Natalie studerar till trädgårdsmästare trots långa avstånd

Man måste inte bo i Esbo för att studera till trädgårdsmästare. Natalie Häger bor på Åland och tycker studierna fungerar bra trots avståndet till utbildningsorten.

Inne i växthuset håller blivande trädgårdsmästare på att binda buketter. Blommorna de använder har de själva först odlat upp i växthuset, sedan planterat ut dem i demolandet för att till sist själva plocka de blommor de vill binda till en bukett.

– Vi använder dessutom naturmaterial såsom döda grenar, torkade blommor och förställningar för att återanvända material och skapa hållbara buketter, säger Natalie Häger som planerar bli klar trädgårdsmästare till sommaren.

Hon bor på Åland, men tycker det har gått bra att studera en praktisk yrkesutbildning i Esbo.

– Vi har närstudier varannan vecka och då bor jag här på skolan. En del teori har gått att sköta på distans. Det har funkat bra.

Blandningen av teori och praktiska färdigheter är också något hon tycker är bra med utbildningen.

– Vi har börjat med teori som get en inblick i hur en park fungerar, sedan har vi gjort det praktiska arbetet.

Hon har tidigare jobbat i restaurangbranschen, men coronapandemin gjorde att hon ville pröva på något nytt.

Hon hittade utbildningen när hon googlade olika trädgårdsmästarutbildningar i både i Finland och Sverige. Hon landade på Axxells utbildning i och med att det är den enda svenskspråkiga trädgårdsmästarutbildningen i Finland.

– Det kändes mest lämplig eftersom jag inte ville studera i Sverige.

För trädgårdsmästare finns två inriktningar. Natalie har valt parkinriktningen.

– Jag tycker den känns mångsidig. Jag gillar också att de valbara examensdelarna ger en inblick i olika jobbmöjligheter.

Drömmen är att bli trädgårdsarkitekt.

– Det kräver att jag studerar i några år till.