ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
.

Valmiusjoukkue

- nopeita ratkaisuja terveydenhuollon kuormituksen helpottamiseksi

Valmiusjoukkue on hanke, jonka tarkoitus on pikakouluttaa lomautettua lentohenkilökuntaa hoitotehtäviin Suomessa. Täten lentävä henkilökunta voi toimia terveydenhuollon tukena nykyistä, ja myös tulevia, kriisiä ajatellen. Suomi tarvitsee kaikki auttavat kädet liikkeelle heti.

Idea sai alkunsa Twitterissä lentoemäntinä työskenteleviltä Ami Niemelältä ja hänen kolleegalta Ira Linnéa von Witteltä. Lentohenkilökunnan työn leimallisia piirteitä ovat itseohjautuvuus, ongelmanratkaisuhalu ja -kyky yhdistettynä resilienssiin, sekä ”kaveria ei jätetä”-mentaliteetti. Nämä ovat juuri niitä syitä jotka toimivat draivereina hankkeelle. Lentohenkilökunnalla on hyvät perusvalmiudet auttaa terveydenhuoltoa nykyisessä hätätilanteessa, koska he ovat jo ennestään saaneet esimerkiksi kattavan ensiapukoulutuksen ja koulutuksen erilaisiin kriisitilanteisiin. "Miksi emme auttaisi", Niemelä ja Witte sanovat. "On upeaa huomata, että ruohonjuuritasolta yhteisvoimin voi saada isosti aikaan, kun vain avaa suunsa ja pyytää tukea hyvän asian puolesta".

Malli tähän on tuotu Ruotsista, jossa vastaava hanke käynnistyi 30.3. Tarkoitus on skaalata hanke Suomen olosuhteisiin sopivaksi. Koulutuksen Suomessa toteuttaa Axxell yhteistyössä Omnian ja Tmi EA PIAN:in kanssa. Pikakoulutukseen osallistunut lentohenkilökunta pystyy toimimaan terveydenhuollon avustavissa tehtävissä kuten perushoito, puhelinneuvonta, logistiikka, asiakaskontaktointi ja hallinnolliset ja laitoshuollon tehtävät. 

Hanke on täysin ulkoisen rahoituksen varassa. Hanke on tähän mennessä saanut tukea kolmelta eri taholta:

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö on tukenut hanketta, jotta päästään alkuun ja voidaan toteuttaa 30 osanottajan pilottikurssin. Säätiö lähti mukaan koska valmiusjoukolla halutaan varmistaa vakituisen hoivahenkilöstön jaksaminen tässä kovan psyykkisen ja fyysisen paineen tilanteessa. Rekrytointi- ja suorahakuyhtiöt Odgers Berndtson, Pointer Potential, Pointer Search ja Nordic Interim Finland ovat tukeneet projektia 10.000€:lla ja haastavat myös muita yrityksiä ja yksityishenkilöitä mukaan. Lotta Svärd-säätiö on myös hankeen rahoituksessa mukana.

Valmiuskoulutukseen on ilmoittautunut liki 200 lomautettua lentohenkilökuntaa (myös lentäjiä).

Lisätietoja koulutuksesta antaa Camilla Laiho, puh. 044-739 7453 tai camilla.laiho@axxell.fi.

Lue lisää hankkeesta myös https://www.pointerpotential.com/valmiusjoukkue-support-squad

Uutisia:

Valmiusjoukkue avasi Iia Hartikaiselle ovet uuteen työpaikkaan

Valmiusjoukkue - loppuraportti

Sitra on pyytänyt meitä laatimaan Valmiusjoukkue-projektin loppuraportin ja on myös rahoittanut raportin kirjoittamisen. Valmiusjoukkueen loppuraportin voit lukea tästä.

Työnantaja

Työnantaja hoitoalalla - onko sinulla työvoiman tarve? 

Hankkeen tarkoitus on nopealla aikataululla pikakouluttaa suomalaisen lomautetun lentohenkilökunnan hoitotehtäviin. Lentohenkilökunnalla Suomessa on erittäin hyvät perusvalmiudet auttaa terveyssektoria nykyisessä hätätilanteessa.

Työnantaja voi olla yksityinen tai kunnallinen.

Toivomme, että työnantajalla on mahdollisuus tarjota tulevalle työntekijällesi kahden päivän harjoittelun. Tuleva työntekijäsi voi auttaa perushoidossa ja pystyy toimimaan terveydenhuollon avustavissa tehtävissä kuten puhelinneuvonta, logistiikka, asiakaskontaktointi ja hallinnolliset ja laitoshuollon tehtävät. Koulutus EI johda tutkintoon.

Tästä löydät lyhyen Valmiusjoukkue-infon työnantajille

Työnantaja - täytä tästä lomake ja ilmoittaudu mukaan!

Haluatko olla mukana auttamassa?

Jos haluat olla mukana auttamassa tässä projektissa, voit tehdä sen ostamalla yhden tai useamman opiskelupaikan. Yhden henkilön koulutuksen kustannus on 400€+alv.

Jos olet kiinnostunut tästä, ota yhteyttä talouspäällikkö Anna Henrikssoniin, anna.henriksson@axxell.fi tai puh. 044-739 7376 tai täytä alla oleva lomake.

Täytä alla oleva lomake ja ole mukana tukemassa
This field is mandatory.
This field is mandatory.
This field is mandatory.
This field is mandatory.
This field is mandatory.
This field is mandatory.
Text to Identify Refresh CAPTCHA Refresh CAPTCHA

 

 

 

Yhteistyössä

Ilmoittaudu koulutukseen

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen tarkoitus on terveydenhuollon kuormituksen vähentäminen koronakriisin aikana. Koulutus on englanninkielinen ja siihen sisältyy 3 päivää teoriaa (etäopetuksena) sekä 2 päivää käytännön harjoittelua työpaikalla.

Koulutuksen aikana käydään läpi ja opit:

 • noudattamaan sosiaali- ja terveysalan säädöksiä, säännöksiä, määräyksiä ja eettisiä periaatteita
 • huomioimaan potilasasiakirjojen käsittelyyn liittyvän tietoturvan ja salassapidon
 • pystyt toimimaan ammatillisesti vuorovaikutustilanteissa osana työryhmää
 • noudattamaan työhyvinvointi- ja työturvallisuusohjeita sekä -määräyksiä
 • tuntemaan vaaratilanteiden ilmoittamisen käytännöt
 • pystyt työskentelemään turvallisesti soveltaen työryhmän jäsenenä ergonomian 
 • toteuttamaan perushoitoa ja huolenpitoa asiakas- ja tarvelähtöisesti, psyykkistä ensiapua, sairastavien perushoitoa, suun ja jalkojen perushoitoa sekä asiakkaan ravitsemushoitoa
 • toimimaan aseptisen työskentelyn periaatteiden mukaan
 • tuntemaan tavallisimmat sairaudet  ja infektiotaudit (Covid 19), huomioimaan tartuntatautien torjuntatyön säädökset ja estämään omalla toiminnallasi tartuntojen leviämisen
 • miten osallistua kuolevan potilaan hoitoon

Jotta voit osallistua kurssille sinun tulee täyttää seuraavat kriteerit:

Matkustamomiehistö (cabin crew):

 • matkustamomiehistön kelpoisuustodistus (cabin crew attestation)
 • voimassa oleva matkustamomiehistön terveystodistus (cabin crew medical report)
 • ensiavun peruskurssi 1 laajennettuna lentoyhtiövaatimustiedoin

Tällä hetkellä emme suunnittele uusia koulutuksia. Tarpeen vaatiessa voimme kuitenkin järjestää lisää kursseja, lisätietoa niistä myöhemmin.