Anni anställdes direkt efter sin merkonomexamen – företaget navigator Partners ser UA:n som ett utmärkt rekryteringsverktyg

Navigator partners är en redovisningsbyrå som har tagit emot flera Axxellstuderande på UA (utbildning i arbetslivet) för att sedan anställa den studerande. Företaget ser UA:n som ett utmärkt rekryteringsverktyg.

I ett rymligt kontor mitt i Helsingfors öppnar en glad Anni Langhoff dörren till Navigator Partners. Hon anställdes direkt efter sin merkonomexamen från Axxell i mars 2021.

— Alla har tagit emot mig väldigt bra här. För mig var det en helt ny bransch, men ändå flöt det på bra.

Anni började sin UA (utbildning i arbetslivet) på Navigator partners i november 2020 och har varit här utan avbrott sedan dess.

— Nu har hon en egen bred kundportfölj med bolag av olika storlek och olika branscher, säger en stolt Sonja Kangas som är verkställande direktör.
 
— Senast i förra veckan hörde en kund av sig från Sverige för de var imponerade över att allt arbete som Anni gör kommer i tid, de vet att Finland och Anni levererar. Då vet man som arbetsgivare att det fungerar som det ska.

Anni är inte den enda Axxellalumnen som jobbar i företaget. På de senaste åren har fyra studerande i Axxell haft en UA hos Navigator Partners och av dem är tre fastanställda. Dessutom är två till på väg på UA.

— Man kan aldrig garantera något, men om vi satsar tid på en praktikant eller studerande på läroavtal så är tanken att det ska leda till en anställning, säger Sonja.

Axxell ett självklart val

Sonja tycker det är givande att se studerande utvecklas i branschen och företaget.

— Det roliga är när vi ser potential i en studerande som Anni. Praktikperioden är kort, bara tre månader så man måste veta att man vill satsa tid på en kommande talang.

Kundservice ligger i grunden i allt Navigator Partners gör. Det är något Anni hade koll på i och med att hon jobbat inom restaurangbranschen.

— Kundservice kommer naturligt för henne. Hon är positiv och för en öppen dialog, är inte rädd att göra bort sig eller ställa frågor, säger Sonja.

Anni har jobbat från servitör till restaurangansvarig i sin tidigare karriär.

— Som restaurangansvarig gjorde jag mer administrativt jobb och det var då jag kände att det här kunde vara något för mig, säger Anni.

Eftersom hon är uppvuxen i Karis var Axxell ett självklart val när hon ville få en till yrkesutbildning.

— Axxell passade mig bra och den var bekant sedan tidigare.

Hösten 2019 hoppade hon på en kurs om bokslut och bokföring som Axxell ordnade.

— Efter den visste jag att jag vill ha hela merkonomutbildningen.

I yrkesutbildningen ingår utbildning på arbetsplatsen, alltså UA-perioder. Studerande tar själva kontakt med företag som de är intresserade av.

Anni var intresserad av Navigator partners eftersom de är lagom stora.

— Jag letade efter ett företag med brett utbud av tjänster, men som inte är så stort att man inte får en chans att pröva på olika uppgifter.

Hur var det att vara på UA hos Navigator Partners?

— Det var jätteroligt. Vi gick igenom allt som behövdes för att jag skulle kunna göra ordentliga arbetsuppgifter och sedan fick jag den hjälp jag behövde för att utföra dem, säger Anni.

Navigator Partners ger en trygg miljö att växa i

Navigator partners lägger ner mycket tid och omsorg på de studerande som kommer till dem på sin UA. Målet är att skapa en trygg miljö där studerande kan utvecklas och hitta sin plats i organisationen, om de vill.

— Då man tar en studerande så kräver det mycket tid och en välplanerad arbetsdag i början. Ju mer man ger i början, desto mer får man som arbetsgivare. Om personen är motiverad och engagerade så bär det garanterat frukt, säger Sonja.

De senaste åren har Navigator Partners växt. När Anni började på UA hade företaget cirka 30 anställda, nu är de 40.

— Det gör att vi kan erbjuda UA-platser eller praktikplatser mer regelbundet och strukturerat. Vi hoppas ge möjligast realistiska inblicken av vardagen i vår bransch till studerande. Vi hoppas också kunna inspirera och utmana våra studerande till att utveckla sig själva och bygga en karriär inom redovisning och ekonomiförvaltning, säger Sonja.

Företaget ser UA och läroavtal som ett av flera sätt att rekrytera nya förmågor.

— Självklart letar vi efter nya talanger och det är ingen hemlighet att vår bransch lider brist på kunnig arbetskraft. Vi ser UA som ett rekryteringsverktyg.

UA:n innebär en win-win situation för båda. Studerande får en fot in i arbetslivet och företaget kan forma studerandes uppfattning om arbetslivet.

— UA-perioden innebär låg risk för både företaget och studerande. Man kan testa och se hur personkemin funkar för båda parter och så får studerande testa om företaget passar dem, säger Sonja.

Hur är det att ha en Axxellstuderande på UA?

— Det varierar mycket på personen och i vilket skede av sina studier de är. Vi har jättepositiva erfarenheter gällande Axxells vuxenstuderande. Vi har haft flera som snabbt kommit in i sin roll och blivit en del av organisationen, säger Sonja.

Skulle du rekommendera att företag tar emot Axxellstuderande på UA?

 
— Absolut! Det ger oss både en möjlighet att påverka vad studerande lär sig och vilka arbetssätt som tillämpas i praktiken i arbetslivet. I bästa fall kan man även skapa en trygg miljö där studerande vågar fråga och ta ansvar för viktiga arbetsuppgifter. Därtill så bär vi en del av vårt samhällsansvar genom att erbjuda praktikplatser.