Daniel kompletterar sitt kunnande i Axxell

I Axxell Överby kan man studera guldsmide, något Daniel Lillienstierna tog chansen att göra. Han har tidigare erfarenhet av smyckesdesign, men nu får han kontroll över hela tillverkningsprocessen .

I guldsmedsartesanernas verkstad i Axxell Överby är stämningen lugn, även om det råder full aktivitet. Arbetet kräver precision och noggrannhet.

– Det är bra att ta det lugnt och inte ha bråttom, säger Daniel Lillienstierna som är en av flera vuxenstuderande i verkstaden.

Han håller på att tillverka ett moln med blixtar. Ett smycke med vädertema.

– Jag har tre olika lager som är hopsatta utan att jag löder dem. Sedan har jag olika ytbehandlingar som ger en tredimensionell effekt.

Daniel tycker om att ta sig an lite svårare projekt.

– Man lär sig mycket genom att göra fel. Men det är förstås tråkigt att göra ett fel på målsnöret så man måste göra om hela smycket.

Han är egentligen hemma från Sverige, men har ändå hittat utbildningen i Överby.

– Min fru är från Finland och vi hade bestämt att våra barn ska få gå i finsk skola när de är tillräckligt gamla. Då behövde jag hitta något att göra.

Daniel har tidigare jobbat med smycken, men då har han låtit andra tillverka hans design. Yrkesutbildningen kompletterar hans kunnande så han är insatt i hela tillverkningsprocessen, vilket alltid är en fördel enligt honom.

– Jag hade rätt bra koll innan, men nu har jag ännu bättre förståelse. Det är bra att kunna hela processen när man jobbar gentemot andra. Det har också tagit bort en del led i produktionsskedet när jag kan tillverka smycket själv.

Daniel tillbringar mycket tid i verkstaden, vilket han tycker är bra. Därför är stämningen i verkstaden är viktig.

–.Vi hjälper varandra och pratar mycket. Det är en trevlig stämning och det är jätteviktigt att ha när man arbetar.

Utbildningen är i flerform, vilket betyder att man inte har undervisning fem dagar i veckan. Guldsmides artesan har närundervisning kvällstid två gånger i veckan och en helg i månaden.

– Det är rätt mycket tid om man har ett vanligt jobb, då kan det vara stressigt men det går. Det kan vara bra att veta.