Talo täynnä mahdollisuuksia

Suomeen vuonna 2020 muuttanut Sergei Zhidiaev on innoissaan Axxellin tarjoamista koulutusmahdollisuuksista:

Axxell on niin paljon enemmän pelkkä koulukeskus, täällä on niin paljon erilaisia mahdollisuuksia!

Sergei aloitti maahanmuuttajille suunnatussa 4 D -koulutuksessa elokuussa 2020. Tuolloin alkanut kurssi on ensimmäinen laatuaan.  4D -opintojen ajatuksena on auttaa opintojen alkuun tarjoamalla tukea perustutkinnon yhteisten opintojen osuudet: kieli, yhteiskunta ja työelämä. 4D osion käytyään opiskelijat voivat hakeutua suorittamaan haluamaansa tutkintoa. Samansisältöinen kurssi on tarjolla sekä suomeksi että ruotsiksi.

Opinnot koostuvat viestintä- ja vuorovaikutusosaamisesta, yhteiskunta -ja työelämäosaamisesta sekä työyhteisössä toimimisesta. 4D opinnot vahvistavat työssä ja suomalaisessa yhteiskunnassa tarvittavia perustaitoja sekä opiskelijan valmiuksia elinikäiseen oppimiseen. Mikäli intoa ja aikaa riittää, voi opiskelija lisätä matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen opintoihinsa. Sergeillä intoa riitti ja hän nimeääkin suosikikseen juuri matemaattiset aineet:

Tykkäsin erityisesti geometriasta.

 4D osiot kielestä, yhteiskunnasta ja työelämästä kuuluvat kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin, tässä tapauksessa ne on irrotettu erilliseksi kokonaisuudeksi, jotta opiskelijoiden kielellisiä valmiuksia saadaan vahvistettua ennen varsinaisia ammattiopintoja.

Valmiudet jatko-opintoihin

Sergeillä on aiemmilta vuosiltaan sekä ammatillisia että korkeakouluopintoja, mutta hän halusi uudessa maassa aloittaa jotain aivan muuta:

Haluan mennä uutta kohti!

Sergei kertoo pitävänsä käsillä tekemisestä, hän nauttii luonnossa liikkumisesta, kalastamisesta ja puutarhatöistä. Axxellin laajasta kurssivalikoimasta Sergei päätyi valitsemaan rakennusalan ja pitää sitä mahdollisuuksiltaan monipuolisena, harjoittelupaikkojakin on todennäköisesti hyvin tarjolla. Työharjoittelu antaa opiskelijoille hyvän mahdollisuuden oppia kieltä ja sopeutua suomalaiseen työelämään.

Sergei haki 4D koulutuksen aikana opiskelemaan rakennusalaa. Talonrakentaja-koulutuksen ammattiopinnot alkoivat tammikuussa. Poikkeusoloissakin rakennusprojektit etenevät suunnitellusti. Opiskelijaryhmällä on työmaanaan sekä uuden omakotitalon rakentaminen sekä vanhan talon kunnostaminen:

Kun oppii rakentamaan seinän, sen osaa sitten tehdä uuteen tai vanhaan taloon, iloitsee Sergei koulutuksen hyödyistä.

Sosiaalisia verkostoja myös vapaa-aikaan

Sergei kertoo viihtyvänsä rakennusprojektien parissa ja iloitsee, että opiskelijat auttavat toisiaan.

Opettaja opettaa ensin suomeksi ja sitten vielä ruotsiksi. Minä olen ainoa, joka ei puhu niitä kieliä äidinkielenään, mutta muut auttavat kyllä. Opettaja on oppinut muutaman sanan venäjääkin, hän osaa toivottaa jo hyvät huomenet ja sanoa, milloin on ruoka-aika.

Tavallisina päivinä työmaalta käytiin lounaalla keskustassa Axxellin ruokalassa ja ruoka on ollut Sergein mukaan todella hyvää!

4 D koulutuksen kieli-, yhteiskunta- ja työelämäopinnot jatkuvat Sergeillä samanaikaisesti ammattiopintojen kanssa. Opiskelukavereiden kanssa pidetään muutenkin yhteyttä:

Sattui niin, että muutama asuu naapurissakin. Voimme jutella vaikka pihalla. Se on meille hyvää kielen harjoitusta, kun puhumme suomea, joka on meillä ainoa yhteinen kieli.

Opintojen parissa Sergei kertoo viihtyneensä:

Kaikki on ollut todella hyvää

Uusi 4 D kurssi alkaa huhtikuussa 2021, lue lisää koulutuksesta täältä

Teksti ja kuva: Natalia Teikola