra-listor, förslag på handlingar som gör att antalet unga vuxna som avbryter sina studier minskar.
- Skapa metoder för att stöda samarbetet mellan ett nätverk som består t.ex. av examenshandledare, studiehandledare, lärare mm utgående från ett Europeiskt koncept
Är du intresserad av att vera mera?
Kontaktperson inom Axxell: Tanja Halttunen, tfn 044 739 7351, fornamn.efternamn@axxell.fi
VET@work
VET@work (2018-1-FI01-KA202-047198) är ett Erasmus+ finansierat utvecklings (KA2) projekt som strävar efter att förstärka samarbetet mellan yrkesutbildningen och arbetslivet. I projektet samarbetar såväl arbetslivets representanter och representanter från yrkesutbildningen från 5 europeiska länder.
Projekttid: 1.9.2018 – 31.8.2021
Projektets målsättningar är att:
- Förbättra samarbetet mellan yrkesutbildningen och arbetslivet genom att skapa en handbok som består goda samarbetsmodeller mellan arbetslivet och yrkesutbildningen
- Genom samarbete med arbetslivet skapa möjligheter för nya innovativa undervisningsmetoder och pedagogiska modeller inom/för yrkesutbildningen
- Dela erfarenheter och klargöra goda modeller för pedagogiskt samarbete mellan arbetslivet och yrkesutbildningen
- Skapa en elektronisk handbok som möjliggör implementeringen av 12 olika pedagogiska samarbetsmodeller mellan arbetslivet och yrkesutbildningen
Förväntade resultat:
Inom ramen av VET@work kommer det att skapas en online handbok som består av 12 olika pedagogiska modeller för samarbete mellan yrkesutbildare och arbetslivet. Handboken kommer att ge praktiska råd och förslag hur implementera dessa modeller. Målet med handboken är att:
Förstärka samarbetet mellan arbetslivet och yrkesutbildningen när det gäller utvecklingen av pedagogiska modeller
- Öka möjligheten att utbilda studeranden med de kunskaper/kompetenser som arbetslivet behöver
- Göra steget från yrkesutbildningen till arbetslivet smidigare
- Öka kvaliteten på yrkesutbildningen
- Öka förståelsen för olika samarbetsmodeller mellan arbetslivet och yrkesutbildningen
Axxells koordinerar projektet. Övriga deltagande organisationer är:
- Raseborgs stad, Finland
- Broadshoulders Ltd, Storbritannien
- Verkmenntaskólinn á Akureyri, Island
- Harsnyrtistofan Medulla, Island
- Het Idee, Nederländerna
- Stichting Welzijn Lelystad, Nederländerna
- Nantes Terre Atlantique, Frankrike
Mera information om projektet finns på projektets hemsida: https://thalttun.wixsite.com/vetatwork
Idékick (Erasmus+)
Idékick är ett av Utbildningsstyrelsen finansierat Erasmus+ KA1 projekt. Projektet påbörjades 1.6.2017 och slutar 31.5.2019. Idekick förverkligas i form av studiebesök för arbetsgrupper bestående av arbetslivets representanter och Axxells personal. Längden på utbytet är totalt fem dagar (mån-fre).
Projektets målsättningar är att:
- ge personalen ökade färdigheter i att samarbeta i en mångkulturell gemenskap och öka personalens förmåga att handleda studeranden som deltar i internationella utbyten
- implementera innovativa pedagogiska modeller som höjer kvaliteten av yrkesutbildning
- öka antalet personer som kan stöda studerande som deltar i internationella utbyten
- fördjupa och förbättra samarbetet med arbetslivet samt öka arbetslivets beredskap att handleda studeranden som kommer på internationella utbyten
Deadlines för ansökan om utbyten är: 28.9.2018
Ansökningsblanketten samt mera information om utbytena fås via international@axxell.fi