När ytorna i egna huset tog slut utbildade Anna sig till målare 

Medan Anna renoverade hemma drömde hon om att få måla och tapetsera varje dag. Hon insåg att det är möjligt om hon utbildar sig till målare. Nu har hon sitt drömyrke och får förvekliga vackra ytor i jobbet. 

I en arbetsbarack ute på en åker i Sjundeå håller Anna Grönberg på att sätta upp en tapet. Hon kollar så mönstret passar mot tapeten som redan är uppe och klistrar sedan snabbt och effektivt upp andra tapetvåden.  

—Jag är en visuell person som tycker om att se på vackra saker. Att vara med och skapa det vackra själv ger tillfredsställelse, att se resultatet när arbetet är klart, säger hon. 

Hon är pinfärsk målare som nyss fått sin examen från Axxell i hand. Hon startade upp sitt målarföretag GrAnna Ytor redan under slutet av studietiden och jobben rullar in i en betryggande takt. Det är delvis tack vare att hon fått värdefulla kontakter under studietiden.  

—Jag var bland annat på praktik hos ett företag i Kyrkslätt och vi har fortsatt samarbeta sedan dess.  

Genom det företaget har hon sedan fått kontakt till fler företag som hon samarbetar med.  

—Det blir en snöbollseffekt. Under utbildningen får man en bra chans att få jobb om man själv är ivrig och gör ett bra jobb. Jag tror flera studerande får jobb i branschen via sina praktikplatser.  

Utbildningen var bästa två åren på länge 

Annas intresse för branschen började med att hon fixade alla ytor i hemmet. När hon var klar gjorde hon om dem.  

—Ytorna hemma tog slut! Och jag kände att det inte är hållbart att göra om dem en gång till. 

Hon köpte en investeringsbostad och fixade ytorna i den.  

—När jag tapetserade den tänkte jag att det skulle vara kul att bara göra det här varje dag och det kan man ju.  

Efter det sökte Anna till Axxells målarutbildning.  

—Det är de bästa två åren på länge!  

På plats i Axxells målarsal har Anna fått lära sig olika tekniker.  

—Sedan har vi varit runtom i Karis på olika byggplatser och hem till folk för att tapetsera. Då vill man såklart göra ett gott jobb i och med att det är någons hem. Det kändes bra att göra jobbet på riktigt i stället för på en skiva som man river ner igen.  

I Karis finns ett rum att öva sig på före man åker ut och gör jobbet på riktigt.  

—Då ser läraren hur man jobbar och vad man måste få höra för att göra jobbet rätt.  

Anna är mycket nöjd med målarläraren Thomas Lindbergs attityd. På hennes klass varierade studerandes tidigare erfarenheter, men det gjorde inget. 

—Man vågade ställa dumma frågor. För att själv komma över känslan att man ställer en dum fråga måste läraren vara sådan som inger förtroende.  

Hon gick också en företagarkurs i Axxell för att få i gång sitt företag. Under kursen fick hon en klar företagsidé och har pappren klara för att söka olika bidrag.  

—Företagarkursen var helt super! Läraren Mats Lindberg var jätteinspirerande och det smittade av sig. Han kunde kasta upp bollen lite i luften och sen fick man själv tänka vidare, det tycker jag om.  

Vill lära sig ännu mer 

Annas framtidsplaner är att få företaget ordentligt i rullning, men hon drömmer redan om kurser i traditionsby