Nu är de första floristerna färdiga – största delen har redan jobb

För två år sedan startade Axxell sin första floristutbildning. Nu har de första floristerna tagit sin examen. De är totalt åtta florister som firade med examenskaffe.  

— Det har varit en duktig grupp. De har varit lyhörda och motiverade, berömmer Anna-Maria Ehrnstén som är lärare för floristerna.  

Nästan alla har redan en arbetsplats eller jobbar som frilansare.  

— Det är ganska vanligt i branschen att man erbjuder sina tjänster till flera företag.  

Gunita Huikko är en ny florist som planerar att frilansa. Varannan månad jobbar hon som flygvärdinna, varannan som florist.  

— Yrkena är varandras motsatser och det passar min livsstil. Floristyrket är lite säsongsbetonat, men ändå året runt.  

Miranda Lönnqvist sökte sig också till floristutbildningen dels för att det finns jobb året runt.  

— Sedan har jag alltid tyckt om att jobba med blommor och göra saker för hand. Jag tycker om att se resultat genast. Jag sökte genast jag fick veta att Axxell ordnar floristutbildning.  

Både Gunita och Miranda Lönnqvist är nöjda med utbildningen. 

— Närstudiedagarna har varit intressanta, det är mycket att tänka på när man gör arrangemang. Man måste se på färger, former, linjer och helheten och sedan bygga ihop kreationen, säger Gunita. 

Under studietiden har studerande gjort flera projekt. Båda lyfter fram utsmyckning av riddarhuset som ett favoritprojekt.  

— Där måste man se på utrymmet och hurudan stil platsen har, sedan fundera på vilken stil som passar. I Riddarhuset passar en mer klassisk stil och inte supermodernt, säger Miranda.  

— Vi fick beakta hela husets historia och arkitektur, man lärde sig en hel del, säger Gunita.  

Floriststuderande har också tävlat och fått pris i Keuda Skills i Mäntsälä, besökt en vårmässa, gjort flera företagsbesök och bjudit in gästföreläsare.   

— Från arbetslivet har vi fått tack för att våra studerande pratar svenska i och med att vi har en svenskspråkig utbildning, säger Anna-Maria. 

För tillfället är Axxell enda yrkesutbildaren som startar en ny utbildning på svenska. Nästa floristutbildning startar i slutet av januari och sista ansökan är 7.1.2024.