Samarbete mellan Axxell och Attendo ger fler behöriga vårdare  

Axxell är en smidig samarbetspartner för arbetslivet. Attendo hade kunniga vårdare från Filipinerna, men de saknade behörighet i Finland. Axxell hittade en lösning så vårdarna kunde jobba och ta närvårdarexamen samtidigt.  

För drygt ett år sedan kontaktade vårdbolaget Attendo Axxell. De hade vårdare från Filipinerna med flera års vårderfarenhet och grunderna i svenska. Problemet var att för att vara behöriga i Finland behövde de en examen från Finland.  

Axxells uppgift är att svara på arbetsmarknadens behov av arbetskraft. I det här fallet kunde Axxell erbjuda närvårdarutbildning åt vårdarna.  

Vi är duktiga på att individualisera olika lösningar i Axxell. Vi är inte tröga. Vi gör om grundscheman så det ska funka. Det är vi bra på, säger Beatrice Westerlund som är enhetschef för Välfärd i Axxell.  

Eftersom de var flera studerande från Filipinerna kunde Axxell göra en egen grupp med en egen plan. Gruppen studerade helt och hållet på distans.  

Studier helt och hållet på distans var möjligt dels tack vare att de alla har studievana i och med att alla har en högskoleutbildning. Men också tack vare att de har en arbetsplats, säger Henriette Eriksson som är examenshandledare och har varit med och skräddarsytt schemat.  

Trivs på jobbet i nytt land 

Fyra av vårdarna från Filipinerna jobbar just nu på Källan i Hangö. 

Atmosfären är trevlig här. Vår chef är mycket snäll och våra kolleger hjälper oss och lär oss det vi behöver kunna, säger Erica.  

Erica Marie Magbag, Ahmelecia Abella, Sheena Lyn Francisco och Karen Mae Malona studerade alla samtidigt i Axxell efter flytten till Finland. Grunderna i svenska lärde de sig redan i Filipinerna. De kunde därför svenska tillräckligt bra för att jobba på Attendo och studera samtidigt.  

Vi har övat att prata svenska med våra kolleger, boende på hemmet och med varandra, säger Sheena.  

Finskan är däremot lite svårare. 

Men vi har lärt oss vardagsfinska i Axxell så vi förstår och kan använda enkla ord, säger Ahmelecia.  

Själva studierna i Axxell upplevde de att var enklare än att studera i Filipinerna.  

Det var svårare ämnen i Filipinerna eftersom det var utbildning till sjuksköterska. Det som är intressant i Axxell är att vi har så mycket ämnen som konst och hållbar utveckling. Det är verkligen annorlunda, säger Karen.  
Och motion, säger Erica.  
Det är riktigt trevligt att skolan ville pusha oss att leva hälsosammare, säger Karen och skrattar. 

Arbetsgivaren är nöjd med samarbetet 

Tiina Sundholm som är chef för Källan i Hangö är nöjd med samarbetet med Axxell.  

Jag tycker det gick jättebra. Det var lätt att få kontakt med Axxell om man funderade på något och läraren var aktiv och höll kontakten med oss.  

Tiina har totalt sex anställda vårdare från Filipinerna på Källan.  

Här i Hangö är det lite svårt att få vårdare på jobb. Nu har vi ingen personalbrist, men utan mina anställda från Filipinerna skulle det vara en helt annan situation, säger Tiina. 

Fler hittar till Axxell 

Fler vårdare från Filipinerna har också hittat till Axxell. Camilla Laiho, som är närvårdarlärare, undervisade de fyra vårdarna som nu jobbar på Källan. Hon håller redan på att undervisa en ny grupp.  

Det här är ett sätt att få lösning på vårdbristen, men man måste också fundera på hur man gör den internationella rekryteringen etiskt hållbar. Det är också vårdbrist i hela världen så Finland måste fundera på hur vi kan konkurrera om vårdare från andra länder. Vi kan ju inte locka med trevligt väder och hög lön.  

En del av de nya har hittat till Axxell på rekommendation av kolleger från Filipinerna som redan studerat i Axxell.  

Det vi kan lära dem är hur finska vårdsystemet fungerar. Det är annorlunda än i Filipinerna. Vårdyrket kan de redan, säger Camilla.