Utbildningen för dig som är intresserade av att arbeta inom handel och försäljning!
Du som avlagt utbildningen känner till detaljhandeln i Finland och hur allt fungerar i en butik både som arbetstagare och som köpman. Du känner till arbetstagarens rättigheter och skyldigheter, både lagstadgade och formella och informella regler på en arbetsplats - med andra ord det du behöver veta som nyanställd eller arbetssökande.
Under studierna kommer du genom praktiskt arbete i butik i kontakt med intressanta arbetsgivare och konkreta arbetsuppgifter inom försäljning. Under närstudierna samarbetar vi med lokala företag och inlärningen kommer till stor del att ske på arbetsplatsen i verklig arbetsmiljö.
Efter utbildningen kan du förbereda dig på säljsituationer enligt försäljningsmålen och har lärt dig förstå kunden och kartlägga kundens behov. Du kan erbjuda lämpliga produkt- eller servicelösningar till en kund och därmed öka merförsäljningen. Målet med utbildningen är att du som studerar på utbildningen har en färdig arbetsplats inom handel efter slutförd delexamen.
Under utbildningen avlägger du följande examensdelar ur grundexamen i affärsverksamhet:
- Arbete i en arbetsgemenskap 15 kp
- Försäljning 30 kp
Hygienpass ingår i utbildningen. De här examensdelar får du till godo ifall du är intresserad av att fortsätta studera hela grundexamen i affärsverksamhet med målsättning att bli merkonom även i ett senare skede.
Tidpunkt
Närstudierna under tiden 27.2-21.4 ordnas enligt följande: 2 dagar närstudier i skolan och under vecka 12-16 ingår även 1 dag praktik (UA) på arbetsplats vid sidan om närstudierna i examensdelen Försäljning. De övriga dagarna studerar du självständigt och gör hemuppgifter. Under veckorna 17-23, dvs. den 24 april fram till den 22 juni fortsätter studierna enligt utbildningsavtal på arbetsplats 5 dagar i veckan.
Utbildningens omfattning och tid bestäms individuellt vid utarbetande av en personlig utvecklingsplan för kunnandet (PUK). I planen beaktas den studerandes utgångsnivå samt de kompetenser som arbeten i samarbetsföretagen förutsätter.
Innehåll
- Anställningsförhållandets villkor och spelreglerna inom arbetslivet
- Välbefinnande och säkerhet i arbetet
- Datasäkerhet och dataskydd
- Kommunikation och interaktion i en arbetsgemenskap och smidigt samarbete mellan olika aktörer
- Visuell försäljning och presentation av produkter
- Försäljning av kringprodukter och merförsäljning med hjälp av olika säljtekniker
- Kundkontakt och kartläggning av behov
- Kundrespons och säkerställande av kundnöjdhet
- Hygienpass