Axxells studerande och Micke Björklund kockar 8 rätters meny på Åminnegård 

Ett av Axxells samarbeten med restaurangbranschen är kvällar där Axxells studerande kockar i en lokal retaurang. I april ställer sig Axxells masterchef studerande i Åminnegårds kök för en kväll.  

I Axxells utbildningskök i Karis blandar sig dofter från åtta olika rätter. Studerande som går Axxells kockutbildning lägger sista handen vid en avsmakningsmeny som ska serveras på restaurang Åminnegård i Pojo. 

—Det här är träning, men det är också på riktigt i dag eftersom restaurang- och kökschefen kommer för att provsmaka, säger Thomas Landén som är kock-lärare. 

20 april gäller det. Då ställer sig alla 14 vuxenstuderande Åminnegårds kök och tillreder en 8 rätters middag för 80 gäster. Det är 720 portioner som ska ut på 2–3 timmar.  

—Det här är ett samarbete med arbetslivet som är en positiv erfarenhet för både studerande och restaurangen, säger Thomas. 

Får erfarenhet i restaurangkök 

Det här är tredje gången Axxell kör konceptet att tillreda en meny i en restaurang.  

Temat för menyn har studerande valt själva. De har också spånat fram rätterna, med idéer och tips från både Thomas, kökschef Kenneth Löfberg och Micke Björklund.  

—Ordspråket att många kockar blir ingen soppa stämmer inte, snarare är det att många kockar blir utsökt soppa, säger Kenneth. 

Lukas Utter håller på att förbereda en av förrätterna, pilgrimsmusslor och blomkålspuré med rökt smör.  

Det gäller att ha het panna, lite matfett och vara varsam med pilgrimsmusslorna. De ska vara kort tid i pannan, säger Lukas.  

Han ser fram emot kvällen då 8 rätters menyn ska tillredas och serveras.  

—Vi har tränat nu så rätterna sitter i huvudet. Jag är lite nervös, men konceptet är bra. Jag gillar att vi inte bara tränar i utbildningsköket utan får erfarenhet i restaurangen också.  

Hans favoriträtt på menyn, om han måste välja en, är långmörad lammnacke med brynt märgbenssmör och svartvitlöktimjansky och potatisterrine el strudel.  

—Det är så bra kött och det är en välkomponerad rätt.   

Studerande får visa vad de går för 

Kenneth gillar också konceptet. 

—Det visar samarbete med skolan och studerande får göra mat åt relativt krävande kunder. Klarar man sig på Åmminegård så klarar man sig var som helst.  

Han och restaurangchefen Cecilia Uusimäki är på plats för att smaka på rätterna och hitta vin som funkar med dem. Cecilia är dessutom Axxell alumn, hon blev klar kock från Axxell 2017 och har sedan jobbat och utbildat sig vidare till restonom.  

—Som studerande tyckte jag själv det var roligast att göra mat åt kunder, så det är kul att som restaurangchef få erbjuda studerande det som var roligast med studierna.  

I rask takt kommer rätterna från köket. Cecilia och Kenneth smakar och funderar. Några finjusteringar blir det, men i det stora hela är de nöjda och studerande får beröm när allt är provsmakat.