Jonathan bytte teater till mylla

Många vuxna som studerar i Axxell är branschbytare som vill ha en ny livsstil. Jonathan Fogelholm som studerar till trädgårdsmästare efter en karriär i scenkonst.

I Axxell Överby surrar det av aktivitet i parken om hösten. Häckar trimmas, gräs ska slås, och parken ska sättas i ordning inför vintern.

I utkanten av parken mot ringtrean håller första årets studerande på att lära sig använda en trimmer på rätt sätt. Jonathan Fogelholm är en av dem.

Under promenaden till nästa praktiska undervisningsmoment berättar han att han alltid har varit intresserad av naturen och växtodling.

– Nu ville jag sätta mig in i det. Jag är speciellt intresserad av produktionssidan som har att göra med mat.

Både studierna och branschen är väldigt praktiska, man jobbar med hela kroppen. Det är något som Jonathan uppskattar.

– Jag uppskattar att syssla med det praktiska och jordnära, jag uppskattar naturen.

Jonathan har märkt att en stor del av de som studerar verkar vara branschbytare, vilket han också är själv. Jonathan jobbade med kultur och scenkonst före han började studera.

– Jag har gått från en mycket intensiv vardag till en något lugnare.

Intresset att jobba i trädgårdsbranschen har funnits länge, men världsläget med krig, torka och klimatkris sporrade till att ta steget att söka sig till trädgårdsmästarlinjen.

– Jag tror det kommer att ske riktigt stora förändringar inom branschen. Dels på grund av generationsskifte, dels på grund av de lösningar jordbruk kan erbjuda klimatkrisen.

Jonathan tror att smarta klimatlösningar kan få finansiering i framtiden.

– Jag tror att de nuvarande utmaningarna kommer att leda till att Finland blir mer och mer självförsörjande. Så det här är en bransch som det kommer att ske mycket utveckling i.

Under hösten hoppas Jonathan på att köpa en tomt och på lång sikt flytta dit för att verka inom branschen på tomten.