Guldsmide vid Axxell gör smycke till Ekenäs Lucia. Rösta på din favorit!

Guldsmidesutbildningen vid Axxell i Ekenäs gör smycke till Ekenäs Lucia. Smyckena är unika och handgjorda i silver och designade av den studerande som också är tillverkaren. Var med om att rösta fram publikens favorit! Smycket är beställt av Ekenäsnejdens svenska församling, som sköter luciaverksamheten i Ekenäs.

1 - Luciaföljet - Tina Dunder-Sjöholm

Inspirationen är från den vackra finlandssvenska luciatraditionen som sprider ljus, värme och kärlek till medmänniskan i vintermörkret. Smyckets ringar symboliserar luciaföljet. Pärlan symboliserar hjärtat i luciafirandet.


2 – Ljusets droppe - Tiina-Maria Rintala

Formen på smycket symboliserar Lucias handflator som sprider ljuset. Enligt myten ger Lucia en helande kraft och hon är de synskadades skyddshelgon. Därför symboliserar smycket också ett öga, vilken inte alls gråter sorgens tårar, utan ljusets droppar.


3 – Lucias halo - Anastasia Filatova

Namnet Lucia betyder den ljusa. Lucia hämtar ljus till vår mörka vinter. Den isliknande ytan i smyckets mitt symboliserar vintern och den blanka yttre ringen symboliserar den heliga Lucias gloria.


4 - Lucia från syrakusa - Annika Linder Airava

Smyckets form symboliserar Sicilien, den inre punkten Syrakusa. Cirklarna är ljusauror i mörkret. De kan även ses som livbojar för de tusentals båtflyktingar som söker trygghet på ön. Vi behöver alla ett skyddshelgon som sprider ljus i mörkret.


5 - Ljusets låga - Anna Hyvärinen

Ljuskronan som Lucia bär är inspirationen till smycket. Ringarna i smycket symboliserar hennes återkomst varje år och lågan symboliserar att hon sprider både ljus och värme i vinterns mörker. Stenen symboliserar färgen och ljuset som lågan ger. Smycket är tillverkat av silver och stenen är en citrin.


6 - Istapp - Mårten Engberg

Som grund för designen har jag haft den värme och det ljus som Lucia sprider under den kalla och mörka årstiden. Lucias värme smälter is och snö och det bildas en istapp. Smycket symboliserar en istapp och är tillverkad i silver, vita safirer och akvamarin.


7 - Strålande snökristall - Richard Zitting

Den här snökristallen symboliserar hoppet och kärleken som trots allt finns och strålar i en mörk tid och som genom din fantasi utmynnar i bilder, föreställningar och former som du själv skapar i ditt inre när du betraktar detta smycke.


8 - Ljusbäraren - Anna Paasonen

Smycket har fötts ur tanken att den heliga Lucia sprider ljus mitt i vinterns mörker. Den blåa stenen i mitten symboliserar vinter och köld. Strålarna runt stenen reflekterar det ljus och den värme Lucia hämtar till människorna. Smyckets form grundar sig på ett kors, som påminner oss om Lucia som helgon och beskyddare.


9 - Vinterljus - Daniela Lindroos

Lucia står för ljus och värme, smycket fick därför formen av en låga. Den vita stenen är snökvarts och symboliserar snö och vinter.


10 - Frö - Eli Melasaari

Tanken bakom smycket är årets och livets kretslopp – när något försvinner föds något nytt. Också i hjärtat av den mörkaste vinter finns en underton av vårens värme och ljus.

Guldsmide-utbildningens luciasmycken

Resultat:

1 - Luciaföljet 16% 
2 - Ljusets droppe 15% 
3 - Lucias halo 5% 
4 - Lucia från syrakusa 2% 
5 - Ljusets låga 2% 
6 - Istapp 22% 
7 - Strålande snökristall 0% 
8 - Valon tuoja 23% 
9 - Vinterljus 14% 
10 - Frö 0% 

Antal röster: 615

// ]]>