Axxellstudier ledde tillbaka till trädgårdsbranschen
Möjligheten att vara kreativ och frisk luft i massor. Det hör till det bästa med trädgårdsmästarjobbet tycker Ulrika Holmberg som efter Axxellstudier driver eget företag inom branschen.
Redan som yngre studerade Ulrika Holmberg till hortonom och startade eget företag inom landskapsplanering. Hon halkade ändå in på annan yrkesbana och förblev där i många år med lite trädgårdsplaneringsjobb på sidan om.
– Som yngre hittade jag inte den rätta arbetsmotivationen till att jobba ensam som företagare. Jag saknade att ha arbetskollegor.
För ett par år sedan vaknade ändå lusten att söka sig tillbaka till trädgårdsbranschen och till företagarlivet. För att fräscha upp kunskaperna sökte hon in till Axxells trädgårdsmästarutbildning. Det visade sig vara ett bra drag.– Det var mycket som ändrat sedan jag studerade senast. Bland annat har hållbarhetstänket kommit starkt in i allt man gör, både i hur man planerar och sköter en trädgård på ekologiskt sätt.
Frågetecken blev punkter
Företaget, som går under namnet Iris Garden, startade hon upp redan i samband med studierna.
– Jag hade inget vuxenutbildningsstöd att luta mig tillbaka på i slutet av mina studier, så jag försörjde mig genom att jobba med företaget på kvällar och veckoslut under IA-perioden (inlärning i arbete). För att kunna börja jobba på heltid samma vår som hon tog sin examen såg hon också till att avklara IA-perioderna i rask takt.
Ett råd hon kan ge till andra studerande är att försöka få så bra IA-platser som möjligt.– Jag gjorde själv min inlärning på två bra ställen vilket gav mig kunskap och svar på de frågor jag hade.
Också i övrigt är hon nöjd med studierna.– Jag hade målsättningen att lära mig så mycket som möjligt och upplever att jag fick mycket med mig i bagaget. Frågetecken blev till punkter och utropstecken.
Hon tycker att det fungerar bra att studera som vuxen.– Som vuxen vet man vad man vill, vad man inte kan och vad man behöver bättra på. Man har också arbets- och livserfarenhet som gör att man kan studera på ett helt annat sätt.
Kräver kondis
Det egna företaget sysselsätter i dag henne på heltid och erbjuder det mesta inom trädgårdsbranschen - planering, anläggning och skötsel. Bland kunderna finns privatpersoner men också en del företag och husbolag.
Under de mörkaste vintermånaderna består jobbet mest av planeringar och beställningar inför kommande säsong. Utearbetena startar upp i februari, mars med beskärningar och kan beroende på väder och vind pågå långt in på hösten. De sista jobben för året brukar handla om att täcka in rosor och andra ömtåliga växter.
– Under vintern försöker jag också träna och bygga lite muskler för att vara redo då säsongen kör i gång. Trädgårdsbranschen kan vara fysiskt tung med mycket kroppsarbete.
Vilket är det mest minnesvärda jobbet ditt företag haft så här långt?
– Varje plantering är minnesvärd på sitt sätt – man får plantera något nytt. Ett speciellt projekt som krävde lite extra planering var ändå då två träd från en allé skulle ersättas med så stora träd som möjligt.
Ingen trädgård är den andra lik
Av den som vill jobba i branschen krävs förutom artkännedom och kunskap också beredskapen att ta sig an utmaningar.
– Ingen trädgård är den andra lik. Det gäller att kunna se vilka förhållanden där råder och jobba utgående från det.
Vad är det som gör att du trivs med ditt jobb?
– Kreativiteten. Och att man får tänka både ekologiskt och ekonomiskt. Det är också viktigt att kunna lyssna på sina kunder. Det är inte alltid som de vet vad de vill och då gäller det att vara lyhörd. Det jag också gillar är att jag får vara utomhus.
Vilka är då de största utmaningarna?
– Det ekonomiska. Många jobb görs på offert och det gäller att kunna räkna offerten så att det gynnar både mig och kunden.
Text och bild: Agneta Sjöblom